Asko Sahlberg: Pilatus


Kärsi Pontius Pilatuksen aikana

On oikeastaan hämmentävää huomata, miten yksi lause määrittelee koko Pontius Pilatuksen elämän ja uran sisällön. Yksi päätös, jonka historiallisuudesta ei ole takeita, kertoo sen, miten ja millaisena Pontius Pilatusta muistellaan 2000 vuotta myöhemmin. Toisaalta, ilman kristillisiä lähteitä suurin osa meistä tuskin olisi kuullutkaan Pontius Pilatuksesta. Historialliset lähteet ovat luvalla sanoen niukat.


Tästä lähtökohdasta on kiehtovaa, millaisen eepokseen Asko Sahlberg on luonut. Sahlbergin tekstissä Pilatus herää eloon. Kirjailija puhaltaa vähäisten lähteiden ja sitä runsaamman perimätiedon varaan eepoksen, joka vie lukijan matkalle kunnianhimoisen nuoren sotilaan tiestä keskelle juonitteleva Roomaa ja keisaria ympäröivää hännystelyn ja valtapelin hyörinää. Siihen kyllästyneenä Pilatus onnistuu järjestämään itsensä Juudean prefektiksi. Hän uskoo syrjäseudun hallitsemisen olevan leppoisaa puuhaa, mutta saa pian huomata Juudean kansan olevan kiivasluontoista, itsepäistä ja keskenään riitaista. 

Kuoli ja haudattiin

Sahlberg kuvaa niin eri ryhmien ristipaineessa luovivan Pilatuksen johtamispaineita kuin kauniisti parisuhdetta Claudia Proculan kanssa. Claudia kiinnostuu myös maata kiertävän puusepän, omalaatuisen Jesúan opetuksista. Pilatuskin pitää erikoisesta miehestä, vaikkei uskokaan miehen ennustusta kuolemastaan.

Sahlberg on yhdistellyt mestarillisesti eri kertomuksia ja lähteitä toisiinsa ja tuloksena on hyvin uskottava, aistikylläinen ja kieleltään ilmaisuvoimainen eepos. Tunne on sama kuin Sinuhe egyptiläistä lukiessa. Ihastuksen lisäksi ihmetyttää, miten tällaisen teoksen kirjoittaminen on inhimillisesti ottaen edes mahdollista.

Nousi kolmantena päivänä kuolleista 

Sanat, taivaisiin kohti kurottuvat filosofiset tulkinnat ja vastapainona syvästi inhimilliset ja ristiriitaiset elämänkokemukset koskettavat. Jukka Pitkäsen hieno luenta antaa tilaa tekstille ja tuo äänikirjaan vielä yhden ulottuvuuden.

Silkkaa kirjanautintoa alusta loppuun.

Asko Sahlberg: Pilatus
Like 2016 (Elisa Kirjan e-kirja)
Lukija Jukka Pitkänen
14 h 28min

Kommentit

 1. Oi kyllä. Minäkin tykkäsin ihan huikeasti. Pilates tosiaan sai lihaa luiden päälle ja nousi esiin ihmisenä, eikä vain nimenä. Samalla sitä joutui pohtimaan kirjoittajan vapautta ja vaikutusta tekstiin, niihin pyhiinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, minäkin mietin sitä, kuinka paljon on mielikuvitusta ja kuinka paljon perustuu erilaisiin lähdemainintoihin. Toisaalta, ehkä keksittykin on parannusta entiseen?

   Poista
 2. Sahlberg edelleen minulle korkkaamaton kirjailija, vaikka häntä on suositeltu monelta taholta. Tämä voisi olla hyvä alkupiste, varsinkin, kun varhainen kristillisyys kiinnostaa. Tämän rinnalla voisi kuunnella Ylen uutta sarjaa juutalaisista pyhistä teksteistä. Sounds like a plan?

  VastaaPoista
 3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Sahlberg on varovaisesti kiinnostanut jo jonkin aikaa, mutta jää aina uudempien kiinnostavien jalkoihin. Ehkä tämä olisi ihanan pitkäkestoista joululomaluettavaa, jollei jo olisi sitäkin naisten kirjoittamilla klassikoilla etukäteen täyttänyt. Vertaus Sinuheen saa kuitenkin kiinnostumaan, tällaisissa pienen maailman kokoisissa romaaneissa on jotain, mikä minuakin vetää puoleensa. Ehkä jatkan varovaista kiinnostustani, ja toivon, että se vielä joskus konkretisoituu luku- tai kuuntelukokemukseksikin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin hyvin kuvitella tämän joululukemistoon. Tähän kannattaa ja on ihana uppoutua ajan kanssa.

   Poista
 5. Toisinaan pidän Sahlbergista, toisinaan en. Nämä historialliset ovat jääneet melko vieraiksi eikä tuo raamatullinen yhteys auta asiaa.

  Aikoinaan kuuntelin paljon äänikirjoja, kun ajoin autolla. Nyt en oikein enää osaa, vaikka olen muutaman kerran yrittänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin äänikirjojen kuuntelu on vähentynyt ja fiilis vaihtelee. Vaatii sopivan kirjan ja mielentilan.

   Poista
 6. Kuulostaa kyllä kiinnostavalta! Pidän kirjoista, jotka herättävät historian eloon. 'Niin kaikki olisi voinut tapahtua.'

  VastaaPoista
 7. Vaikka äänikirjalistani alkaa olla taas aika järjettömissä mitoissa, jäi tämä teos nyt hitusen kutkuttelemaan. Postauksesi alku on hyvä, sait minut tosiaan miettimään, että Pontius Pilatus on minulle nimenä hyvin tuttu, mutta todellisuudessa en tiedä hänestä kin ne muutamat sanat. Muutenkin olen lukenut todella vähän noin kauas historiaan sijoittuvia kirjoja, yleensä jämähdän 1900-luvulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en kieltämättä useinkaan pääse 1800-lukua kauemmas. Erikoista sinänsä, sillä oikeastaan kaikesta antiikin aikaan sijoittuvasta olen pitänyt todella paljon.

   Poista
 8. Olen lukenut Sahlbergilta vain yhden romaanin (Amandan maailmat), mutta vaikutuin siitä kovasti. Joku kirjablogisti muistaakseni suositteli minulle taannoin myös jotain Sahlbergin historiallista romaania, en enää muista mitä. Tämä Pilatus vaikuttaa kyllä kiintoisalta, vaikka toisaalta siinä on paljon elementtejä (uskonto suurimpana ja ehkä esikuvien "todellisuus"), jotka eivät innosta. Ehkä joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen lukenut tämän lisäksi vain Amandan maailmat ja pidin myös siitä kovasti. Nämä ovat keskenään kovin erilaisia kirjoja ja tarinoita, mutta on näissä myös samanlainen pohjavire ja humaani sanoma.

   Poista
 9. Kun luin John Williamsin Augustuksen, muistin tämän Sahlbergin Pilatuksen, jota en siis ole lukenut. Kiitos kirjoituksesi, Pilatus palautui taas mieleen. Olen aika vähän lukenut tällaisia historiallisia romaaneja, vaikka historia kiehtookin. Nyt lisään Pilatuksen pitkään lukulistaani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulta on Augustus vielä lukematta, kiitos siis vastavuoroisesta muistutuksesta!

   Poista
 10. Olen lukenut Sahlbergilta jotain varhaisemmasta tuotannosta mutta en oikein syttynyt. Toisaalta olen nyt näitä historiallisia romaaneja katsonut häneltä vähän sillä silmällä, aihe kiinnostaa kovasti ja tämän arviosi luettuani on kyllä kokeiltava tätä Pilatusta :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti