Satuhetki: Minna! Minna Canthin uskomaton elämä ja vaikuttavat teot


Leena Virtasen ja Sanna Pelliccionin Minna! aloittaa Suomen supernaisia -lastenkirjasarjan. Merkittävien naisten elämistä kertovat lastenkirjat ovat nyt kovasti pinnalla ja hyvä niin. Esimerkiksi Minna Canth on hahmo, jonka elämän ja tuotannon esittely tiivistää oikeastaan täydellisesti sen, miksi tällaisia kirjoja tarvitaan. Naiset ovat kautta historian jääneet marginaaliin ja tämä pätee paitsi historiankirjoihin myös lastenkirjallisuuteen.

Minnaan meillä oli syytä tarttua siitäkin syystä, että täällä Kuopion seudulla hän on koko ajan läsnä. Kuopiosta löytyy Minna Canthin katua, kauppakeskus Minnaa ja Kanttia, unohtamatta tietenkään Minnan patsasta, hautaa sekä hänen kotitaloaan Kanttilaa. Siksipä meidänkin lapsille Minna Canth on nimenä hyvin tuttu, mutta tuttuudella on kääntöpuolensa. Kummallakaan ei oikeastaan ollut aavistustakaan siitä, milloin Canth on elänyt ja mitä hän teki.

Virtanen ja Pelliccioni tiivistävät elämän, tuotannon ja perinnön oivallisesti lastenkirjan mittaiseksi, 40 sivuun. Maltillinen tekstimäärä koostuu paitsi kertovasta tekstistä myös sitaateista. Mielikuvituksellinen, jokaisella aukeamalla yllättävä kuvitus viehättää aikuisen silmää ja herättää lapsen uteliaisuuden. Erityisesti perheemme kuvataiteellisesti pätevin henkilö, 7-vuotias Neiti Kevät tutkaili ja arvioi kuvitusta hyvin tarkalla silmällä. 9-vuotias Herra Syksy taas kiinnitti huomiota yhteiskunnallisiin seikkoihin. Naisten ja köyhien heikompi asema ja yleisen äänioikeuden puuttuminen askarrutti mieltä. On mukava kuunnella, miten nuoren miehen silmissä sukupuolten tasa-arvon puuttuminen tuntuu kertakaikkisen oudolta, hämmästyttävältä ja tuohduttavaltakin.

Kirja toimi hyvin iltalukemisena, mutta se tarjoaa myös oivallisen työkalun esimerkiksi kouluihin ja päiväkoteihin. Kirja sisältää pohdiskeluun ja keskusteluun houkuttelevia kysymyksiä sekä erilaisia tehtäviä, joilla voi juhlistaa vaikkapa Minna Canthin ja tasa-arvon päivää. Tässäpä siis hyvä tärppi ensi maaliskuulle, jolloin Canthin syntymästä tulee kuluneeksi 175 vuotta.

Teemaan pääsee sukeltamaan myös Kuopion Korttelimuseolla 29.11. lähtien, jolloin avautuu kirjan kuvitukseen perustuva näyttely. Esillä on kuvituksen ja kysymysten lisäksi myös Minnan alkuperäisesineistöä sekä esimerkiksi lapsille suunnattu kauppapuoti. Lue lisää täältä! 

PS. Kuopioon kannattaakin suunnata ihan jo pelkästään Minna Canth -aiheiselle matkalle: vierailut Korttelimuseon näyttelyssä, Minnan salongissa, Kanttilassa, Minnan patsaalla ja haudalla. Lisäksi vielä kävelyretki vaikkapa Puijolle, sen lähemmäksi Minnan sielunmaisemaa on vaikea päästä!


Leena Virtanen, Sanna Pelliccioni: Minna! Minna Canthin uskomaton elämä ja vaikuttavat teot
Teos 2018
40 s.

Kommentit