Kirsi Pehkonen: Talven taikaa Jylhäsalmella


 

Joulun alla ja vuoden vaihteessa olen lukenut varmaan ennätysmäärän joulu/talviaiheista kirjallisuutta... ja tarjontaakin on valtavasti. Joulukirjat tuntuvat olevan tällä hetkellä yksi keskeinen kirjamaailman trendi, ainakin viihdekirjallisuuden saralla.

Kun hyvään vauhtiin olin kerran päässyt, jatkoin vielä uuden vuodenkin puolella joulukirjallisuuden parissa. Tosin Talven taikaa Jylhäsalmella on sen sortin joulukirja, joka jatkuu uudelle vuodelle asti, joten kyllä kirjan tunnelmasta voi hyvin nauttia vielä tammikuussakin. 

Lontoossa asuva Eerika saapuu Jylhäsalmelle joulunviettoon ja auttaa äitiään joulumyyjäisten valmistelussa. Sitä hän ei kuitenkaan kotiväelle kerro, että Lontooseen paluu ei oikein houkuttele. Vanhemmat ovat niin ylpeitä tyttären hienosta kansainvälisestä urasta, että Eerika ei henno kertoa uraputken alkaneen maistua puulta. Jylhäsalmen rauhassa on kuitenkin hyvä miettiä seuraavaa siirtoa. Eikä pyhiä ainakaan hullummaksi tee sekään, että kylille on palannut myös entinen kouluaikainen poikaystävä. Kun ei vain olisi tullut silloin aikoinaan mokattua niin pahasti!

Aluksi minulla kesti jonkin aikaa päästä kiinni Jylhäsalmen tunnelmaan. Ehkä osansa oli sillä, että Jylhäsalmella on tähän asti AINA ollut kesä ja nyt vietetään hiljaista talviaikaa. Suuremman vierauden tunteen toi kuitenkin äänikirjaformaatti: olen tätä ennen lukenut itse jokaisen Jylhäsalmen ja pidän Kirsi Pehkosen tekstin itäsuomalaisesta rytmityksestä ja poljennosta. Kaikki kunnia äänikirjan lukijalle Elina Keinoselle, mutta viimeistään muutamissa puhekielisisissä sitaateissa tiputtiin savolaisesta sielunmaisemasta ulos.

Muilta osin talvinen makupala miellytti ja tarjosi oivallista ensiapua kesän ja Jylhäsalmien ikävään. Tarina on pituudeltaan varsin kompakti, mutta vilahtelee myyjäisvilinässä useita vanhoja tuttujakin. Nythän ei enää tarvitse monta kuukautta odottaa, kun saa palata Jylhäsalmelle jälleen uudelleen! Ja voihan se olla, että tämän talvisen tarinan jälkeen Jylhäsalmella on jälleen uusi onnellinen pariskunta.

Kirsi Pehkonen: Talven taikaa Jylhäsalmella
Karisto 2023
Äänikirjan kesto 2h 57min
Lukija Eina Keinonen



Kommentit

  1. Mielestäni Talven taikaa Jylhäsalmella oli heittämällä huonoin Jylhäsalmi-kirja. Alku pelkkää jankutusta myyjäisistä ja listauksia myyntituotteista. Vähän tuli sellainen "väkisin kirjoitetun" maku. Seuraava Jylhäsalmi-kirja saa olla moninkerroin parempi, että viitsin lukea loppuun.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti