Mikko Kauppila: Terveisin K


Mikko Kauppilan Terveisin K herätti minussa kovasti hämmästystä. Jo nimestä voi päätellä, että romaani on varsin arvoituksellinen. Kuka K? Entä kuka on hänen lapsuudenystävänsä P, jolle K kirjoittaa kirjettä? Millainen kaksikon suhde on, miksi K kirjoittaa vanhalle ystävälleen niin ilkeästi?

Nuoren miesopiskelijan näkökulmasta kirjoitettu romaani on upeasti kirjoitettu. Kieli on hyvin ruumiillista, mikä sopii teemaan, sillä Koon kokemus maailmasta on erittäin ruumiillinen. Kirja kertoo miehen syömishäiriöstä, lisäksi kotisohvan diagnistikkona sanoisin sen kertovan myös pakkoneurooseista ja nämä kaikki häiriöt aiheuttavasta henkisestä ahdistuksesta.

Kieli on tarkkaa. Se ilmentää hyvin päähenkilön ahdistuksen etenemistä, ja paljastaa lukijalle hiljakseen hivuttaen lisää asioita Koosta ja Peestä, kun K murenee pikku hiljaa lukijan kasvojen edessä. Äitisuhdetta valaistaan sen verran, että ongelmien syistä voi lukija halutessaan vetää erinäisiä johtopäätöksiä. Kirjan tunnelma on jotenkin kauttaaltaan häiritsevä, lukijan tuntemus sekoitus aitoa empatiaa, sääliä ja samalla myötähäpeää. 

Esikoiskirjailija Mikko Kauppila on useimmille tuttu näyttelijänä. Olen ihaillut kovasti hänen roolitöitään Aikuisten Kuismana ja tänä keväänä Sekunnit-sarjan Danielina. Lueskellessani Kauppilan antamia haastatteluja minulle selvisi, että paitsi näyttelijäksi, hän on valmistunut myös maisteriksi sukupuolentutkimuksesta. Nyt 28-vuotias Kauppila kirjoitti esikoisromaanin, ja ihmettelen kovasti, jos se ei ole HS:n esikoiskirjapalkintoehdokkaiden joukossa syksyllä. Millaista pökerryttävää lahjakkuutta!

Odottelin, josko Kauppila olisi lukenut itse kirjansa äänikirjaksi, mutta lukijana toimiikin Antti Niemi. Pääsin pettymyksestäni nopeasti yli, sillä Niemi lukee kirjan erinomaisesti. En osaisi enää kuvitella Koon ääneksi ketään muuta. Teos toimii siis hyvin äänikirjana, mutta Kauppilan kieli kyllä ansaitsee nyansseihin paneutuneen lukemisen perinteisestä kirjasta. Kieli myös kestää varmasti useamman lukukerran, sillä tasoja riittää.

Bravo!

Mikko Kauppila: Terveisin K
Teos 2024
Äänikirjan lukija Anssi Niemi
Äänikirjan kesto 5h 46min

Kommentit

 1. Tämä kuulostaa todella mielenkiintoiselta! Nyt vain on sellainen aika, että pitää lukea jotain kepeämpää, ei-häiritsevää. Pitänee siis tallettaa tämä tulevaisuutta varten muistiin. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus on! Silloin kannattaa mennä kevyellä, toisenlaistenkin kirjojen aika tulee. Tämä on ajaton, kestää lukea myöhemminkin.

   Poista
 2. Kävin läpi Kauppilan filmografian enkä ole tainnut nähdä häntä missään roolissa tv:ssä enkä elokuvissa. Niin paljon kotimaistakin jää näkemättä, mutta esim Piiritys kiinnostaa kovasti edelleen ja Sekunnit olen merkannut talteen
  Ei ole siis mitään ennakkoajatusta oikeasta kertojaäänestä, Anssi Niemi käy hyvin 😊

  Tästä kirjasta en ollut aiemmin kuullutkaan, mutta alkoi heti kiinnostaa, sillä siinä on nuorelle miehelle annettu ääni joka kirjallisuudessa ja somemaailmassa on varattu lähinnä nuorille naisille, sillä niitähän esim syömishäiriöiset aina ovat. Ajattelisin että siitä jo syntyy kiinnostavaa näkökulmaeroa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, miehen syömishäiriöistä en ainakaan itse muista lukeneeni yhtään kirjaa. Muutenkin tässä kuvataan päähenkilöä psykologisessa mielessä tosi taitavasti.

   Poista

Lähetä kommentti