Te naiset, vai minä nainen?

Kuva Kuopion kaupunginteatteri, Karri Lämpsä,


Kuopion kaupunginteatterin Te naiset! - Tahdon laulaa on yhden naisen show. Suomalaisten naisartistien tuotannosta koostuvassa lauluillassa teatterin pitkäaikainen näyttelijä Lina Patrikainen näyttää koko repertuaarillaan, mitä hän osaa.

Olen monta monituista kertaa ihmetellyt julkisestikin, miksi Patrikaiselle lankeavat (pun intended) teatterin näytelmissä langenneiden naisten ja vamppien roolit. Eipä sillä, etteikö hän niitä taitavasti tekisi, mutta naisrooleissa soisi ylipäänsä olevan enemmän variaatiota kuin perinteinen Madonna - huora -asetelma. Kun nyt sitten Patrikaisella on ollut ilmeisen vapaat kädet tehdä kanssaohjaajansa Mikko Rantanivan ja sovituksista vastaavan Tapio Nykäsen kanssa mitä ikinä tahtoo (näin oletan), mitä hän tekee?

Juuri sitä, mitä häneltä on totuttu näkemään: laulaa, tanssii, jumppaa ja pumppaa mikrosortseissa, antaa helmojen hulmuta viettelevästi, kertoo naisten tarinoita varjoista, kujilta ja kaduilta. Esitys ammentaa ilmaisuunsa paljon kabaree- ja varieteeperinteestä. Mitä ihmettä, kysyy feministi sisälläni.

Useat esityksessä kuullut kappaleet perustuvat runoilija L.Onervan teksteihin. Vahva vihje illan sanomasta saadaan jo toisessa kappaleessa:

...te naiset, te näyttelijät,
te petätte ja peitätte yhä,
te lainaatte lapselta katsehen
ja ilmehen tekopyhän

Patrikainen on tehnyt vuosikaudet työtään naisena julkisen katseen alla. Voi vain kuvitella, että mielipiteitä ja palautteita riittää. Toisaalta häntä voi pitää surullisten naiskohtaloiden asiantuntijana, onhan aihetta tullut tutkittua eri kanteilta lukuisissa produktioissa. Juuri siihen esitys pureutuu.

Illan edetessä näkökulma alkaa tuntua pikkuisen vallankumoukselliselta. Että ei esitelläkään, mitä muuta osaan, kuin sitä useimmin nähtyä, vaan tehdään ylpeästi juuri sitä, missä on pirun hyvä. Patrikaisen tapauksessa ydintä on fyysisyys, säröinen naisen kuva. 

Tahdon loistaa, tahdon laulaa, manifestoidaan päätöskappaleessa Ihminen, jälleen kerran L.Onervan sanoin. Tällainen tilanottaminen, valokeilasta nauttiminen, miten epäsuomalaista!

Ja hyvä Patrikainen on. Esitettävät kappaleet ovat todella haastavia, ja ne esitetään eläytyen, tanssien, tulkiten. Helpoimmasta päästä lienee diskosuosikki, Leidit Lavalla -tähtien Hittiputki, mutta senpä ryhmäliikuntaohjaajanakin tunnettu näyttelijä vetää aerobicaten. Tämän ohella illan humoristisimmasta hetkestä vastaa Kohtalokas Samba, jonka riemukas, jopa räävitön Tamara-vetoinen tulkinta riittää jo itsessään syyksi suunnata kulku kohti teatteria. Näissä Patrikaisen säestäjänä toimivan Ossi Jauhiaisen vastakohtaisuus ja rytmitys toimii mainiona vastinparina.

Illan tähtihetkiä ovat kuitenkin toisenlaiset kappaleet, kuten Anneli Saariston tutuksi tekemä Kuutamon poika, tai hieno sovitus Epävireisistä sydämistä. Meidät naiset on aivopesty laulamaan useimmiten korkealta, ja Patrikaisen vibrato kieltämättä soi korkeimmissa sävelissä herkän kauniisti, mutta olisimmepa saaneet kuulla vielä enemmän laulajan alarekisteriä, joka pääsee parhaiten oikeuksiinsa Myrskyn jälkeen -kappaleessa. Kypsää latausta ja tunnetta riitti, tulkinnasta tuli hakematta mieleen tämän sortin kuningatar Arja Saijonmaa.

Vahvin yhteys esittäjän ja yleisön välillä syntyy musiikissa, kappaleiden ulkopuolella yhteys katkeaa. Hyörinä, pyörinä ja asunvaihdot toimivat suojamuurina. Musiikin toki sopii antaa puhua puolestaan, mutta olisin ehkä kaivannut jotain sidosta, kontaktia, sanaa siellä, toista täällä niiden välillä. Ihan viimeinen henkilökohtaisuuden tunne jää puuttumaan.

Kaiken kaikkiaan ilta on kuitenkin väkivahva.

Koko kupletin juoni on siinä, että toiset tekee mitä haluaa, toiset sitä, mihin pystyy. Ei siihen ole vastaansanomista. Oikeastaan siitä tulee aika voimaantunut olo.


Kuopion kaupunginteatteri: Te naiset! - Tahdon laulaa
Ohjaus Lina Patrikainen, Mikko Rantaniva
Musiikin sovitukset, musiikillinen äänimaailma Tapio Nykänen
Laulu Lina Patrikainen
Säestys Ossi Jauhiainen
Katso koko työryhmä 

Kiitos Kuopion kaupunginteatterille kutsusta esitykseen!




Kommentit