Matkaopas kirjalliselle seuramatkalle maailman ympäri - eli kesäkuun luetut kirjat
Tervetuloa kanssani seuramatkalle maailmanympäri! Olen valinnut huolellisesti lomakohteet ja käynyt testaamassa ne omakohtaisesti, joten käyhän kyytiin. Tälle matkalle pääset mukaan omasta nojatuolista tai vaikka laiturinnokasta käsin. Ja hiilijalanjälkikin on, jos ei nyt ihan nollassa, niin varsin maltillinen. Saatat päästä myös sellaisiin paikkoihin, mihin yksikään lentokone, juna, auto tai muu kulkupeli ei vie. Ainoastaan oma ja kirjailijan loputon mielikuvitus riittää.
Aloitetaan kotimaasta. Sillä eihän ole kesää ilman reissua Jylhäsalmelle. Sitä ei tosin todellisuudessa löydy Suomen kartalta, mutta kyseessä on kotimaisen maalaisromantiikan pääkaupunki, tai pikemminkin -kylä. Ennen kuin lähtee rakentelemaan Hiekkalinnoja Jylhäsalmella, voi pysähtyä yhden novellin ajaksi kovin tutunoloiseen Heinäkylään Matkalla Jylhäsalmelle. Kirsi Pehkosen teoksia tosiaan mahtui juhannusviikkooni siis peräti kaksin kappalein.
Kotimaan matkailun jälkeen kaipaamme ehkä jo vähän kauemmaksi. Miten olisi Espanja, tarkemmin Katalonia? Saara Turusen Hyeenan päivissä tosin matkataan monen monta kertaa Helsingin ja Barcelonan väliä, joten takaisin Suomeen pääsee kyllä halutessaan. Samalla lukija pääsee tutustumaan lapsettomuushoitojen maailmaan niin Espanjassa kuin Suomessa. Hrrr, ei ehkä ihan kevyintä kesäpuuhaa, mutta eipä sitä ole lapsettomuus tai vanhemmaksi tuleminenkaan.
Kotimatkalla pistäydytään Iso-Britanniassa. Aarteenmetsästystä maalaiskartanossa, miltäs kuulostaa? Pari murhaa kyllä tapahtuu illallisten ja muiden kartanoaktiviteettien lomassa, mutta ei anneta sen häiritä tunnelmaa! C.L. Millerin Antiikin metsästäjän murhaoppaan päähenkilö Freyalla on myös kerrottavaan tukku jännittäviä kertomuksia esimerkiksi Kairosta, joten samalla kertaa pääset välillisesti piipahtamaan Afrikan mantereenkin puolella.
Jos murhat eivät vielä kyllästytä, suosittelen jatkamaan ensin Suomen Lappiin ja sieltä Islantiin Satu Rämön Hildurin ja Jacobin mukana. Ihan perinteinen turistireissu ei ole tämäkään, tarjolla olisi muun muassa kiertelyä paikallisilla hevostiloilla. Rauhallisista issikkavaelluksista ei valitettavasti ole kyse, vaan hämäräperäisen veribisneksen ja siihen liittyvien murhien selvittelystä. Mutta ei hätää, Hildurilla on kyllä hommat, ainakin melkein, hanskassa!
Kaiken tämän jälkeen on syytä tasata vähän hengitystä. Siispä suuntaamme valtameren yli Kanadaan, tarkemmin Torontoon ja sieltä eteenpäin Muskokajärven rannalle. Perillä odottaa oikein kiva Brookbanksin naisten johtama lomaresortti. Vähän särkyneitä sydämiä, petettyjä lupauksia ja haikeilua on kyllä luvassa, mutta mitäpä siitä, maisemat ovat kuitenkin kivat. Odota minua järven rannalla, me Carley Fortunen kanssa tullaan kaveriksi!
