Carley Fortune: Odota minua järven rannalla


 

Carley Fortunen nimi ja kauniit kirjojen kannet ovat tulleet vastaan kirjasomessa ja kirjailija onkin erityisesti kirjatokin suosikki. Päätin ottaa kuunteluun vastikään suomeksi ilmestyneen Odota minua järven rannalla, jonka ajattelin sopivan valoisiin kesäöihin. 

Sopihan se, tosin minulla oli kyllä vaikeuksia pysyä hereillä kirjaa kuunnellessani. Ei romaani ollut huono, mutta tarina tuntui paikoin jo moneen kertaan luetulta.

Fern Brookbanks on valmistunut vastikään yliopistosta ja hän on vastentahtoisesti palaamassa kotiin töihin äitinsä matkailualan yritykseen. Viimeisinä viikkoina Torontossa hän tapaa Will Baxterin, boheemin taiteilijan ja maailmanmatkaajan. Ajoitus on vain aivan väärä, sillä molemmat ovat tahoillaan varattuja. Kohtaaminen on kuitenkin merkityksellinen ja muuttaa Fernin elämän suunnan. Pari sopii tapaavansa toisensa tasan vuoden kuluttua Fernin kotijärven rannalla.

Vuosipäivänä Will ei kuitenkaan saavu paikalle.

Kymmenen vuotta myöhemmin, kirjan nykypäivässä, Fern on palannut kotiin ottamaan haltuunsa äitinsä yritystoiminnan. Eräänä päivänä paikalle astelee sliipattu pukumies - onko hän tosiaan se sama Will?

Parin rakkaustarina eteni 3/4 osaa kirjasta mukavasti ja tunsin ihan aitoa kiinnostusta tapahtumia kohtaan, mutta viimeinen neljännes meni vähän oudoksi. En pitänyt Fernin ja Willin käyttäytymistä uskottavana sen luonnekuvauksen perusteella, mitä kirjailija oli siihen asti rakentanut. Loppu sinänsä oli odotetunlainen, mutta selvää viimeistelemättömyyttä osien yhteen sitomisessa oli.

Sen sijaan pidin hyvinkin paljon Fernin ja hänen äitinsä hankalan suhteen kuvauksesta. Fernin äiti ei ole kirjassa juurikaan itse äänessä, mutta sitäkin enemmän puheissa ja mielessä. Hän on majataloaan pyörittävä luonnonvoima ja yksinhuoltaja, joka sai tyttärensä hyvin nuorena. Läheisen parivaljakon suhteeseen tulee kuitenkin säröjä Fernin aikuistuessa ja monet asiat jäävät käsittelemättä ja sanat sanomatta. Äiti-tytär-suhde onkin lopulta rakkaustarinaa merkittävämpi teema romaanissa. Tämä saattaa myös osaltaan selittää sen, että rakkaustarina tuntui hetkittäin kömpelöltä. Ehkä romaani olisi kannattanut ihan rohkeasti rakentaa Fernin äitisuhteen varaan, ja jättää Will sivujuonteeksi?

Luulen kyllä, että moni TikTokissa kirjaan ihastunut on tästä eri mieltä!

Kaiken kaikkiaan Odota minua järven rannalla on ihan toimiva kesäkirja, jossa on myös tummempia sävyjä, mutta olen kohdannut tässä genressä parempiakin edustajia. Esimerkiksi Miranda Cowley Hellerin Paperipalatsissa on paljon samaa, mutta paremmassa paketissa ja vähän tummemmissa sävyissä. Tämä voi toki olla ikäkysymyskin, sillä Paperipalatsin Ellen kanssa olen samaa ikäluokkaa, toisin kuin Fernin kanssa. 

 

Carley Fortune: Odota minua järven rannalla (Meet me at the Lake)
Tammi 2024
Suomennos Mari Hallivuori
Äänikirjan lukija Maija Lang


Kommentit