Indrek Hargla: Apteekkari Melchior ja Tallinnan kronikka

 


Lomailin viime viikolla Tallinnassa ja nappasin lomalukemiseksi aiemmin kirjaston poistomyynnistä ostamani Apteekkari Melchior ja Tallinnan kronikka -kirjan. En ole lukenut sarjaa järjestyksessä, itse asiassa ainoa tätä ennen lukemani Apteekkari Melchior (jota muuten myös luin lomalla, tosin Kreikassa) on Apteekkari Melchior ja Gotlannin piru. Se näkyy olevan seuraava osa tämän nyt lukemani romaanin jälkeen. En ole kuitenkaan antanut sen häiritä, etten ole oikein taustatarinasta perillä. Eikä aiempien tapahtumien tunteminen tunnukaan olevan välttämätöntä.

Indrek Hargla kirjoittaa dekkareita, mutta kirjat eivät oikeastaan tunnu siltä. Toki päähenkilö ratkoo murhia ja muita arvoituksia, mutta romaaneissa on vanhahtavan, suuren kirjallisuuden tuntua. Hargla punoo arvoituksiinsa paljon historiaa, mystiikkaa, kulttuuriperinnettä ja ainakin tässä romaanissa, runsaasti teologiaa. Tallinnan kronikka viittaa dominikaaniluostarista löytyvään, munkin kirjoittamaan tekstikokoelmaan Tallinnan tapahtumista. Munkki tuntuu kirjoittaneen aikansa seiskapäivää-lehteä, sillä virallisempien merkintöjen joukossa on myös runsaasti huhupuheita ja skandaalinkäryisiä kertomuksia. Tämän kronikan ja Pyhän Ruumiin juhlapäivän ympärillä alkaa tapahtua selittämättömiä kuolemantapauksia. Onko murhaaja killan jäsen, joku dominikaaniluostarista, vai onko syyllinen kaupunkiin pyhiinvaellukselta palannut ja rikoksensa sovittanut tappaja?

Harglan tapa kertoa asioita on verkkainen ja yksityiskohtainen. Pyhän Ruumiin killan historiaa ja juhlallisuuksien valmisteluja kuvataan suorastaan piinallisen tarkasti. Ensimmäinen kuolemantapaus tapahtuu noin 130 sivun kohdalla (alle 400-sivuisessa kirjassa), joten jos kaipaa nopeasti etenevää ja toiminnantäyteistä dekkaria, ei valintaa kannata ehkä kohdistaa tähän kirjaan. Mutta mikäli on mahdollisuus ja halua antautua kiehtovalle kerronnalle ja silmien edessä elävänä piirtyvälle historialle keskiaikaisissa Hansakaupungeissa Tallinnassa ja Lyypekissä.

Samaaan aikaan kun Melchior Wakenstende ratkoo ystävänsä kuoleman aiheuttajaa, hän odottelee apteekkarin opissa ollutta poikaansa kotiin. Nuoren Wakenstenden kotimatkalle tulee kuitenkin viivästyksiä ja Lyypekissä hän tutustuu salaperäiseen Mestari Notkeen kisälleineen. Muuttaako uusi tuttavuus hänen elämänsä suunnan?

Oli kiehtovaa lukea kirjaa osin Tallinnassa. Majoituimme Virussa, jonka vanhaan kaupunkiin avautuvasta ikkunanäkymästä oli hyvä ottaa suuntia tapahtumapaikoille. Missä olikaan Saviportti, entä spitaalisten hospitaali? Välillä taas kävelimme vanhan kaupungin katuja ja kyllähän eläytyminen on helppoa, kun menneisyyden aistii jokaisella askeleella. 

Muistan, että lukiessani kesällä 2019 ensimmäistä Melchioriani, olin sarjasta aika innostunut, mutta syystä tai toisesta meni kuitenkin näin pitkään, että tartuin sarjaan seuraavan kerran. Nyt en ehkä pidä näin pitkää taukoa, sillä innostuin aika lailla tästä tunnelmallisesta ja sopivalla tavalla haastavasta kerronnasta.


Indrek Hargla: Apteekkari Melchior ja Tallinnan kronikka (Apteeker Melchior ja Tallinna kroonika 2014)
Moreeni 2015
Suomentanut Jouko Vanhanen
381s.



Kommentit

  1. Luen paljon dekkareita, mutta jostain ihmeen syystä en ole lukenut yhtään Apteekkari Melchior -kirjaa. Selvästikin täytyy korjata tilanne mitä pikimmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kokeile ihmeessä! Jotenkin ajattelin, että olet varmaan lukenut jo kaikki ja ihan sarjan alkuhetkistä alkaen. En osaa sanoa, millaisia ensimmäiset kirjat ovat, mutta näistä kahdesta olen tykännyt.

      Poista

Lähetä kommentti