Emma Donoghue: Tähtien tahto


Vuoden 2023 viimeinen kirja olkoon samalla vuoden 2024 ensimmäinen kirjoitus.

Kuuntelin joululomalla äänikirjana Emma Donoghuen Tähtien tahdon. Olen aiemmin lukenut kirjailijan sensaatiomaisen menestyneen Huoneen ja näiden kahden kirjan perusteella totean, että Donoghue kirjoittaa kirjoja, jotka menevät ihon alle ja jäävät sinne pysyvästi.

Tähtien tahto on fyysinen, jopa inhorealistinen ja äärimmäisen surullinen kirja, ja siitä huolimatta niin kaunis ja upea elämys.

Kirja sijoittuu Dubliniin vuonna 1918. Espanjantauti eli influenssa jyllää, ensimmäinen maailmansota on päättynyt ja Irlannin vapaussota alkamassa. Kaikesta on pula, sairaala on täynnä potilaita henkilökunnan kaatuessa samalla yksi toisensa perään itsekin tautivuoteelle. Sairaanhoitaja Julia Powers saa hoidettavakseen pienen huoneen, johon on tuotu raskaana olevia influenssan runtelemia naisia. Huoneessa yskitään, itketään, nauretaan, ihastutaan, vihastutaan, synnytetään - ja kuollaan. Donoghue kuvaa tätä kaikkea tarkasti ja realistisesti. En ole kätilö, mutta kyllä ainakin näin kaksi lasta synnyttäneen kokemuksella tarkasteltuna kuvaus tuntui myös uskottavalta.

Harvoja valopilkkuja osastolla on Julian avukseen saama nuori, koditon nainen Bridie, joka oppii tehtävät nopeasti, auttaa auliisti ja suhtautuu kaikkeen, jopa surkeaan sairaalan tarjoamaan päivälliseenkin suurella kiitollisuudella. Toinen Julialle nopeasti tärkeäksi muodostuva hahmo on lainsuojaton lääkäri, Kathleen Lynn, naisasianainen ja Irlannin itsenäisyyden kannattaja. Lynn on romaanin henkilöhahmoista ainoa todellinen henkilö, Sinn Féin -puolueen jäsen.

Keskeisiä teemoja on siis kolme: pandemia, syntymä ja äitiys sekä Irlannin itsenäistymiseen johtaneet vaiheet. Jälkisanoissa kirjailija kertoo aloittaneensa kirjan kirjoittamisen jo ennen koronapandemian puhkeamista. Olen kiitollinen, että kirja ilmestyi suomeksi vasta nyt, ei vuonna 2020, kuten alkukielellä. Luulen, että pandemian kuvaus olisi ollut silloin yksinkertaisesti liikaa käsiteltäväksi. 

En kyllä voi suositella romaania nytkään raskaana oleville, varsinkaan synnytyspeloista kärsiville odottaville äideille, enkä välttämättä heidän läheisillekään. Sen sijaan kaikille muille suosittelen tätä upeaa romaania painokkaasti. Miehillehän kirjan pitäisi olla suorastaan pakollinen.

Donoghuen teos on siis hieno, samoin Einari Aaltosen suomennos, ja tekstin lukee sielukkaasti, aiheen edellyttämällä hienovaraisuudella Katariina Lantto. Tähtien tahto oli mahtava päätös omalle kirjavuodelleni.

 

Emma Donoghue: Tähtien tahto (Pull of the Stars 2020)
Tammi 2023
Suomennos Einari Aaltonen
Lukija Katariina Lantto
Äänikirjan kesto 10h 20min



Kommentit

  1. Huoneen noteerasin aikanaan mutta jokin siinä myös tuntui hieman pelottavalta. Sitä kehuttiin niin paljon, että se on asettunut jonkinlaiselle parempien aikojen lukulistalleni. Tämä kiinnostaa postauksesi myötä paljonkin. Ehkä voisinkin aloittaa Donoghuen tuotantoon tutustumisen tällä, vaikka hieman pelottaakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Molemmat Donoghuen kirjat ovat mielestäni sellaisia, etteivät ne jostain syystä ahdista, vaikka tarinat ovat just sellaisia, mitkä itseäni aina ahdistavat kovasti. Joten siinä mielessä, rohkaisee kokeilemaan!

      Poista
  2. Mulla ei ollut minkäänlaista käsitystä tämän kirjan sisällöstä, mutta nyt voidaan varmaan yhteen ääneen todeta ettei ole minun juttu. Irlannin itsenäistyminen olisi tässä se kiinnostavin juttu, kun olisi ilman mitään synnytyksenhuuruista sairaalaosastoa 😃

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ei ehkä ihan sinun juttu 😀 next please!

      Poista

Lähetä kommentti