Toshikazu Kawaguchi: Ennen kuin kahvi jäähtyy

 




Jo alkutalvesta silmäni kiinnittyivät kirjaan, jonka kansi oli harvinaisen kaunis. Myös kirjan esittelyteksti kuulosti varsin kiehtovalta ja lopullisesti kirja päätyi lukulistalleni lukuisten kirjasomekollegojen suosituksesta. Toshikazu Kawaguchin Ennen kuin kahvi jäähtyy on varmasti yksi eniten kirjasomessa esillä olleista kirjoista alkuvuonna ja sitä pidetään maailmanlaajuisesti BookTok-ilmiönä.

Tokiolaisella sivukujalla sijaitsevassa Funiculì Funiculà -kahvilassa on pöytä, jonka ääreen istumalla on mahdollisuus matkustaa ajassa. Aikamatkustamiseen liittyy kuitenkin paljon ärsyttäviä sääntöjä, minkä takia se ei kovin yleistä olekaan. Ehkä säännöistä keskeisin on se, että aikamatka kestää vain niin pitkään kuin kahvilla kestää jäähtyä kupissa.

Kirjassa kerrotaan neljä tarinaa, kun neljä ihmistä kuitenkin istahtaa pöydän ääreen ja uskaltautuu matkalle. Jokaisella heillä on mielessään jokin selvitettävä asia, mutta tässäkin hankalat säännöt häiritsevät ihmisiä: tapahtuipa aikamatkalla mitä tahansa, nykyisyys ei muutu. Tehtyjä ei siis saa tekemättömäksi, eikä katastrofeja estetyiksi, ei vaikka kuinka haluaisi.

Neljä tarinaa liittyvät ja linkittyvät yhteen muodostaen ihastuttavan kokonaisuuden. Samalla myös Funiculì Funiculàn asiakkaista ja henkilökunnasta muodostuu yhteisö, johon lukija pääsee tutustumaan.

Totta puhuen aivan kirjan alkuvaiheissa ihmettelin hieman, miksi kirjaa on hehkutettu niin paljon. Kuuntelin kirjan Vuokko Hovatan lukemana äänikirjana, ja minun oli vähän vaikea keskittyä lukuisiin eri henkilöhahmoihin ja sääntöjen kertaamiseen aina uudelleen. Pidin kyllä kirjaa oivallisena unikirjana, sillä silmät lumpsahtelivat kiinni vääjäämättä! Pikku hiljaa tarina ja henkilöiden suhteet toisiinsa alkoivat kuitenkin hahmottua, ja kahvilan raukean levollinen tunnelma tuntua ihanalla tavalla rauhoittavalta ja kiehtovalta.

Ennen kuin kahvi jäähtyy on miellyttävällä tavalla vanhanaikainen kirja. Tarina on ajaton ja vaikka kirjan nykyhetki sijoittuu Tokioon ja meidän päiviimme, se voisi aivan hyvin olla myös jossakin toisessa paikassa ja ajassa. Romaanissa ei myöskään ole ironian tai sarkasmin häivääkään, vaan ennemminkin puhtautta ja viattomuutta. Kuinka virkistävää tässä ajassa!

Tästä kirjasta tuli heittämällä lohtukirjani, sellainen jonka pariin on varmasti mukava palata aina, kun kavalalta ja pahalta maailmalta haluaa hetkeksi turvaan. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kirja olisi yhtä hattaraa ja päivänpaistetta. Itse asiassa päin vastoin, henkilöiden tarinat ovat varsin lohduttomia - ja siitä huolimatta kirjailija on saanut kirjoitettua niihin niin paljon lohdullisuutta!

Ehdottomasti tämä kirja on siis hankittava itselle myös fyysiseen kirjahyllyyn. Kulttimaineeseen nousseen kirjan faneja ilahduttaa myös tieto, kirja on Kahvia ja aikamatkailua -sarjan ensimmäinen osa: tätä hyvää on siis tulossa lisää! Seuraava osa Ennen kuin salaisuus paljastuu julkaistaan suomeksi marraskuussa 2024.

Toshikazu Kawaguchi: Ennen kuin kahvi jäähtyy (Kohi ga Samenai Uchi ni 2018)
Bazar 2024
Suomentaja Markus Juslin
Äänikirjan lukija Vuokko Hovatta
Äänikirjan kesto 6h 56min


Kommentit

  1. Aika monta viime vuosina suomennettua japanilaista kirjaa olen lukenut ja voisin lukea kyllä tämänkin. Lohtukirjoja tarvitaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, lohtukirjoille on paikkansa. Moni erityisesti japanilaisista kirjoista pitävä on sanonut pitäneensä kovasti myös tästä.

      Poista
  2. Kiitos vinkistä, tämä menee lukulistalle - todennäköisesti tosin fyysisenä kirjana. Olen näköjään aivan pihalla siitä, mistä some pöhisee. En nimittäin ollut noteerannut tätä aiemmin lainkaan 😅

    VastaaPoista

Lähetä kommentti