Satuhetki: Mestarietsivä Peppunen


Tämän hetken lastenkirjojen hitti ja ylintä aatelia perheessämme on japanilaisten, kirjailija Yoko Tanakan ja kuvittaja Masahide Fukasawan Mestarietsivä Peppunen.

Minun tarvitsi lukea kirjasta kertovasta tiedotteesta vain muutama lause kun jo tiesin, että tämä uppoaa haastavaan 9- ja 7-vuotiaiden kohderyhmään kuin veitsi sulaan voihin.

Kyllä, Mestarietsivä Peppusen pää on iso ahteri. Ja kyllä, hän paljastaa rikollisia paitsi uskomattoman terävän päättelykykynsä avulla myös hönkäisemällä syyllisen päälle jättimäisen pierulöyhkäpilven. Kyllä, olemme saapuneet pierukakkahuumorin syvimpään ja pimeimpään ytimeen ja sillä pääsee koululaisten kanssa aika pitkälle.

On Mestarietsivä Peppusessa kuitenkin jotakin muutakin. Pelkkä pyllyillä leikittely kun ei vielä riitä kansainväliseen suosioon ja saa lapsia tarttumaan kirjaan aina uudestaan ja uudestaan. Peppusen yhteys Sherlock Holmesiin on tietenkin ilmeinen. Peppusellakin on hyvää tarkoittava, mutta hieman yksinkertainen apuri Brown, veikeä pieni ruskea eläin. Briljantti mestarinero asuu peribrittiläisen näköisessä kaupungissa, samassa talossa kuin kahvila Onnenkissa ja siemailee kuumaa teetä posliinikupista.

Kirjassa päästään seuraamaan kahden arvoituksen ratkaisua: Rouva Purppuran tapausta sekä varastetun vanukkaan arvoitusta. Lukijat pääsevät tarinan edetessä tekemään tehtäviä, ratkaisemaan arvoituksia ja näin osallistumaan tapausten selvittämiseen. Jo kirjan kansi itsessään on ensimmäinen, tarkkuutta vaativa salapoliisitehtävä ja niitä tulee koko ajan lisää. Tekemistä ja arvoituksia riittää kirjassa useammallekin kuin yhdelle lukukerralle. Tehtäviä ratkomalla voi myös selvittää oman Peppus-tasonsa eli kyvykkyytensä rikosten ratkaisijana.

"Tämä oli hyvä kirja!!" kuului lasten yksituumainen arvio kirjan lukemisen jälkeen ja senkin jälkeen olen bongannut kirjan useampaan otteeseen molempien lapsukaisten käsistä. Äiti on siis tyytyväinen ja hihittelee itsekseen mielleyhtymää Popedan Kaasua Komisario Peppone -kappaleesta.

Tanaka ja Fukasawa: Mestarietsivä Peppunen
Nemo 2018
88s.
Suomennos Mayu Saaritsa
ArvostelukappaleKommentit

  1. Mahtava kirja, koska siinä pystyy ratkomaan arvoituksia ja siinä on Mestarietsivä Peppunen. Terveisin, 6-vuotias lukija.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti