Nathan Hill: Wellness


 

Meidän ja maailman välissä on tarina.

En ole tiiliskiviromaanien ystävä, ja mielellään kierrän ne, mutta joidenkin kirjailijoiden kohdalla olen valmis tekemään poikkeuksen. Yksi heistä on Nathan Hill, jonka Nix-romaanista pidin kovasti. Kyseisestä teoksesta kirjoitin, että romaanissa on vaihtoehtoisesti joko liikaa kaikkea tai sitten ei mitään liikaa.

Wellnessistä sen sijaan yksioikoisesti totean, että niin erinomainen kuin teos onkin, tiivistämisestä olisi ollut hyötyä. Voi toki johtua formaatistakin: 636 sivua vielä menee luettuna, mutta 24 h 22 min saa väistämättä ajatuksen harhailemaan kerran jos toisenkin.

Mutta onhan Wellness toki upea teos. Se kertoo kahden ihmisen, Jackin ja Elizabethin rakkaus- ja kasvutarinan 1990-luvun alkupuolelta aina pari vuosikymmentä eteenpäin. Siinä samalla se syväluotaavasti käsittelee länsimaista (amerikkalaista) yhteiskuntaa. Hyvinvointibisnestä, algoritmejä, rakkautta, sitä miten vanhemmus asettaa meidät vastakkain oman lapsuutemme kanssa. Kuinka pitkän parisuhteen jossakin vaiheessa alkaa epäillä sitä Tarinaa, jonka on tottunut parisuhteestaan kertomaan. Sitä, kuinka ehdottoman totuuden etsiminen on keino sietää ikuista epävarmuutta. Toinen etsii Totuutta netistä, toinen hyvinvointiteollisuuden kulloinkin markkinoille pumppaamasta tuotteesta, joku parinvaihtobileistä, moni uuden, täydellisen kodin hankkimisesta.

Lopulta usein kyse on vain sisäisen tyhjyyden täyttämisestä. On melkoinen paradoksi, että länsimainen ihminen on enemmän turvassa kuin ihminen koskaan historiansa aikana. Ja silti koemme olomme entistä ahdituneemmaksi ja uhatummaksi. 

Informaatioähky on uusi nälkäinen leijona, Hill paaluttaa liki saarnaksi yltyvässä algoritmiosuudessa.

Harmi, etteivät netin pimeän laidan öyhöttäjät ja salaliittoteoreetikot todennäköisesti koskaan tule Hillin teosta lukeneeksi. Kirjailija nimittäin kuvaa lähes karttakepin ja opetustaulujen kanssa, professorilasit nenällä, mikä kaikki nykyaikaisessa algortimien maailmassa on pielessä ja kuinka meidät on valjastettu niitä vankkureita vetämään.

Juuri tässä saarnaavuudessa piilee Wellnessin vahvuus ja heikkous. Parhaimmillaan kirjailija on liekeissä. Huomasin kuunnellessani tuon tuostakin pausettavani kirjan ja kirjaavani ajatuksia tai sitaatteja muistiin. Ja toisaalta, kuten joku luonnehtikin, on Hill liikuttavan selkeästi ollut kirjoittamassa Suurta Amerikkalaista Romaania. Aika ajoin, tai aika useinkin, kirjailijan otteessa huokuu hienoinen liika puristaminen mailasta.

Ja silti, mitä pitemmälle kirjassa pääsin, sitä useammin huomasin kertovani tarinoita ja huomioita kirjasta puolisolleni. Ja jos kirjan alussa kuuntelemisessa olikin enemmän urakoinnin tuntua, yhä useammin huomasin jo odottavani, että voin nostaa kuulokkeet korville ja sukeltaa Wellnessin maailmaan. Äänikirjan lukee Toni Kamula, joka hoitaa urakkansa mallikkaasti. Vaikka minua ärsyttikin, että hän taivutti Chicaagouhun ja Chicaagouta, vaikka suomennoksessa mielestäni voidaan mennä ihan vaan Chicagoon ja ajatella Chicagoa.

