Kirsi Pehkonen: Matkalla Jylhäsalmelle (novelli)


 

Ei siitä ole kuin pari viikkoa, kun esittelin täällä Kirsi Pehkosen Jylhäsalmi-sarjasta uusimman romaanin, Hiekkalinnoja Jylhäsalmella. Juhannuksena Jylhis-faneja hemmoteltiin pienellä extralla: Matkalla Jylhäsalmelle -novellilla, joka julkaistiin ääni- ja e-kirjana. Pääsin siis viipyilemään vielä vähän tutussa maailmassa, joka ei kylläkään tässä vuosia sitten julkaistussa tekstissä ole Jylhäsalmi vaan Heinäkylä. 

Pehkonen kertoo esipuheessaan totuudenmukaisesti, että tarinaa ei ole alunperin kirjoitettu sarjaan kuuluvaksi, vaan aivan muuhun tarkoitukseen. Mutta tästä tekstistä kirjailijan mieleen jäi ituja, jotka sitten myöhemmin lähtivät itämään tunnetuin seurauksin. Koko Jylhäsalmi-tuotannon lukeneena onkin aika kiehtovaa päästä kurkistamaan, minkälaisista aluista liikkeelle on lähdetty.

Itse tarina on hyvin samanhenkinen kuin romaanit; nuorehko nainen tulee siiville lyötynä etsimään uutta alkua maalta. Hannan parisuhde ja työ toimittajana on päättynyt samassa rytäkässä. Hänellä on kuitenkin käsissään valttikortti, kuuma johtolanka ja juttuvinkki maan mysteerisimmän kirjailijan Jan Sataman olinpaikasta. Samassa paikassa Heinäkylällä sattuu asumaan myös Hannan kaveri, joka elää täyteläistä lapsiperheen ja maatilan emännän elämää. Tilalta Hanna saa kortteerin ja tutustuu samalla myös koko joukkoon kylän miehiä, joista yksi on erityisen ärsyttävä...

Löytääkö Hanna Jan Sataman, vai kenties jotakin muuta? Tämän herkkupalan lukemalla tai kuuntelemalla se selviää. Tähän on muuten helppo tarttua silloinkin, kun muu sarja on lukematta. Itse asiassa reilun tunnin mittainen äänikirja on untuvikolle helppo ja nopea tapa testata, olisiko Pehkosen tuotantoon syytä tutustua laajemminkin.

Kirsi Pehkonen: Matkalla Jylhäsalmelle
Karisto 2024
1h 10min
Lukija Elina Keinonen

Kommentit