Ennen kuin kahvi jäähtyy, ollaankin jo Japanissa. Jos tykkäät istuskella kahviloissa, pidät varmasti Toshikazu Kawaguchin luomasta Funiculì Funiculà -kahvilasta. Siellä käy monenlaista väkeä. Ja jos istut erääseen tiettyyn pöytään, sinulla on mahdollisuus käydä aikamatkallakin! Kannattaa tosin harkita tarkasti, sillä aikamatkalla voi käydä vain kerran ja monia muitakin ärsyttäviä sääntöjä siihen sisältyy.
Moisen hurjastelun jälkeen on aika palata Koti-Suomeen. Onhan Eino Leinon, runon ja suven päiväkin. Samalla hetkellä kun koneen pyörät koskettavat Helsinki-Vantaan asfalttia, on hyvä paneutua paikalliseen runouteen ja vantaalaisen Kristian Helasen esikoisrunokokoelmaan Kolmen sanan saate.
Alla olevan Helasen runon jaoin kesäkuussa esittelypostauksessani ja se on kerännyt ihastuneita kommentteja. Siispä laitetaan se tähän uudestaan runoa ja suvea juhlistamaan:
Keinutaan kuutamossa
Tutkitaan tuikkeita
Yhdessä vauhdissa
Pysytään
Lasketaan tähtiä
Väistellään pilviä
Piirretään kuvioita
Meidän
Sukelletaan avaruudessa
Käsi kädessä
Olemme yhteisessä
Ajassa
-Kristian Helanen-
Näin kesäkuun rengasmatka maailmanympäri, ja vähän tähtien ja aika-avaruusjatkumon tuolle puolellekin, on ohitse. Mihinkähän heinäkuussa ehditään? Olen käynyt jo Guernseyn saarella ja äskettäin saavuin Lontooseen. Hieman olen vilkaillut myös tulevaisuuden suuntaan. Mutta tästä kaikesta lisää vähän myöhemmin. Palataan heinäkuun matkaoppaaseen kuukauden päästä.
Nyt, hyvää Eino Leinon, runon ja suven päivää!
Oi, olipa kiehtova rengasmatka, kiitos! Tällä hetkellä kiehtovalta tuntuu Kanada kivoine maisemineen. Jospa siis sinne jossain välissä?
VastaaPoistaIlman muuta!
PoistaOsan tästä rengasmatkasta olen miekin tehnyt. Kiitos oppaasta muihin etappeihin. Itse viivähtelin kesäkuussa Jylhäsalmen lisäksi mm. Edinburghissa, Three Pinesin kylässä, Brightonissa, Pohjanmaalla, Cornwallissa, New Yorkissa, Hampurissa ja nimeämättömissä paikoissa.
VastaaPoistaAika hyvältä kuulostaa sinunkin kesäkuun reissusi.
PoistaOlipa hauska idea kuukausikoosteelle 😊
VastaaPoistaMulla on juuri luureissa toisena kirjana Kirsi Pehkosen Etsivä löytää, että aina ei hänen kanssaan päädytään Jylhäsalmelle. Tosi kivalta viihderomskulta vaikuttaa tämäkin lyhyt tarina, olen nyt puolivälissä. Siinä ei mielestäni suoraan sanottu mitään paikkakuntaa, jokin pikkukaupunki?
Saara Turusta en ole uskaltanut ryhtyä kuuntelemaan, jos siinä on mun makuun liikaa voivottelua lapsettomuuden kurjasta kohtalosta, kun itse ei ole niitä muksuja koskaan tahtonut... Ja Rämö ei vielä ole tienannut toista mahdollisuutta, tai pikemminkin Hildur ei, olenhan Rämöltä joskus lukenut Islanti-kirjan. Antiikin metsästys kiinnostaa edelleen vaikka muistan ettet siitä niin isosti tykästynyt.
En kokenut Turusen kirjaa niin, oikeastaan kirjan päähenkilölle tulee pikemminkin yllätyksenä halu tulla äidiksi, kun oli ennen ajatellut, ettei ole hänen juttunsa. Antiikkikirjalle minulla oli suuremmat odotukset, eikä se lunastanut odotuksiaan, mutta ei nyt ihan sysihuono ollut kuitenkaan. Mikäs Hildurissa? Tästä on ehkä ollut puhetta, mutta en muista!
Poista