Historiallista eeposta, chick litiä, dystopiaa, kuohuttavia surmatöitä ja veitsenteräviä esseitä - täydellisen kesäkirjakassin sisältö eli heinäkuun kirjavinkit


Useinhan sitä tulee luettua kirjoja, jotka ovat omalla mukavuusalueella. En voi väittää äärettömän kauas poikenneeni heinäkuussakaan, mutta hyvin monenlaisia kirjoja tuli kyllä luettua. Sanoisin, että nyt on vinkata jokaiselle jotakin.

Yksi kuukauden vaikuttavimmista kirjaelämyksistä osui heti heinäkuun alkuun. En ole koskaan käynyt Guernseyn saarella, mutta kirjallisuudessa se on minulle yksi merkittävimmistä paikoista. Siksi tartuin pelonsekaisella innolla Lorna Cookin suureen sotaromaaniin Ystävät, rakastavaiset, viholliset. Kirjailija kutoo hienosti yhteen historialliset faktat natsien miehittämistä Kanaalisaarista toisessa maailmansodassa ja toisaalta fiktiivisten henkilöiden elämien romanttiset ja vähemmän romanttiset käänteet. Normaalisti en ole ehkä ihan näin dramaattisten tapahtumien ystävä, mutta Cookin romaanissa oli kyllä kaikki kohdallaan. Suosittelen!

Yhtä aikaa historiallisen romaanin lukemisen kanssa kuuntelin tulevaisuuteen sijoittuvaa dystopiaa. Dystopia ei ole minun genreni ollenkaan, mutta Linnea Kuuluvaisen Metsänpeittoon halusin tutustua. Tulevaisuuden Turkuun sijoittuva romaani kuvaa kahdessa aikatasossa aikaa nykyisen sivilisaation luhistumisen jälkeen. Luonto on ottanut vallan, ja kostanut ihmisille kaltoinkohtelunsa. Kriisi mahdollistaa autoritaarisen hallinnon muodostumisen. Retkikunta lähtee selvittämään entisen Turun ulkopuolelle, onko sinne turvallista levittää asutusta. Vaikka kirjan tunnelma on painostava, on luontokuvaus toisaalta erittäin kaunista. Pidin myös perinteisen mytologian kutomisesta tulevaisuuskuvaan.

Myöskään esseekokoelmat eivät osu luettavaksi kovin usein, korkeintaan kerran-pari vuodessa. En oikeastaan ymmärrä miksi, sillä pidän esseekirjallisuudesta. Antti Hurskaisen En kieltäytynyt aseista on tinkimätön kokoelma, jonka tekstit ruoskivat vähän kaikkea ja kaikkia, ei vähiten kirjailijaa itsekään. Aiheet vaihtelevat siviilipalveluksesta populaarikulttuuriin, maalaisuudesta teologiaan. Vaikka sävy on kuivakka, saa sinne tänne ripoteltu sivaltava huumori hihittelemään ääneen.

Ei kesälukemistoa ilman kevyttä viihdettä. Ihan täydellistä laiturilukemista tarjosi Mirella Mäkilän Tampereella rempallaan. Pidin Tampereen Petsamoon, vanhaan puutaloon perustettavasta kesähostelli Villa Tontusta ja sen asukkaista niin paljon, että nimesin Mäkilän Suomen tämän hetken hauskimmaksi kirjailijaksi! 

Jos laiturille ei enää ehdi, ja lomat on jo pidetty, on siihen tarjolla kevyttä vertaistukea: Aino Leppäsen Odottamattomin terkuin ope jatkaa suosittua Aisku-sarjaa. Leppänen yhdistelee oivallisesti keski-ikäisen naisen elämästä kertovaa chicklitiä ja nykypäivän koulumaailman kuvausta, kritiikkiäkin. 

Jos täydelliseen kesälukukassiin tarvitaan viihdettä, tarvitaan sinne toki dekkareitakin. Lynn Messinan historiallinen dekkarisarja jatkuu Murhatun rakastajan tapauksella. Kuten nimestä voi päätellä, on skandaaleja, huumoria, ihmissuhdekiemuroita, ja luonnollisesti Beatrice Hyde-Claren eteen osuvia ruumiita tiedossa. 

Sen sijaan nykypäivään sijoittuu Anu Patrakan Kiusaaja. Tämäkin on jatkoa sarjalle, eli Nelson Monteiro -sarjan toinen osa. Portugalin Portoon sijoittuvassa dekkarissa ratkotaan oikeustieteen opiskelijan murhaa: onko kyse rituaalimurhasta, huumeista, kiusatun kostosta vai jostakin ihan muusta, jopa jostakin yliluonnollisesta?

Vaikkei kirjasta olekaan kysymys, vinkkaan vielä bonuksena Ylen tämän kesän audiodraamasta Maarit - nälkää ja rakkautta. Maarit Hurmerinnan elämästä kertova kuunnelma koukuttaa, sillä kuuntelin, suorastaan ahmaisin tämän eräänä kauniina kesäpäivänä kerralla! 

Tänä kesänä jäin lomalle vasta heinäkuun puolivälissä, joten minulla on lomaa puolet elokuusta. Viime viikolla olimme perheen kanssa Tallinnassa ja seuraavaksi luvassa onkin kaksi Viroon sijoittuvaa kirjaa. Näistä toinen on jo joitakin vuosia vanha historiallinen dekkari, toinen yksi tämän vuoden odotetuimpia kotimaisia romaaneja. Joko arvaat, mistä kirjoista on kyse? Palaan näihin pian!

Paljon tätä pidemmälle en olekaan vielä ehtinyt elokuun lukemisia suunnitella, mutta luulen, että ainakin nyt alkavan viimeisen lomaviikon vietän kevyen viihteen parissa.

Toivotan siis kaikille ihanaa elokuuta, tuota kuukausista kauneinta ja parhainta!

Kommentit

  1. En kyllä yhtään tiedä mitä nuo Viroon sijoittuvat kirjat voisivat olla, tai no dekkariksi olisi helpoin veikata Apteekkari Melchioria. Mutta vuoden odotetuinpiin kotimaisiin kuuluva romaani 🤔

    Tampereella rempallaan on ihana sarja jonka kakkososa oli vielä parempi kuin ensimmäinen, ja oikeasti todella hauska! Messinankin parissa päätin jatkaa, ja hyvä niin sillä pienellä asennemuutoksella toinen osa oli hauska! Lorna Cookin uutta suomennosta odotan myös mielenkiinnolla 😊

    VastaaPoista
  2. Tuo Cook vaikuttaa kyllä oikein kiinnostavalta, Kanaalisaarissa on jotain viehättävää ainakin ajatuksen tasolla, enhän ole koskaan siellä käynyt. Metsänpeitto kiinnostaa myös. Kiitos, kun muistuttelit Maaritista, pitääkin ottaa se kuunteluun.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti