Joulukuun luetut kirjat sekä 10 viime vuoden luetuinta postausta
Joulukuu ja sitä myöten vuosi 2024 päättyi. Luin viime vuonna 80 kirjaa, enemmän kuin vuosikausiin, mistä on kyllä kiittäminen erityisesti äänikirjoja, samoin loppuvuoteen kuuluneita sarjakuvia.
Aika harvoin nykyään tutkin blogin tilastoja, mutta näin vuoden vaihteessa tarkistin uteliaisuuttani, mitkä postaukset olivat viime vuoden luetuimmat.
1. Donna Tartt: Jumalat juhlivat öisin
Tarttia luetaan blogissani säännöllisesti, mutta tänä vuonna Jumalat juhlivat öisin -esittely nousi ihan ylivoimaiseksi ykköseksi. Olen kyllä huomannut, että tämä hieno romaani on vilahdellut kirjasomessakin taajaan: Tartt tuntuu olevan ajankohtainen kirjailija ja löytävän uusia lukijoita.
2. Jyri Paretskoi: Shell's Angles
Tässä todellinen kestosuosikki! Shell's Angles on blogini historian kaikkien aikojen luetuin kirjapostaus ja tästä tulee säännöllisesti palautetta. Myös turhautuneilta koululaisilta, jotka lukevat kirjaa koulussa ja opettaja on kuulemma pakottanut lukemaan myös bloggauksia :D
3. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana
Ensimmäinen vuoden 2024 kirja ja postaus. Kaisa Viitalan historiallisen kirjasarjan avaus oli todella hyvä ja kerännyt paljon kiitosta ja kiinnostusta, joten en ihmettele ollenkaan, että myös siitä kertova bloggaus on kerännyt paljon lukijoita.
Hillin uutuusromaani oli varmaankin yksi viime vuoden odotetuimpia romaaneita, joten tämänkään sijoitus korkealla top10-listalla ei yllätä.
5. Leena Lehtolainen: Vihreän lohikäärmeen risteys
Tämän nouseminen kärkikymmenikköön on sen sijaan yllättävämpi, onhan Lehtolaisen nuortenkirja ilmestynyt jo pari vuotta sitten. Ehkä tämäkin kirja on päätynyt äidinkielenopettajien kirjalistoille. Kiva yllätys!
Tämäkin on pieni yllätys siinä mielessä, että postaus on ihan loppuvuodelta - marraskuun lopusta. Tätä on siis käyty lukemassa todella ahkerasti muutaman viikon ajan. Kivaa, että teatteri ja teatteriarvostelut kiinnostavat!
7. Karen M. McManus: Yksi meistä valehtelee
Lisää nuorten tai ainakin nuorten aikuisten kirjallisuutta muutaman vuoden takaa. McManuksen kirjat ovat hyvin luettuja ja kirjasomessakin suosittuja, että tämän suosio ei yllätä.
Lisää loppuvuoden kovia nousijoita. Käräjistä puhuttiin jonkin verran Finlandia-ehdokkaiden julkistuksen jälkeen - moni olisi toivonut sille ehdokkuutta. Lisää huomiota tuli Runeberg-ehdokkuuden myötä. Iloitsen - tämä on loistava romaani!
Lisää viime vuoden odotettuja ja tykättyjä uutuuksia. Merkitty on uuden sarjan avaus, joten herättää ymmärrettävästi kiinnostusta ja halua tsekkailla, minkälaisesta teoksesta on kyse.
10. Mikko Kauppila: Terveisin K
Tämä oli hauska yllätys siinä mielessä, ettei teos ole ollut kovin paljoa omassa somekuplassani esillä, ei ole ihan helpoimmasta päästä, enkä ole tästä postauksestakaan saanut kovin paljoa suoraa palautetta. Mutta selvästi romaani kiinnostaa ja löytää lukijoita, kun esittelyä käydään lukemassa, hienoa!
Joulukuun luetut kirjat
Nyt kun koko vuoden luetuimmat postaukset on käsitelty, voidaan siirtyä joulukuun kirjoihin. Luin peräti 9 kirjaa, se on minulle aika paljon. Lisäksi luin joulukirjoja varmaan enemmän kuin ikinä joulunaikaan.
Satu Tähtisen Seikkailijalordin paluu ja muita yllätyksiä on toinen osa Moraalisten naisten kirjakerho -sarjaa. Tämän lukeminen oli nautinnollista: kirja ei vaatinut mitään, mutta viihdytti paljon. Romanttisen viihteen, 1800-luvun brittiläisyyden ja Bridgerton-henkisen historian päivittämisen ystäville täsmävalinta.