Kuten Hillin esikoisromaani Nix, myös Wellness on häpeilemättömän runsas ja tarkoituksellisen intellektuelli teos. Sitä lukiessa tekisi mieli välillä huudahtaa, että lighten up, bro, mutta ei, sitähän emme oikeastaan halua, koska ei romaani silloin olisi niin hyvä. Sitä paitsi kyllä Wellnesskin nauraa, se nauraa suoraan meille länsimaisille, keskiluokkaisille ihmisille. Tai meidän kanssamme.

Aika näyttää, onko Wellness sellainen aikalaisromaani, johon palataan vielä vuosikymmenten jälkeenkin, kun halutaan palata ja löytää jonkinlainen selitys, totuus, tarina kummallisesta ajanjaksosta heti kylmän sodan päättymisen jälkeen.

Nathan Hill osallistuu Helsinki Litiin, jossa hän 25.5. keskustelee Juha Itkosen kanssa perheistä, romaaneista ja perheromaaneista.

Muualla blogeissa:

Kirjaluotsi on lukenut Wellnessin jo viime vuoden puolella alkukielellä. Tiinakin on poiminut kirjasta useamman loistavan sitaatin.

Arja suosittelee Hilliä niille lukijoille, joille Jonathan Franzen ei nappaa. Kurkkaa Kulttuuri kukoistaa -blogiin.


Nathan Hill: Wellness (Wellness: a Novel 2023)
Gummerus 2024
Äänikirjan kesto 24h 22min
Lukija Toni Kamula
Käännös Antero Tiittula




 

Kommentit

  1. Tosi hyvä teksti (jälleen), Amma! Ja huh, en olisi itse jaksanut kuunnella tuota tiiliskiveä, mutta paperikirjana upposi mainiosti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jälkeenpäin ajateltuna tämä ehkä olisi kannattanut lukea itse, toimii kenties paremmin niin kuin kuunneltuna.

      Poista
  2. Hill on minulle vain etäisesti tuttu nimenä. Olen aika allerginen näille amerikkalaisille maailmanselityksille nykyään, joten tuskin tulen tarttuneeksi. Paksuuskin hieman hirvittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän tässä kieltämättä aika amerikkalainen näkökulma on, joten ei välttämättä sinun juttusi. Tosin itse samaistuin monissa kohdin, voi olla vähän ikäkysymyskin.

      Poista
  3. Voi kauhistus, mikä sivumäärä. Hill kiinnostaa (Nix on edelleen lukematta) mutta en tiedä, kiinnostaako riittävästi 😅

    VastaaPoista
  4. Minuun Wellness upposi kuunnneltuna kuin sen entinenkin veitsi kuumaan voihin, vai miten se menikään. Nixistä ei aikoinaan saanut otetta, nyt palasin siihenkin uudemman kerran. Ja päädyin ihmettelemään, mikähän minulla oli hätänä Nixin aikaan, kun ei keskittyminen sujunut tuollaisen teoksen äärellä.
    Helsinki Litiä odotan kovasti, toivottavasti Hill pääsee ääneen.
    Minna /KBC

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei aina ole oikea hetki, jotenkin muistelen, että Nix vaati kyllä todella keskittymistä. Mutta sitäkin ihanampaa palata uudelleen kirjan ääneen ja saada se avautumaan ihan uudella tavalla. Ollapa Helsinkin Litissä! Mutta ei kyllä ole mitään mahdollisuutta, minulle osuu aina huonoon saumaan tämä.

      Poista
  5. Nixistä muistan jopa kannen heti, vaikken sitä ole lukenut, mutta tästä Wellnessistä en ollut aiemmin kuullutkaan.
    Tuo tuntimäärä olisi aiemmin tuntunut piinaavan pitkältä enkä olisi uskaltanut tarttua moiseen, mutta nyt olen selvittänyt tuon pelon jo aika hyvin!
    Kirja alkoi kiinnostaa, ehkä siinä olisi pikkasen jotain samaa kuin Huomenna, huomenna ja huomenna, josta pidin niin huisin paljon.....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole lukenut Zeviniä, joten en osaa lähteä vertailemaan. Tässä on kyllä todella monenlaisia teemoja, joten uskon, että melkein jokainen löytää jotakin kiinnostavaa, jos siis jaksaa vain lukea/kuunnella tarpeeksi pitkälle :D

      Poista

Lähetä kommentti