Leena Lukkari: Rita. Sitruunapuun varjoista Suomeen
Rita Kostaman elämäntarina ei ollut minulle entuudestaan lainkaan tuttu, ennen kuin Helsingin kirjamessuilla osallistuin Avaimen järjestämään tilaisuuteen, jossa kirjan kirjoittaja Leena Lukkari ja päähenkilö Rita Kostama esittelivät teosta Rita: Sitruunapuiden varjosta Suomeen.
Rita on syntynyt ja kasvanut Ruandassa, josta hän pakeni kahden miljoonan muun ruandalaisen lailla sisällissotaa ja kansanmurhaa. Rita oli 15-vuotias jättäessään lapsuudenkotinsa ja vanhempansa ja erinäisten vaiheiden ja usean maan kautta hän lopulta saapui siskonsa kanssa kiintiöpakolaisena Suomeen vuonna 1998.
Ruandan sisällissota on jäänyt nuoruuden uutisista mieleen - sen poikkeuksellista raakuutta ja tuhoa kauhisteltiin: arviolta noin 800 000 ruandalaista sai tuolloin surmansa, viattomia vangittiin, ja osa viruu vankiloissa edelleen. Vaikka Ruanda oli uutisten kestoaihe, aika kaukaiseksi se silti jäi yläsavolaiselle lapselle ja nuorelle. Onkin pysäyttävää lukea, että samaan aikaan kun itse elin verrattain suojattua ja turvallista elämää arkisine pikkumurheineni, on nuori Rita joutunut pakenemaan maasta ja maanosasta toiseen ja rakentamaan elämänsä uudessa, ihan vieraassa maassa uudelleen.
Lukkari kertoo Ritan tarinaa minä-muodossa, Ritan itsensä kertomana. Sävy on aika lakoninen, toteava. Vaikka Ritan on täytynyt joutua kokemaan monenlaisia vaikeuksia ja henkistä painetta, niitä ei erikseen korosteta, joskaan ei piilotellakaan. Arvattavasti lopullisesta tekstistä on kuitenkin jäänyt pois kaikista kipeimpiä kokemuksia. Tämä ei välttämättä ole eduksi kirjalle taiteellisena tuotoksena, mutta valinta on ymmärrettävä. Ritasta välittyy kuva, että hän muutenkin keskittyy mieluiten elämän myönteisiin asioihin ja asioihin, ja ylipäänsä asioihin, joihin voi itse vaikuttaa.
Tällaisia asioita on esimerkiksi luisteleminen. Tultuaan Suomessa äidiksi Rita halusi pystyä opettamaan lapsensa luistelemaan suomalaiseen tapaan. Tämä edellytti ensi luistelun opettelemista itse, mikä ei sitruunapuiden varjossa kasvaneelle ollut ollenkaan helppoa. Periksiantamattomuus kannatti ja Rita kiitteleekin kirjassaan taitoluistelupiirejä yhdeksi tärkeimmistä kotouttajistaan. Nykyisin Rita on kotoutumisasiantuntija, yrittäjä ja kunnanvaltuutettu. Vuonna 2016 hänet valittiin vuoden pakolaisnaiseksi.
Rita: Sitruunapuiden varjoista Suomeen on kooltaan kompakti ja nopealukuinen kirja, mutta sen sanoma ei ole kepeä. Elämme aikoja, jolloin sota, pakolaisuus ja kansanmurhat ovat valitettavasti edelleen tätä päivää. Uhrista ja pakolaisista puhuvat useimmiten kaikki muut paitsi he itse. Pakolaisten omat puheenvuorot raivaavat tilaa toisenlaiselle diskurssille. Rita Kostama tarjoaa rohkaisevan esikuvan muille pakolaistaustaisille (naisille) siitä, miten uuteen maahan ja kulttuuriin kotoutuminen sekä oman elämän ja uran luominen on mahdollista.
Leena Lukkari: Rita: Sitruunapuiden varjoista Suomeen
Avain 2023
151s.
Sain tämän juuri hiljattain käsiini ja odotan kovasti pääseväni tutustumaan Ritan elämäntarinaan laajemmin kuin mitä olen tähän mennessä päässyt. Minähän haastattelin häntä omaan kirjaani, ja olen todella iloinen siitä, että hänen äänensä pääsee nyt laajemmin esille 💛
VastaaPoista