Elonkirjosta luokkahuoneeseen, Lallista bimboihin - 18 vuonna 2023 lukemaani tietokirjaa
Joskus mestari yllättää itsensäkin. Olen aina lukenut mielelläni tietokirjallisuutta, mutta ynnäillessäni viime vuonna luettuja kirjoja yhteen, tulin häpeilemättömän ylpeäksi siitä, miten monta, erinomaista ja erilaista tietokirjaa luin viime vuoden aikana.
Koska tiedän populaarin tietokirjallisuuden kiinnostavan muitakin, päätin koostaa vinkit yhteen. Ne on järjestelty teemoittain itseä kiinnostavien kirjojen löytämisen helpottamiseksi. Kategorisointiin ei toki kannata tuijottaa sokeasti. Olen jo jonkin aikaa tuskaillut sen kanssa, että suomenkielisestä kirjallisuuskeskustelusta puuttuu toimiva vastine non-fiction -termille. Tietokirja tuntuu monelle teokselle väärältä termiltä, mutta eivät ne fiktiotakaan ole. Jaottelua vaikeuttaa myös autofiktion määrän räjähdysmäinen kasvu: välillä on aika veteenpiirretty viiva, mikä teos luokitellaan elämäkerraksi, mikä autofiktioksi. Viime kädessä on luotettava kustantamon itsemäärittelyyn. Tästä syystä tältä listalta löytyy esimerkiksi näyttelijä Jennette McCurdyn Onneksi äitini kuoli, mutta ei samaa aihepiiriä omaelämäkerrallisesti käsittelevää kaunokirjallisuuden Finlandia-voittajaa, Sirpa Kähkösen 36 uurnaa, joka on romaani.
Itse asiassa, monelle näistä teoksista löytyisi myös kaunokirjallinen vastine viime vuonna lukemistani romaaneista. Suo muistaa tai Suomaa Kulkijoille, Tujuin terkuin ope Huokauksia luokkahuoneesta-teokselle, Elolliset Elonkirjolle...
Mutta eipä lähdetä nyt laukalle, vaan pysytään tietokirjoissa. Tässä ne tulevat, klikkaamalla teoksen nimeä pääset lukemaan postaukseni kirjasta.
Miina Mäki, Anni Pöyhtäri: Elonkirjo
Upeasti kuvitettu, luonnon monimuotoisuutta ja erilaisia elinympäristöjä esittelevä teos on suunnattu koululaisille, mutta sopii aivan yhtä hyvin myös aikuisille.
Räinä: Kulkijat - Naisia metsissä, soilla ja tuntureilla
Kun naiset lähtevät erälle. Luonnossa paljon liikkuvat naiset vaeltavat luonnossa ja pohtivat omaa luontosuhdettaan sekä sen yhteiskunnallisia ulottuvuuksia.
Wright: Erikoiset kartat. 100 tapaa nähdä maailma uudella tavalla
Maailman voi nähdä ja hahmottaa niin monella tavalla. Wrightin kartat ovat hauskoja, mutta paikoin myös pysäyttäviä.
Historia
Antti Järvi: Minne katosi Antti Järvi?
Tietokirjallisuuden Finlandian voittanut teos syntyi, kun toimittaja Järvi alkoi selvittää Neuvostoliittoon kadonneen isoisoisän kohtaloa.
Kostet: Kuuden Katariinan jäljillä
Vahvatunnelmainen, paikoitellen liki unenomainen teos Turun linnaan liittyvistä vahvoista historian naisista.
Tuomas Heikkilä: Lalli. Kansallismurhaajan muotokuva
Kukapa Suomessa ei tuntisi legendaa Lallista ja piispa Henrikistä, mutta kuinka paljon tarinassa oikeastaan on totuuden siementä?
Silja Koivisto: Sataman kapakan Hilda
Kirjailija selvittää sukulaisensa kohtaloa ja sukeltaa samalla satamakaupunki Kotkan pahamaineiseen historiaan. Tämän teoksen valitsin itse vuoden 2022 parhaaksi tietokirjaksi.
Teemu Keskisarja: Hattujen sota
Aika näyttää, jääkö Keskisarja itse historiankirjoihin tuotteliaana tutkijana vai meemikansanedustajana. Hattujen sota on kiinnostava ajanjakso, joka nykykirjallisuudessa nousee esille harvoin.
Elämäkerrat
Elävän teatteri- ja tv-legendan elämänvaiheiden lisäksi tämä teos kertoo myös pitkän pätkän Tampereen Työväen Teatterin ja suomalaisen tv-viihteen alkuvuosikymmenten historiaa.
Jennette McCurdy: Onneksi äitini kuoli
Järkyttävä kertomus amerikkalaisen lapsitähden elämästä, epäterveestä äitisuhteesta, syömishäiriöistä ja mielenterveyden ongelmista.
Lukkari: Rita - sitruunapuiden varjosta Suomeen
Surullinen, mutta yhtä aikaa valoisa selviytymiskertomus Rita Kostamasta, joka joutui pakenemaan Ruandan sisällissotaa ensin naapurimaahan ja myöhemmin Suomeen.
Yhteiskunta
Melissa Febos: Mitä on olla tyttö
Älykäs ja ajatuksia herättelevä esseeteos tyttöydestä ja naiseudesta, erityisesti sen ruumiillisessa mielessä. Teos yhdistelee onnistuneesti henkilökohtaista ja yleistä.
Auli Viitala: Elämäni kansalaisena
Mitä on keskiluokkaisuus nykypäivän Suomessa? Entä etuoikeudet ja mille etuoikeuksille keskiluokka on sokeutunut. Nokkelaa, syvällistä ja omakohtaista pohdintaa.
Minna Rytisalo, Tommi Kinnunen: Huokauksia luokasta
Kaksi kuusamolaista menestyskirjailijaa ja kutsumusopettajaa kirjoittavat toisilleen kirjeitä ja pohtivat, miksi heidän rakastamansa koulu ei enää ole entisensä.
Taika Mannila, Inka Valima: Bimbofikaatio
Bimbous on termi, johon on ladattu monenlaisia merkityksiä, lähinnä kuitenkin negatiivisia. Miksi kaunis nainen on uhka ja miksi yhteiskunta määrittelee ultrafeminiinisyyden tyhmyydeksi ja heikkoudeksi?
Varpu Tavi: Viisaus on vanhoissa naisissa
Pahempaa kuin olla nuori kaunis nainen, on toki yhteiskunnan silmissä olla vanha nainen. Yli 50-vuotiaita naisia on Suomessa miljoona ja heille on kerääntynyt monenlaista elämänkokemusta. Olisiko sitä aika kuunnella?
Muut
Anna Brotkin: Aikuiset. The Bible
Kurkistuksia kulissien taakse, kiinnostavia kertomuksia, kuvia sekä jokaisen jakson käsikirjoitukset kaikille Aikuiset-sarjan faneille.
Dan Soback: Valmentava johtajuus
Johtamisen taito on työelämässä entistä keskeisempi, sillä yhä useamman pitää osata johtaa vähintään itseään. Yleistajuinen teos antaa konkreettisia ohjeita, kuinka esihenkilö voi olla alaistensa tukena ja valmentajana muuttuvassa työkulttuurissa.
Kiitos tästä! Hyvä lista ja kannustaa lukemaan monipuolisesti. Otin sieltä pari vinkkiä talteen, mm. Kostetin ja Räinän teokset. Olen lukenut ainostaan Rytisalon ja Kinnusen teoksen ja muutenkin luen tietokirjoja hävettävän vähän.
VastaaPoistaKiva, että löysit lukuvinkkejä!
PoistaOivallisesti kiteytät sen, miten vaikeaa on joskus vetää rajaa fiction/non-fictionin välille. Minä en lukenut viime vuonna kuin kaksi tieto-Finlandia-ehdokasta, joista Pirkko Saisio toki vastaa sivumäärältään useampaa kirjaa. Nyt valitsimme seuraavaksi lukupiirikirjaksi Antti Järven, mutta hyvä on lukea muitakin tietokirjoja. Tosin kuten sanoit, esimerkiksi Elolliset tuon kaunon keinoin kiinnostuksen aiheeseen, josta sitten voi tietokirjasta kaivaa lisää kovaa faktaa.
VastaaPoistaOn kiehtovaa huomata, miten eri kirjat käsittelevät samoja teemoja, toiset kaunokirjallisuuden keinoin, toiset faktoihin keskittyen, ja sitten siinä välimaastossa laaja kirjo jotain siltä ja väliltä. Antoisia lukuhetkiä Antti Järven parissa!
Poista