Laura Malmivaaran Iltatähti edustaa taas ihan toisentyyppistä kirjallisuutta. Autofiktiivisiä elementtejä sisältävä romaani kertoo viisikymppisestä naisesta, joka tulee uudestaan äidiksi: saa iltatähden samalla kun vanhemmat lapset ovat jo aikuisuuden kynnyksellä. Mitä äitiys vaatii, kun omat lapset ovat niin eri-ikäisiä ja tarvitsevat äidiltään erilaisia asioita? Mitä äidiksi tuleminen on jo vaatinut ja kuinka se vaikuttaa parisuhteeseen?
Äitiys on yksi monista Vilja-Tuulia Huotarisen teemoista Menettämisestä, säilyttämisestä -runokokoelmassa. Kirjan alkuosa käsittelee menettämistä, jälkimmäinen säilyttämistä. Säilyttäviä, uutta luovia voimia: äitiys, taiteilijuus, kirjallisuus... henkilökohtaisuudesta kumpuavat teemat laajenevat pamfletiksi kulttuurin ja kirjallisuuden puolesta.
Runoudesta talouspuheeseen - ei niin suuri hyppäys kun voisi ajatella, sillä liittyyhän talous tällä hetkellä kulttuuriin mitä suurimmassa määrin. Anni Marttisen Hattaratalous haluaa riisua talouspuheen vaikeasta jargonista ja esittää asiat ymmärrettävällä tavalla. Näkökulma on vallitsevia talousprinsiippejä haastava, feministinen ja ekologinen.
Sitten niihin joulukirjoihin. Jenny Baylissin Jouluksi kotiin oli joulukirjani, ostin sen itselleni lahjaksi. Tämän kirjan voi tosin lukea vielä näin joulun jälkeenkin, sillä se on enemmän talvinen kuin jouluinen. Kolme aikuista sisarusta, toisistaan vieraantuneet, saavat isältään testamentissa tehtäväkseen herättää eloon talvipäivänseisausjuhlat. Juhlia järjestäessään he samalla tutustuvat toisiinsa uudelleen.
Sitten mennään joulukirjojen Ruotsi-Suomi-maaotteluun. Yksi loppuvuoden odotetuimmista romaaneista (muidenkin kuin minun mielestäni) oli varmasti Maija Kajannon Kardemummajoulu, Kahvila Koivu -sarjan päätösosa. Kirja oli juuri sellainen kuin mitä sarja päätöksen kuuluukin olla: jännitettä riittävästi, että mielenkiinto pysyy yllä, toisaalta tunnelma sopivan leppoisa, ettei lukijan tarvitse missään vaiheessa olla varsinaisesti huolissaan: Krissellä ja Pyhävirralla on kaikki hyvin.
Pyhävirran ruotsalainen vastine on Halleholm - Joulutunnelmaa. Tukholmalaiseen saaristoon sijoittuva pikkukylä, jossa Lovisa pitää kahvilaansa, valmistelee mm. Lucianpäiväjuhlia ja ruotii tuoretta parisuhdettaan Axelin kanssa. Tunnelma on ihastuttavan jouluinen ja ruotsalainen.
Samaan aikaan Turussa: Ilona Tuomisen Korttelirauhanjulistus vie meidät tuttuun Poppelin puutalokortteliin. Tämä lyhyt jouluspesiaali on luonteeltaan aika vekkuli. Pinnalta äreä, mutta sydämeltään lempeä Koistinen saa tehtäväkseen kaitsia pikku-Iidaa kun muut aikuiset tekevät lumitöitä lumimyräkän jälkeen. Parivaljakko päättää selvittää, kuka on vienyt pihan kuusenkoristeet. Sama salaperäinen henkilö, joka vie Koistiselta halkoja?
Yksinäisten sydänten joulupäivystys oli välipäivien iloinen ja piristävä yllätys. Tämä kirja oli todella hauska ja Minttu Mustakallion lukema äänikirja nauratti minua ääneen useaan otteeseen. Ystävykset Elsa ja Sophia päättävät ilahduttaa yksinäisiä viemällä jouluiloa yksinäisille. Asiat saavat yllättävän käänteen, kun Sophia joutuu lähtemään Luulajaan ja Elsa jää päivystämään yksin, onneksi seurana on loistavaksi leipuriksi paljastuva ärhentelevä teini sekä puolialaston hottispukki...
Siinä joulukuun lukulista! Oletko lukenut jonkun näistä tai innostuitko nyt jostakin erityisesti?
Tammikuun ensimmäiset kirjat on jo luettu. Sain molemmat tänään loppuun. Toinen on kiinnostava elämäkerta ja toinen niin upea romaani, että huohotuttaa vieläkin. Kuinka osaan siitä edes riittävän hyvin kirjoittaa? Ensi viikolla yritän.
Mukavaa ja leppoisaa loppiaista!
Mulla saldo oli vain 43 kirjaa, kaikki perinteisesti luettuna. Kymmenkunta vähemmän kuin edellisenä vuonna ...
VastaaPoista