Milla von Plato: Hyvää iltaa


Kiinnostuin alun perin Milla von Platon Hyvää iltaa -esikoisromaanista aikalaiskuvauksena. Olen lukenut joitakin 90-luvun lapsuutta kuvaavia kirjoja viime vuosina, mutta ne eivät aivan ole osuneet ajallisesti yksiin oman lapsuuteni kanssa, vaikka toki niissäkin on ollut paljon tuttua ja samaistuttavaa.

Olemme Milla von Platon kanssa samaa ikäluokkaa, vierekkäisten vuosien väkeä, joten ajattelin, että nyt oma ikäkokemus saattaisi olla näiden kansien välissä. Monessa suhteessa olikin: laman myötä yhä synkemmiksi käyvät uutiset, opettajien huolestuneet puheet ja pakkolomat. Hyvää iltaa -romaanissa Maija muistelee puolitettuja pyyhekumeja, oma lamakokemukseni tiivistyy voinappeihin. Ruokalan pöydiltä katosivat isot voilevi-rasiat ja tilalle tulivat pienet voinapit, jotka olivat tarkasti säännösteltyjä.

Ehkä hieman yllättäen paljon muuta tuttua en tästä lama-ajan kuvauksesta bongannutkaan. Noh, Joanna Johnsonin Suomen vierailun toki muistan, sillä ihailin tätä Kauniit ja rohkeat -näyttelijää syvästi, enkä ehkä vieläkään ole ihan täysin toipunut ihanan Carolinen kuolemasta. Mutta minä elin lapsuuttani yläsavolaisella maaseudulla, kun taas Maija ystävineen espoolaisessa lähiössä. Joanna Johnson oli ehkä lähes saavutettavissa Espoosta käsin, mutta toisaalta lama koetteli lähiöitä omaa kotiseutuani rajummin. Aikuisten keskittyessä entistä enemmän omiin huoliinsa, töihinsä ja velkoihinsa, lapset olivat omillaan. Merkittävä osa oman kaveripiirini vanhemmista sai toimeentulonsa ja maa- ja metsätaloudesta, ainakin osittain, lama ei tuonut ainakaan omassa lähipiirissä elämänmenoon kovin suurta muutosta.

Yksi keskeinen teema Maijan, Kirsikan ja Emilian lapsuudessa tuntuu olevan turvattomuus ja vaikka en siihen itse osaakaan samaistua, monelle 90-luvun(kin) lapselle se on hyvin tuttu tunne.

Toisessa aikatasossa Maija on jo aikuinen. Hän työskentelee kätilönä ja yhä raskaammaksi käyvä työ syö sisältä päin. Maijan elämä on ollut jo jonkin aikaa, jos ei nyt pysähtyneessä, niin ainakin seisahtaneessa tilassa, mutta nyt ollaan ehkä lähestymässä uutta nivelvaihetta. Miettiessään tulevaisuuttaan hän muistelee menneisyyttään. Yksi linkki näiden kahden aikatason välillä on Aili, lapsuuden turvallinen aikuinen, josta on tullut muistisairas vanhus. Maija vastaa kärsivällisesti Ailin puheluihin ja yrittää järjestää tämän asioita sekä aikaa vierailuihin.

Vaikka lähdin lukemaan (tai kuuntelemaan) kirjaa nostalgiafiilistelynä, sain loppujen lopuksi irti enemmän kirjan nykyhetkestä. Ailin ja Maijan vuosikymmenten suhde ja Maijan kiitollisuuden ja riittämättömyyden tunne on sydämeenkäyvästi kuvattu. Sosiaali- ja terveydenhuollon leikkaukset ja kiristykset, sote-alan ammattilaisten väsymys ja leipääntyminen työhönsä on ajankohtainen aihe, mutta toisaalta monet kriisin siemenet on kylvetty jo tuolloin lama-aikana. Tämä tuo kerrontaan oman mielenkiintoisen vivahteensa ja perustelee juuri näiden teemojen ja aikatasojen valintaa kerronnan keskiöön.

Hyvää iltaa on kieleltään kaunis, tunnelmaltaan haikea ja kokonaisuutena eheä esikoisromaani. Kuuntelin sen äänikirjana ja lukija Anni Kajos tavoittaa ja tulkitsee mielestäni hyvin kirjan molemmat aikatasot ja monen ikäiset henkilöhahmot.

Milla von Plato: Hyvää iltaa
WSOY 2023
Äänikirjan kesto 5h 26min
Lukija Anni Kajos

Kommentit

  1. Mielenkiintoista. Minultakin tämä ysärimuistelo menisi varmasti paljolti ohi, koska synnyin 1994. Aivan kaikista pahimmat lamavuodet alkoivat vähitellen olla ohi. Ja toki selkeämmät muistikuvani alkavat vasta 2000-luvun puolelta.

    VastaaPoista
  2. Minä valmistuin ja aloitin työelämässä vuonna 1990. Ei ollut taloudellisesti helppoa töissä eikä yksityiselämässä (esim. opintovelan takaisin maksaminen niillä koroilla ja sillä palkalla ei ollut lystiä). Lama-aikana kirjastoista säästettiin niin kuin kaikesta muustakin ja silti muistoni työurani ensimmäiseltä vuosikymmeneltä ovat hyviä. Silloin kuitenkin tosiaan kylvettiin niin (Platon romaanin toisen aikatason) nykyisen sote-alan kuin koulukriisinkin siemenet. En tiedä vielö, haluanko lukea tämän romaanin.

    VastaaPoista
  3. Minä valmistuin lamakeväänä ammattiin johon en sitten ikinä työllistynyt ja suunnitelmat meni sen siliän tien. Ei mitään asiaa töihin matkatoimistoon, kun edellisiä kun vähennettiin kovalla kädellä. Mitähän sitä olisi tehnyt viimeiset 10 vuotta, kun kaikki varaavat itse lentonsa ja majoituksensa... vai onko nykyään vielä jonkinlaisia seuramatkoja, en ole varma 🤔 Tuo on varmaan totta, että maaseudulla lama näyttäytyi ihan eri tavalla. Tekikö pienet tilat silloin konkursseja miten paljon?

    Minulle tämä oli täysin nostalgiatrippi, nykyhetken merkitys jäi pienemmäksi.

    VastaaPoista
  4. Palasin ulkomailta juuri laman alla tammikuussa 1990, tietämättä mitä on tulossa. Töitä onneksi oli, kun ei turhaan ronklannut, eikä sinkulla ollut suuria vastuita. Mieleen on kuitenkin jäänyt se paniikkimieliala, ehdotetut toimenpiteet, joista osa toteutettiin (vaikkapa mielenterveyden sairaalapaikkojen alasajo), osa onneksi ei (kirjastojen maksullisuus).

    Niinpä minuakin ehkä puhuttelisi enemmän nykyinen aikataso, joka toki on kytköksissä menneeseen niin yksilön kuin yhteiskunnankin tasolla. Ehkäpä yritän kuuntelua. Moni lukija on parin vuoden tauon jälkeen yllättänyt minut iloisesti, siinäkin ammatissa oppiminen on ikuista.

    /KBC

    VastaaPoista
  5. Tässä oli jotain viehättävän haikeaa. Mutta ehkäpä minuakin puhutteli lopulta enemmän nykyaika.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti