Ann-Christin Antell: Loviisan joulu



Jouluaaton postikortti olkoon tämä Ann-Christin Antellin viehättävä joulukertomus Loviisan joulu. Se sijoittuu 1860-luvun Naantaliin. Kirjan päähenkilö Loviisa on vanhempana henkilönä tuttu Puuvillatehdas-sarjan lukijoille, mutta tarina ei edellytä näiden kirjojen lukemista, sillä nyt valotetaan Loviisan elämää hänen ollessaan nuori merikapteenin rouva.

Loviisa valmistautuu jouluun iäkkään taloudenhoitajansa kanssa ja odottaa miestään jouluksi kotiin sydän syrjällään, sillä paluumatka on vaaroja täynnä. Kuvaus koostuu jouluvalmistelujen ja Loviisan arkiaskareiden kuvauksesta, jonka koin jollakin tapaa rauhoittavana. Toki merikapteenin rouvan elämään liittyy myös harvinaisempia asioita, kuten vaikka ranskaa puhuva lemmikki-papukaija ja monta muuta miehensä kotiin tuomaa tuliaista maailmalta. 

Jännitettä tarinaan tuovat pikkukaupungin ihmissuhteet: kaupunkiin on saapunut nuori äiti isättömän lapsen kanssa ja siitäkös kaupunkilaiset saavat juoruilun ja ylemmyydentunnon aihetta. 

Olen aina viihtynyt Antellin historiallisen kerronnan parissa. Tällä kertaa vielä erityisen hyvin, sillä vietin kesällä (miten kaukaiselta se tuntuukaan vuoden lyhyimpinä päivinä!) kesälomaa Naantalissa. Historiallisen keskustan kapeille kujille oli siis erityisen helppoa kuvitella itsensä.

Ann-Christin Antell: Loviisan joulu
Gummerus 2023
Kesto 2h33min
Lukija Sanna Majuri

Kommentit