Jill Mansell: Kaikki alkoi salaisuudesta
Kesän tähän mennessä koukuttavin lukuelämys on tässä. Jill Mansellin Kaikki alkoi salaisuudesta tarjoilee kevyehköä, hyvin kirjoitettua viihdettä muodossa, joka sopii täydellisesti kesäisiin rantapäiviin ja yöttömiin öihin.

Ystävykset Lainey ja Kit joutuvat yllättäen työttömiksi, mutta löytävät ilmoituksen täydellisestä työpaikasta. Harmi vain, että Menhenick Housessa asuva perhe etsii pariskuntaa huolehtimaan kotitaloudestaan. Mutta eihän pieni valkoinen valhe haittaa, joten ystävykset tekeytyvät pariskunnaksi.

Astetta kimurantimmaksi tilanteen tekee se, että Lainey tuntee vetoa Sethiin, josta on tullut isänsä kuoleman jälkeen isäntäväen perheenpää. Kitillä taas on säpinää merenrantakaupungin baarimikon kanssa. Sekamelskaa täydentää viisi vuotta sitten leskeksi joutuneen Majellan, kolmen lapsen äidin, epäonnisesti uudelleen aloittama deittailu sekä komeuden kruunaava Sir Richard, giniä veden lailla siemaileva patriarkka, Hollywoodin kulta-aikojen hurmurinäyttelijä ja sydäntenmurskaaja, jonka fanit hiippailevat talon ympäristössä. Puhumattakaan upean kauniista ja itsevarmasta juristista Dawnista, joka on päättänyt, että juuri Sethin geenit sopivat täydellisesti hänen tulevalle lapselleen.

Henkilögalleria on laaja ja aluksi kokonaisuus voi vaikuttaa hieman sekavalta, mutta takaan, että kyllä se siitä selkenee, kun henkilöt tulevat tutuiksi. Juuri monipuolinen henkilökattaus itse asiassa kääntyy kirjan vahvuudeksi ja erottaa sen keskiverrosta chick lit -romaanista. Vaikka Lainey ja Kit ovat kirjan pääpari, riittää monenlaisia sydämenasioita ja säpinää myös monella muulla kirjan henkilöllä. Ja tämä mahdollistaa sen, päähenkilöiden ohella myös muut hahmot ovat monipuolisia ja elävän tuntuisia. Erityisen paljon pidin Sir Richardista, jonka näin sieluni silmin Sean Conneryn ja Pierce Brosnanin risteytyksenä sekoittelemassa cocktailia ja kirjoittamassa vastentahtoisesti nimikirjoituksia fanikortteihin.

Toki lajityypille tavanomaisia kliseitäkin löytyy, joista ehkä pahimpana (ja samalla parhaimpana) äärimmäinen hyväntuulisuus. Jos joku, niin tämä romaani nimittäin on feel good -kirja. Pidin kyynisyyden puutteesta paljon, sillä Mansell pystyi tuomaan henkilöistä esille monia kerroksia ja puolia myös lempeällä otteella. Tyypillinen hyvis/pahis-jaottelu ja turha alleviivaus puuttui.

Ehkä muutaman ruusunpunaisimman juonikuvion olisin silti karsinut kirjasta pois, mutta menkööt kesäloman kunniaksi, niin hyvin Mansellin parissa viihdyin. Kirjan mitta oli juuri sopiva ja kannet oli mukava sulkea hymy huulilla, kesäauringon lämmittäessä sekä sisäisesti että ulkoisesti. Ehkä laitan kirjan visusti talteen ja otan taas esille talven kiremmillä pakkasilla, toivoen, että lämpöä on jäänyt vähän varastoon?

Jill Mansell: Kaikki alkoi salaisuudesta (It Started With a Secret)
Bazar 2020
430s.
Suomentanut Pirjo Ruti


Kommentit

 1. Nyt on juuri tarvetta kevyelle kesälukemiselle, joten tämä menee suoraan lukulistalla. Kesäloma taitaa tällä kertaa kulua viihteen parissa. En vaan saa tartuttua muunlaisiin kirjoihin (paitsi ehkä äänikirjoissa)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen myös viettänyt kesää (ja kevättä) varsin kevyissä merkeissä. Mutta kuten todettua, parhaimmillaan viihdekin vie mukanaa syviin vesiin ja pohtimaan monia elämän peruskysymyksiä. Tämä nyt ei ehkä ole ihan sellainen kirja, mutta mainiosti toimii silti.

