Magdalena Hai: Kolmas sisar


Sain Magdalena Hain Kolmannen sisaren luettavakseni jo kesällä, mutta arastelin monta kuukautta, ennen kuin uskalsin siihen tarttua. Gigi ja Henry -sarjan jälkeen odotukset olivat korkealla. Toisaalta kirjan takakannen perusteella tiesin joutuvani vahvasti epämukavuusalueelle. Sanat mangahenkinen ja aikakirjat yhdistettynä yli 500 sivuun olisivat saaneet normaalitilanteessa siirtämään kirjn välittömästi not gonna happen -pinoon. Luottoni kirjailijan tarinankuljetustaitoihin ja vahvaan ilmaisuun pitivät kuitenkin toivon lipun korkealla: kyllä tästä vielä selvittäisiin.

Loppujen lopuksi lopetin kirjan kiertelyn vuoden viimeisenä kuukautena ja valtaosa kuukaudesta lukemiseen menikin. Alku oli tahmeaa ja vika oli ennen muuta lukijassa. Useat henkilöt, eri tarinalinjat, erilaiset maailmat, todellisuudet ja kiemurat aika-avaruuden jatkumoissa eivät mitenkään meinanneet asettua otsalohkooni, varsinkin, kun jaksoin työpäivän jälkeen lukea vain sivun tai pari ennen unentuloa. On sanottava, että alkupuoli kirjasta tuntui hitaalta siksikin, että kirjassa myös käytetään huomattavan paljon aikaa näiden elementtien selvittelyyn. Sille on syynsä. Romaani kulkee yläviitteellä Royaumen aikakirjat 1, joten jatkoa on tulossa. Kirjasarjan ollessa kyseessä perusteellinen ja lavea pohjatyö, maailman tai tässä tapauksessa maailmojen, luominen lukijan silmien edessä onkin täysin perusteltua.

Viimein pääsin kauan kaivatulle joululomalle ja sitä myöten myös uppoutumaan kirjaan kunnolla. Ja kas, saman tien myös henkilöhahmot ja maailmojen välisen diplomatian kiemurat avautuivat! Pääsin sukeltamaan jonnekin aivan uuteen ja ihmeelliseen maailmaan tavalla, jonne vain kirjallisuus voi kuljettaa. Sain tarinalta sen, mitä uskalsin toivoa ja vielä paljon enemmänkin.

Royaumen aikakirjojen ensimmäisen osa kertoo hyvän ja pahan taistelusta Royaumen kaukaisessa noitien valtakunnassa. Valtakuntaa hallitsevat yhteistuumin kaksi noitakuningatarta - valkoinen ja musta noita. Heidän tyttärensä Lune ja Ciel ovat kuin siskoksia, vaikka heitä odottaakin kovin erilainen tulevaisuus. Royaumessa noidan paikan määrittelee hänen sielunlaulunsa. Mutta sielunpeili yllättää, ja nuorten noitien on pakko lähteä pakomatkalle avaruuden pimeimpiin sopukoihin - maahan.

Kolmas sisar on scifimpi, katu-uskottavampi ja kantaaottavampi versio J.K. Rowlingin Harry Pottereista. Kirjoitan tämän, vaikka oikeastaan tunnen itseni niljakkaaksi sen tehtyäni. Magdalena Hain luoma maailma seisoo komeasti omilla jaloillaan, mutta lukijan mielessä vilisevät intertekstuaaliset viitteet fantasiamaailman klassikoihin siitä huolimatta. Se on merkki kuolemattomista teemoista ja aikaa kestävästä toteutuksesta. Royaumen aikakirjoissa on suuren kertomuksen tuntua, sellaisen, jota toistetaan uudelleen ja uudelleen eri sukupolville ja erilaisissa populaarikulttuurin tulkinnoissa.

Kolmannessa sisaressa on paljon kaikkea: nuoren naisen kasvukertomusta, omien vahvuuksien löytämistä, eettistä pohdintaa, romantiikkaa, raikasta kuvausta seksuaalisuuden eri muodoista. Romaani on täynnä rooleja, joihin samaistua niin henkisesti kuin fyysisesti. Kolmas sisar on cosplay-unelmaa alusta loppuun ja mielelläni näkisin tuon maailman tulevan myös lihaksi valkokankaalla.

Minulle henkilökohtaisesti Kolmas sisar on kuitenkin ja ennen kaikkea näyte Magdalena Hain huikeasta kielellisestä ilmaisusta. Tapa, jolla kirjailija kuvaa esimerkiksi luontoa ja hahmojen syvimpia tunteita on äärimmäisen koskettava. Viimeisten sivujen aikana huomasin puristavani torkkupeiton reunaa nyrkissäni ihan vain silkasta kielellisestä liikutuksesta.

Aika oli merkityksetöntä.
Yhdessä hetkessä saattoi tuhota maailman. Hetkessä saattoi antaa sydämensä toiselle. Yhtenä ohikiitävänä hetkenä saattoi tehdä harkitsemattoman päätöksen ja antaa sielunsa repeytyä kahtia.

Kolmas sisar ei ole ohikiitävä hetki. Vaikka sen lukisikin nopeasti, näin uskon, jää se lähtemättömästi lukijansa mieleen. Sielua se ei revi rikki, mutta jättää eittämättä sinne pienen särön. Sellaisen, jota hellii ja vaalii mielessään pitkään.

Kiitos joululahjasta, Magdalena Hai.

***

Kolmatta sisarta on luettu myös muissa blogeissa. Esimerkiksi Kirsin kirjanurkassa ihastuttiin kirjaan vähintään yhtä paljon täälläkin. Myös Kirjakko ruispellossa- ja Kirjojen keskellä -blogeissa kirjaa oli luettu ahmimalla.


Magdalena Hai: Kolmas sisar
Otava 2018
557s.

Arvostelukappale


Kommentit