Jill Mansell: Ja sitten tulit takaisin



Jill Mansellin Ja sitten tulit takaisin on odotellut kärsivällisesti vuoroaan lukupinossa jo hyvän tovin. Kansikuvan ja takakannen ("Kuvittele tainomainen, talvinen Venetsia") olin luokitellut kirjan mielessäni jouluiseksi, mutta siitäpä ei olekaan kysymys. Romaaniin voi tarttua ihan mihin vuodenaikaan hyvänsä, sillä tarina jatkuu vuodenaikojen yli. Alkupiste on kuitenkin, totta tosiaan, talvisessa Venetsiassa.

Varsinaiset tapahtumat sijoittuvat pieneen Elliscomben kylään Cotswaldissa kolmetoista vuotta myöhemmin. Didi on siirtynyt perheyrityksen johtoon ja toimii toimitusjohtajana maineikkaassa hotellissa. Eräänä päivänä hotellin sviittiin kirjautuu vieras, joka on Didille hyvinkin tuttu. Shay on nimittäin hänen ensimmäinen poikaystävänsä, eikä pariskunnan ero ole tapahtunut hyvissä merkeissä. Miksi Shay on palannut takaisin kotikyläänsä ja miksi Didi tuntee olonsa niin hämmentyneeksi tämän lähellä, vaikka on menossa naimisiin sulhasensa Aaronin kanssa...

Didin ja Shayn lisäksi kirjassa seurataan leskeksi jäänyttä Rosaa, joka hiippailee öisin naapuriin puutarhaan puhumaan kuolleen aviomiehensä kanssa. Sekä hänen tytärtään Laylaa, joka on tainnut viimeinkin löytää kunnon miehen...tai sitten ei. Kuvioita hämmentää vielä kotitaloonsa palaava kuolemaa tekevä mies, pikkurikollinen, josta kaikki tuntuvat pitävän sekä kaikkien tuntema näyttelijätär, joka iskee silmänsä Shayhin.

Aluksi en lämmennyt tarinalle kovinkaan paljon. En oikein päässyt lukuisten hahmojen päänliikkeisiin sisään ja juonenkehittely tuntui vähän turhankin kliseiseltä. Olen lukenut tätä ennen yhden Mansellin kirjoista aiemmin: Kaikki alkoi salaisuudesta on kirjoittamani bloggauksen perusteella miellyttänyt minua kovasti, mutta silloinkin useisiin henkilöhahmoihin kiinnipääseminen ja tempautuminen itse tarinaan on kestänyt kotvan aikaa.

Onneksi jatkoin kärsivällisesti lukemista. Sillä juuri henkilökuvaus ja eri tarinalinjat ovat Mansellin kerronnan vahvuus. Kun henkilöt tulivat tutuiksi, en olisi malttanut laskea kirjaa käsistäni. Vaikka tarinan kehkeytyminen ei tarjonnut juurikaan yllätyksiä, jouduin valvomaan seuraavan päivän puolelle, koska halusin kerta kaikkiaan lukea kirjan loppuun ja tietää, miten kaikki lopulta oikein järjestyy. Se on aina hyvän ja vetävän tarinan merkki!

Kun luin tuota aiemmasta Mansellin kirjasta kirjoittamaani postausta, huomasin, että muistin elävästi, missä kirjaa luin (kuumalla Kalajoen hiekkarannalla), ja tunnelmankin muistan, mutta itse kirjasta en juuri mitään. Epäilen, että Ja sitten tulit takaisin on samanlainen teos: viihdyin sen parissa loistavasti, innostuinkin, mutta jos tulet kysymään muutaman vuoden päästä, mitä tykkäsin kirjasta, joudun tarkistamaan kantani täältä blogista.

Näiden kahden kirjan perusteella laitan Mansellin kuitenkin tarkemmin mieleeni. Näihin teoksiin voi tarttua silloin, kun haluaa välipalaa: leppoisaa viihdettä ilman sen kummempia kommervenkkejä.

Jill Mansell: Ja sitten tulit takaisin (And Now You're back 2021)
Bazar 2022
Suomentanut Pirjo Ruti
Kansi Sanna-Reeta Meinlahti

Kommentit