Loka-marraskuun luetut


Viime kuussa lokakuun lukukoonti jäi kokonaan tekemättä, joten otetaan nyt vahinko takaisin tuplana: tässäpä kertauksena viime kuukausien lukemiset, siitä on hyvä poimia talteen lukuvinkit ja joululahjaideat!

Lasten- ja nuorten kirjallisuus:

- Yoko Tanakan ja kuvittaja Masahide Fukasawan Mestarietsivä Peppunen heti minussa ja myös lapsissamme. Saamani palautteen perusteella myös monet muut lapsiperheet ovat ottaneet vinkistä vaarin ja viihtyneet peppuhuumorin ihmeellisessä maailmassa. Takuuvarma paketti pukinkonttiin koululaishuumori-ikäisille.

- Paula Norosen Supermarsu saa kilpailijan sen sijaan ei innostanut ihan samaan tapaan, olkoonkin, että lapsille, joille Supermarsun maailma on tutumpi, tykkäsivät enemmän.

- Holly Webb: Pelokas pikku Nöpö oli juuri niin söpö lastenkirja tytöstä ja hänen kissanpennustaan kuin pinkin kannen ja otsikon perusteella voi päätelläkin. Tunnustan nyt, että etukäteen ajattelin kirjan olevan sisällöltään heppoisampi, joten lopputulos oli iloinen yllätys.

- Leena Virtanen, Sanna Pelliccioni: Minna! on yksi vuoden parhaista lasten ja nuorten kirjoista. Sen uskaltaa jo tässä vaiheessa vuotta sanoa kakistelematta.

- Jennifer Mathieaun Näpit irti! on rajatapaus. Onko romaani nyt sitten lanua, YA-kirjallisuutta vai mitä. Toimii joka tapauksessa teini-ikäisellä, nuorella aikuisella ja näköjään ihan tälleen aikuisella naisellakin. Suositus.


Kotimaiset uutuusromaanit:

Antti Heikkisen Kehveli on viihdyttävä veijariromaani, jossa Suomen ja koko maailmankin historia kirjoitetaan uusiksi. Vaihtoehtoisessa historiassa seikkaileva Kehveli kehveltää Suomen suurvallaksi. Hurtin huumorin lisäksi tarina sisältää myös paljon syvempää pohdiskelua ja sanomaa.

Kehveli oli myös Helsingin kirjamessujen lukupiirikirja. Lukupiiribloggaus löytyy täältä. Kirjakultin Youtube-kanavalta löytyy myös videotallenne lukupiiristä.

Minna Rytisalon Minna C. oli sanalla sanottuna ihana. Tarina ei ihan heti imaissut mukaansa vaan minun piti hieman puurtaa alussa. Mutta kun pääsin maailmaan sisälle, en ole tainnut sieltä sen jälkeen pois astuakaan. 

Minna Lindgrenin Vihaiselle leskelle olen nauranut näiden kahden kuukauden aikana eniten. Ääneen. Toisaalta kirja herätti myös ajattelemaan ikäihmisten tilannetta ja arvokkaan vanhenemisen oikeutta, vähän oikeastaan ahdistikin. Suosittelen kaikenikäisille.

Ahdistuksesta puheenollen, Arttu Tuomisen Leipuri ahdisti. Todella, Mutta toisaalta oli myös erittäin kokouttava dekkari. Labyrintti-sarja ja Janne Rautakorven tarina sai arvoisensa päätöksen. Suosittelen tätäkin, mutta en heikkohermoisille!

Muut:

Anna Karhusen ja Tiia Rantasen Kaverin puolesta kyselen on tarinakokoelma, joka perustuu suosittuu podcasteihin. Hauskat tarinat valottavat muun muassa sinkkuelämän ja deittailun arkea. Ihan hauska, mutta itselleni toimi lähinnä välipalakirjana.

Asko Sahlbergin Pontius Pilatus soi minulla äänikirjana varmaan yli puoli vuotta. Vaikka luku-urakka otti aikansa, oli se kaiken arvoista. Upea teos ja toimi loistavasti myös äänikirjaksi luettuna.

Teatteri:

Teatteriin ehdin vain kerran, mutta onneksi sitäkin laadukkaammin. Helsingin Kaupunginteatterin Kinky Boots oli Elämys isolla alkukirjaimella. Viihdyttävä, näyttävä, mutta myös ajatuksia herättävä.

Elokuvat:

Elokuvia katselin enemmänkin. Ikuiselle Queen-fanille Bohemian Rhapsody oli tärkeä ja innostava kokemus.

Pawel Pawlikowskin Cold War oli upea, kokonainen taideteos, jossa visuaalisuus ja hieno musiikki löivät kättä päälle. Nautittava kertomus rakkaudesta.

Kirjoitin muutamasta elokuvasta myös miniarviot yhdessä ja samassa postauksessa. Tästä linkistä: löytyvät esittelyt Utoyasta kertovasta Paul Greengrassin 22 July -elokuvasta, paljon esillä olleesta Spike Leen BlackKklansmanista, koko perheen animaatioelokuvasta Pikkujalka, sekä Netflixistä löytyvästä Good Place-sarjasta.

*** 
Siinäpä viime aikojen tekemiset. lukemiset ja katsomiset. Mitä joulukuussa? Viime viikot ovat olleet kiireiden työtahdin takia lukemisen suhteen hiljaisia, mutta ennustan vuoden loppua kohti kiihtyvää tahtia. Viimeistään sitten mielessä jo läikkyvällä lomalla. :) 

Olisiko sinulla antaa hyviä vinkkejä? Mitä uutuuskirjaa (tai miksei vanhempaakin) suosittelisit joulunpyhiksi nautittavaksi suklaan ja glögin kera?

Kommentit

 1. Voi, kun löytyisikin täydellinen romaani joululukemiseksi. Etsin itse vastaavaa. Sellaista, johon uppoutua oikein kunnolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on pari vaihtoehtoa mielessä, mutta katsotaan nyt. Lukujumi vaivaa. Tosin listalla olisi myös monta mielenkiintoista elämäkertaa.

   Poista
 2. Keep on working, great job!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti