Seitsemän maaliskuussa lukemaani kirjaa



Usein tulee kuukausikoostetta kirjoittaessa valiteltua, että enpäs oikein ehtinyt lukea mitään. No nyt ehdin! Ja erinomaisia kirjoja luinkin!

Viimeisimmäksi kuuntelin Nathan Hillin Wellnessin, jota on jo nyt tituleerattu Suureksi Amerikkalaiseksi Romaaniksi ja tulevaisuuden klassikoksi. Suurromaani käsittelee länsimaista yhteiskuntaa muutaman vuosikymmenen ajalta aina 1990-luvulta lähtien. Modernin maailman ilmiöt, kuten hyvinvointibisnes ja algoritmien vaikutus elämäämme ovat keskeisessä osassa. Toisaalta romaanissa kerrotaan kahden ihmisen, Elizabethin ja Jackin rakkaus- ja kasvutarina. Kaikkineen romaani on melkoinen runsaudensarvi, jota voi lukea monestakin eri näkökulmasta. Kenties jotakin olisi voinut tiivistääkin.

Kaisa Viitalan Klaanin vieraana on 1700-luvun Skotlantiin sijoittuva historiallinen romaani. Monet romanttisen viihdekirjallisuuden genretyypilliset piirteet ovat kirjassa läsnä. Toisaalta Viitala kirjoittaa verrattoman vetävästi ja koukuttavasti, kerrassaan riemastuttavasti. Ei kaikista tyypillisin ole kirjan päähenkilökään. Agnes on raajarikko, ja koen hänen kokemustensa kuvauksen paitsi ansiokkaana myös erittäin tärkeänä. Rakastin tätä kirjaa!

Erinomaisen vetävä oli myös Ruth Kvarnström-Jonesin Halleholm. Huomaan kirjoittaneeni kirjasta aika kriittiseenkin sävyyn, mikä on erikoista, sillä pidin tästä kirjasta todella paljon. Olisin voinut kuitenkin pitää vielä paljon enemmänkin. Halleholm on kuin ruotsalainen vastine Maija Kajannon Kahvila Koivu -sarjalle. Lovisa on perinyt leipomokiinteistön isovanhemmiltaan. Idylliseen rannikkokaupunkiin sijoittuva tarina sukeltaa ylisukupolvisten sukuriitojen syövereihin, joten kirjassa on myös historiallinen ulottuvuus.

Eri aikatasoissa liikutaan myös Milla von Platon Hyvää iltaa -romaanissa. Ensinnäkin kuvataan 1990-luvun lamaa lapsen silmin. Toisella aikatasolla päähenkilö Maija on aikuinen ja kätilö. Lama-ajan epävarmuus on jättänyt oman jälkensä häneen ja vaikuttaa aikuisuuden päätöksentekoon. Lama-aikana kylvetyt siemenet näkyvät myös töissä sote-alalla. Moni 1990-luvun lapsi ja nuori löytää tästä tarttumispintaa.

Nelli Hietalan Romurakkautta ei ehkä ihan täysin vakuuttanut, pientä viimeistelemättömyyttä oli nähtävissä. Vaikka oli myös hyviä aineksia. Erityisesti nautin Jessin edesmenneen isän salamyhkäisestä elämästä: hän kun on ollut ITE-taiteilija, ja tehnyt auton peräkärryistä valtavia hyönteisiä! Myös Jessin siskon kalakaveri ja ennen kaikkea kaloja täynnä oleva pakastin nauratti.

Hyvän lukukuukauden merkki on se, että joukossa on säeromaani. Aino Leppäsen Luk(i)ossa kirvoitti minua kirjoittamaan pitkällisesti (olemattomasta) suhteestani Vaalaan. Lukioikäisestä Joosesta kertova nuortenkirja kertoo yksinäisyydestä, ulkopuolisuuden tunteesta, koulukiusaamisesta, mutta myös ystävyydestä. Säeromaanin lisäksi kirjassa on tekstiosuuksia, jotka perustuvat kirjailijan tekemiin haastatteluihin, joissa kiusatut kertovat kokemuksistaan. Niin kovin ja valitettavan ajankohtainen aihe.

Sokerina pohjalla Juli Zehin Yli-ihmisiä, joka muuten sai minulta täydet kolme pistettä Blogistanian Globalia -äänestyksessä. Dora on ostanut entisen itäsaksan alueelta itselleen talon. Kun maailma menee kiinni keväällä 2020, Dora muuttaa pikkupaikkakunnalle, mielessään epämääräinen ajatus palstaviljelystä ja hankalien ihmissuhteiden taakse jättämisestä. Ikään kuin tämä ei olisi riittävän jännittävää, Doran järkytykseksi hänen naapurissaan asuu ehta natsi. Zeh kuvaa länsimaisen ihmisen elämän kauheutta ja kauneutta lempeällä ja viisaalla huumorilla.

Siinä maaliskuun luetut. Heräsikö kiinnostus joihinkin näistä? Tai oletko jonkin jo lukenut?

Ja entä mitä on luvassa huhtikuussa? Nyt on tullut luettua historiallisia romaaneja ja sellainen on luvussa parhaillaankin. Lisäksi kuuntelen kirjaa, jonka kanssa en ole ihan omimmillani, nimittäin psykologinen trilleri kyseessä. Saa nähdä, kuinka minun sen kanssa käy.

Tässä kuussa on tiedossa myös kiinnostava kirjallinen keskustelu Kuopion kaupunginkirjastolla. Tuore Blogistanian Finlandia -voittaja ja HS:n esikoiskirjapalkintovoittaja Iida Turpeinen saapuu haastateltavakseni 17.4. klo 17. Tilaisuus striimataan. Tulkaahan sankoin joukoin kuulolle!


Kommentit