Jenny Bayliss: Jouluksi kotiin




Jenny Baylissin romaanit ovat olleet parina viime joulunseutuna lempilukemistani: Talvi kaukana kaikesta oli uutena tuttavuutena iloinen yllätys ja viime joulun vietin aivan Talvipuutarhan lumoissa. Näistä innostuneena hankin Jouluksi kotiin -romaanin ja kääräisin sen itselleni pakettiin. Onnistuin yllättämään itseni erinomaisesti, en nimittäin aattoiltana ollenkaan tunnistanut itse tekemääni pakettia ja yllätyinkin iloisesti sen avattuani! :D

Jouluksi kotiin on toisaalta juuri sitä, mitä otsikko lupaa ja toisaalta ei. Tiedän, että monet kaipaavat joulukirjaltaan nimenomaan jouluisuutta, joten heille otsikko saattaa olla vähän harhaanjohtava: romaani ei niinkään ole joulu- vaan talvikirja, valmistaudutaanhan siinä talvipäivänseisauksen viettoon. Toisaalta romaanin päähenkilöt Maggie, Simone ja Star kohtaavat pitkän tauon jälkeen nimenomaan joulun alla ja odottavat yhteistä joulua, joten siinä mielessä nimi on hyvinkin osuva. Alkuperäisteoksen otsikko December to remember kertoo ajankohdasta olennaisen.

Sisaruskolmikolla on yhteinen isä, mutta eri äidit. Eksentrinen ja kaikin puolin omalaatuinen isä ei ole ollut kovinkaan läsnäoleva tyttöjen lapsuudessa, mutta joka kesä hän on kutsunut heidät kuukaudeksi kotiinsa viettämään kesälomaa. Vuosien myötä keskenään kovin erilaiset kesäsiskot ovat kuitenkin erkaantuneet toisistaan, osin riitautuneetkin keskenään. Isän kuoleman ja hänen tekemänsä testamentin myötä siskokset saavat tehtäväkseen järjestää vanhan ajan talvipäivänseisausjuhlat Rowan Thorpin kylässä ja ovat näin pakotettuja tutustumaan toisiinsa uudestaan.

Romaani alkoi vauhdikkaasti ja mukavan epäsovinnaisesti, mutta sen jälkeen vauhti hidastui. Kirjan keskivaiheet tuntuivat välillä jopa pitkästyttäviltä. Loppua kohti tarina sai jälleen uusia kierroksia. Tiivistäminen olisi siis ollut paikoin tarpeen. Toisaalta tarina sisältää sellaisia tarpeita, joista hyvä feelgood muodostuu: on yhteisöllisyyttä, itsensä (ja toisensa) löytämistä, romantiikkaa, huumoria, uskomattomia sattumuksia ja niin edelleen. Ja kuten kuuluu, vähän syvällisempiäkin teemoja käsitellään: yksi sisaruksista kärsii lapsettomuudesta, toinen rimpuilee irti tuhoisasta suhteesta. Kolmas taas on löytänyt hyvän suhteen, muttei aiempien kokemusten vuoksi uskalla heittäytyä sen varaan.

Talvipäivänseisauksen juhlallisuudet kaikessa överiydessään olivat mielenkiintoiset, ja toivat jotakin uutta verrattuna perinteisiä jouluvalmisteluja pursuaviin romaaneihin. Ylipäänsä Yule-perinne on kiehtova ja sopii minusta hyvin yhteen kristillisen joulun perinteiden rinnalle.

Jouluksi kotiin oli kelpo kirja joulunpyhiksi, mutten ole ihan niin haltioitunut kuin Talvipuutarhan jälkeen. Toisaalta, aina ei voi osua ihan napakymppiin. Hyväkin riittää. Bayliss kuuluu myös tulevana vuonna joulunajan lukemistooni, mikäli uusia suomennoksia pukkaa.

Jenny Bayliss: Jouluksi kotiin (December to Remember 2023)

Suomentaja: 

Otava 2024

410s.

Anna-Mari Raaska



Kommentit