   Poista
 2. Tämä sopii kyllä mainiosti kesälomalukemiseksi. Hieman olisi sisältöä voinut karsia minun mielestäni, mutta kyllä kokonaisuus näinkin toimii vallan hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on tosiaan varsin runsas. Yllätyin, kuinka monien henkilöiden tapahtumia seurattiin tarinassa, mutta lopulta tykkäsin ratkaisusta, ymmärrän kyllä myös tiivistyksen toiveen.

   Poista
 3. Tämä ei ole minulle sitä tyypillisintä lukemistoa, mutta sopivina annoksia (eli muutama kirja per vuosi) kyllä nautin ja oikeastaan joskus ihan kaipaankin kepeyttä ja hyvää tuulta. Sellaisen "turvallisen" kirjan, josta tietää että mitään superpahaa ei pääse käymään.

  Eli laitanpa tämän kirjan muistiin "pahan päivän varalle". Kirjan saanee täältä helposti käsiinsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä sellainen superpositiivinen (ei huonolla tavalla) kirja siinä mielessä, ettei tässä oikeastaan ole varsinaisia pahiksia ollenkaan, on vaan epätäydellisiä ihmisiä. Tykkäsin mustavalkoisuuden puuttumisesta.

   Poista
 4. Yleensä en tällaiseen kevyeen kesäluettavaan tartu, mutta kyllä jokaiseen kesään yksi näitä kirjoja mahtuu. Minulla sattumalta on tuo kirja, täytyypä ehkä tutustua siihen läheisemmin.

  VastaaPoista
 5. Olen ihan samaa mieltä, että Kaikki alkoi salaisuudesta on ihan täydellistä lomalukemista. Kokonaisuus oli hallittu ja koko porukalle toivoi hyvää. Minusta on myös ihanaa lukea, kun joku Maija Poppasen kaltainen tulee ja laittaa sekaisen huushollin kuntoon. Tämän perusteella luen mielelläni jonkun muunkin Jill Mansellin kirjan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukiessani ajattelin, että lienee keski-iän merkki, kun en niinkään unelmoinut Sethin kaltaisesta komeasta ja varakkaasta prinssistä, vaan tuollaisesta Laineystä (tai Kitistä), joka laittiais huushollin kuntoon!

   Poista
 6. Aivan ihana kuva sulla!

  Kepeä ja kesäinen kyllä ja rakkautta, sitä oli tarjolla kaikille. Minä en tähän ihan noin paljoa syttynyt, johtuu siitä että se Laineyn ja Sethin jahkailu pisti ärsyttämään. Onneksi niitä henkilöitä oli niin paljon, niin löytyi ne kiinnostavatkin tyypit, Sir Richard ja Majella olivat suosikkejani. Kit jäi hassusti ihan paitsioon omassa suhdekehityksessään vaikka vaikutti alussa toiselta päähenkilöltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tuo huomiosi Kitistä, alun perusteella odotin hänelle suurempaa roolia tarinassa. Sinänsä aika hauska veto. Minä taas olen sen verran jahkailija itsekin, että Sethin ja Laineyn stoori tuntui ihan normaalista hissuttelulta :)

   Poista
 7. Ihana kuva kirjasta! Kevyt viihdekirjallisuus sopii mainiosti kesään, enka näissä jaksa yleensä edes takertua kliseisiin, jos kirja on muuten ok ja lukuhetki sopiva. Tässä on kivan oloinen juoni, joten saaatanpa kokeilla tätä jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Ehkäpä tietyt kliseet jopa kuuluvat onneistuneeseen kesäkirjakokemukseen? Toisaalta tässä oli minusta myös joitakin aika raikkaita elementtejä ja ratkaisuja genre huomioon ottaen.

   Poista
 8. Sain tämän arvostelukappaleena kesän alussa ja laitoin lukupinoon. En ole vielä kuitenkaan ehtinyt tarttua siihen. Tässä on kyllä yksi lempitroopeistani viihdekirjallisuudessa eli fake dating. :D Aion siis varmaan lukea tämän kirjan jossain vaiheessa.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti