Lokakuun leffavinkit (+ yksi sarja)

22 July (2018)Paul Greengrassin ohjaama elokuva kertoo Utøyan verilöylystä ja Oslon pommi-iskusta vuonna 2011. Elokuvan käsikirjoitus perustuu Åsne Seierstadin Yksi meistä -teokseen. Toisin kuin kirja, elokuva painottuu itse iskuja enemmän iskun jälkiselvittelyihin ja nuorten vaikeaan toipumisprosessiin sekä oikeuskäsittelyyn. Tämä on hyvä asia, sillä jos verilöylyn esittämisellä olisi ollut elokuvassa minuuttimäärissä suurin osa, olisi katsominen saattanut muodostua liian ahdistavaksi. 

Elokuvan keskiössä on Jonas Strand Gravlin esittämä Viljar Hanssen. Hanssen loukkaantui iskussa niin pahoin, että hänet ehdittiin jo merkata saarella kuolleeksi. Pikkuveljeään suojellut nuori mies sai luodeista viisi osumaa. Elokuvassa seurataan Hanssenin ja hänen perheensä taistelua kohti eheyttä iskujen jälkeen. Samalla seurataan silloisen pääministeri Jens Stoltenbergin (Ola G. Furuseth) toimia sekä Anders Behring Breivikin (Anders Danielsen Lie) asianajajaksi joutuneen Geir Lippestadin (Jon Øigarden) työskentelyä.

Elokuva tuli ensi-iltaan 10. lokakuuta ja löytyy Netflixistä.

Hyvä tietää: Kannattaa huomata, että kyseessä on eri elokuva, kuin 19.10. Finnkinolla ensi-iltaan tuleva U - July 22.


BlacKkKlansman (2018)Jasper Pääkkösen kansainväliseksi läpimurroksi muodostumassa oleva elokuva on ollut mediassa paljon esillä. Syytäkin on, sillä Pääkkönen tekee hienon roolityön Ku Klux Klaniin kuuluvana Felix Kendricksonina. Spike Leen ohjaama elokuva kannattaa kyllä käydä katsomassa muutenkin kuin kansallistunteen saattelemana, sillä kyseessä on hieno elokuva. Näyttelijätyö on kauttaaltaan laadukasta, erityisesti pääosaa esittävä John David "Denzelinpoika" Washington, hänen työpariaan Flip Zimmermannina nähtävä Adam Driver sekä Colorado Springsin klaanin johtajaksi hämmentävästi muuntautuva Ryan Eggold jäivät mieleen.

Tositapahtumiin perustuva tarina kertoo afroamerikkalaisesta etsivästä, Ron Stallworthista, joka onnistuu soluttautumaan paikalliseen Ku Klux Klaniin. Vakavasta aiheesta huolimatta elokuva sisältää myös runsaasti huumoria ja absurdeja tilanteita, kuten jo ennakkoasetelmasta voi päätellä. Viihdyttävyyden lisäksi elokuva herättää kuitenkin myös ajattelemaan, kun elokuvan lopuksi näytetään dokumentaarista materiaalia nykypäivän Amerikasta. Rasismi ei ole kadonnut minnekään.

Hyvä tietää: Elokuvan soundtrack on upea! Kappaleet löytyvät elokuvan nimellä Spotifysta.


Pikkujalka (2018)
Periaatteessa Pikkujalka on perinteinen koko perheen animaatio, mutta mielestäni elokuva sisältää poikkeuksellisen paljon sanomaa. Legenda isojalasta on käännetty ylösalaisin, kun nuori lumimies Migo näkee omin silmin pikkujalan eli ihmisen. Heimon päällikkö, Kivenhaltija, kuitenkin karkottaa Migon, sillä virallisen totuuden mukaan pikkujalkoja ei ole olemassakaan.

Paitsi suvaitsevaisuutta ja erilaisuuden ymmärtämistä, elokuva kuvaa oivaltavasti sitä, mitä tapahtuu, jos maailmankuva on -kirjaimellisesti- kiveen hakattu. Lumimiesten yhteisö elää kivilaattojen opetusten mukaan kyseenalaistamatta niitä, tai miettimättä, voisiko asiat hoitaa myös jotenkin toisin kuin aina ennen on tehty. Kun yksi osa virallisesta totuudesta murtuu, uhkaa murtua koko identiteetti. Onko mikään uskomusjärjestelmässämme totta ja oikein? Elokuvan sanoma on, että avoimuudella ja rohkealla uusiutumisella voidaan saavuttaa hienoja asioita. Mikä parasta, opettavaisen sanoman lisäksi elokuva on myös aidosti hauska ja viihdyttävä.

Hyvä tietää: Musiikki on elokuvassa keskeissä osassa. Suomeksi dubatussa versiossa äänensä hahmoille ovat antaneet muun muassa Elias Kaskinen, Thomas Kirjonen eli Kasmir ja Nelli Matula, joten kokonaisuus svengaa.


Bonus: The Good Place (2016)Olen viime aikoina katsonut Netflixistä The Good Place -sarjaa. Ennen kaikkea sarja on kevyen sisältönsä ja lyhyiden jaksojen ansiosta helppoa välipalakatsottavaa, mutta tarinassa myös mukavan kutkuttava juoni. Eläessään itsekkäästi nautintojen perässä kiirehtinyt ja oman navan ympärillä kiertänyt Eleanor (Kristen Bell) herää kuolleena. Iloinen uutinen on, että hän on päässyt ns. parempaan paikkaan, sinne, minne pääsevät vain kaikista parhaimmat ihmiset. Valitettavasti hän huomaa varsin pian jossakin tapahtuneen erehdyksen ja päässeensä paratiisimaisiin olosuhteisiin jonkun toisen meriiteillä.

Koska The Bad Place ei vaikuta ollenkaan houkuttelevalta paikalta, hän päättää salata totuuden ja ansaita paikkansa yhteisössä. Komedian hulvattomin piirre on, että "hyvä paikka" on karikatyyrinen versio uusenglantilaisesta pikkukaupunki-idyllistä.


Hyvä tietää: Kaikkiaan sarjaa on tehty kolme kautta, Suomen Netflixissä on toistaiseksi vasta yksi kausi.

Kommentit

 1. Kiitos vinkeistä! Minulta oli mennyt tyystin ohi tuo 22 July ja se vaikuttaa kiinnostavalta. Pikkujalankin voisin kirjoituksesi innoittamana katsastaa. BlacKkKlansmanin olen nähnyt ja se on yksi parhaimmista elokuvakokemuksistani tänä vuonna - niin puhutteleva ja ajankohtainen, vaikka tarinan tapahtumat ovat 70-luvulta.

  VastaaPoista
 2. Arvostan leffavinkkejä, sillä olen niistä ihan pihalla. En nykyään katso ollenkaan elokuvia. En katso kyllä tv-sarjojakaan. Käytän sen ajan mieluummin lukemiseen :)

  VastaaPoista
 3. BlacKkKlansman on hieno ja vaikuttava elokuva, juuri sellainen kuin kuvasit. Loppu sai miettimään tosiaankin sitä, että mikään ei lopulta ole muuttunut, tekemistä olisi edelleen.

  Muksu on menossa katsomaan tuon Pikkujalan kummitätinsä kanssa tässä syyslomalla. Kuvauksesi perusteella siinä vaikuttaa olevan tärkeä sanoma - ja jos kaikki lapset omaksuisivat avoimen ja rohkean asenteen ja pystyisivät hyväksymään erilaiset tavat nähdä maailmaa, ei meillä olisi rasismia ollenkaan.

  VastaaPoista
 4. Kiinnostavan kuuloisia vinkkejä. En ole viime aikoina ehtinyt katsomaan leffoja tai sarjoja yhtään, mutta näistä sentään tuo Pääkkösen tähdittämä leffa on tuttu lehtien sivuilta. Se kiinnostaakin minua näistä eniten, mutta myös The Good Place -sarja olisi katsontalistallani, jos meillä olisi Netflix. Sen hankkiminen on jäänyt, kun tiedän ettei katseluminuutteja paljon kertyisi. Good Placen idea on juuri sellainen sopivan vinkeä, josta itse tykkään sarjoissa.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti