Hillary Yablon: Sylvian toinen näytös

 


Olen kovasti tykästynyt chick lit- ja feelgood-kirjoihin, joiden päähenkilö on jo kypsässä iässä. Tällaisia kirjoja julkaistaankin nykyään mukavan paljon, mutta kun asiaa alkaa ajatella, "kypsyys" on näissä kirjoissa yleensä jossakin neljän-viidenkympin korvilla. Sitä vanhempia romanttisia päähenkilöitä tulee vastaan harvemmin. Mieleen tulee heti tv-sarjoista Grace & Frankie, kirjoista esimerkiksi Minna Lindgrenin Ehtoolehto-sarjassakin pariuduttiin, vaikka tyylilaji oli hieman eri.

Hillary Yablonin Sylvian toinen näytös -romaanissa päähenkilöt ovat reippaasti yli kuusi- ja seitsemänkymppisiä. Se tosin unohtuu varsin pian, sillä jo kirjan alussa Sylvia ja hänen paras ystävänsä Evie pudistavat jaloistaan Floridan eläkeläisyhteisön pölyt ja muuttavat Sinkkuelämää-hengessä New Yorkiin. Molemmilla, erityisesti Sylvialla on elämänmuutokseensa painavat syyt, ja kirjan aloituskohtaus on kyllä sellainen, että oksat pois. Mitään paljastamatta, jos olisin juonut samalla kahvia, olisin kyllä purskauttanut suuni tyhjäksi. Naurusta vai järkytyksestä, ehkä enempi ensimmäisestä. 

Sylvian haaveena on asua New Yorkissa ja työskennellä hääsuunnitelijana. Niin epätodennäköistä kun eläkeläisen onkin onnistua haaveensa toteuttamisessa, Sylvialla alkaa alkukankeuksien jälkeen mennä hyvin. Hän saa mahdollisuuden näyttää kyntensä, ja niin hän on totta vie päättänyt tehdä. Onpa vastassa sitten millainen hirviömorsian hyvänsä. Mutta entä jos morsiamen isä on tavattoman puoleensavetävä?

Parhaimmillaan Yablonin kerronta on silloin, kun hän kieputtelee henkilönsä mitä hauskempiin, oudoimpiin ja noloimpiin tilanteisiin. Pidin kovasti kirjan perussanomasta, siitä, ettei koskaan ole liian myöhäistä toteuttaa unelmiaan. Sydäntäni puristi, kun Sylvian tytär ei tätä meinannut ymmärtää. Sylvian mies, no, hänestä nyt ei kannata edes puhua. Mikä törppö. Itse asiassa suurin osa kirjan miehistä on jollakin tapaa avuttomia tapauksia.

Sylvian toisessa näytöksessä on paljon hyvää. Nykyisin puhutaan paljon, kuinka paljon iäkkäämillä henkilöillä olisi annettavaa työelämässä, jos siihen vain annettaisiin mahdollisuus. Tarina alleviivaa sitä. Pidin henkilöiden välisestä sanailusta, pidin rakkaudesta, jolla Isoa Omenaa ja siellä asumista kuvataan. Olen minäkin Sinkkuelämäni katsonut ja siinä mielessä Sylvian unelmiin oli helppoa samaistua. Kirjan loppu oli myös aika yllättävä, siitä ehdottomasti plussaa.

Sen sijaan se, mistä en niinkään pitänyt, oli puuduttava muotimerkkien, vaatteiden värisävyjen ja ominaisuuksien luettelu. Ymmärrän, että ongelma on pitkälti minussa, sillä tämä kuuluu genren ominaispiirteisiin. Siitä huolimatta tuskatuin. Minua kun ei voisi vähempää kiinnostaa, kenen suunnittelema nahkahame Eviellä on päällään tai minkänäköiset alushousut Sylvialla on milloinkin jalassa. En voinut myöskään olla ärsyyntymättä henkilöiden mahtipontisesta varakkuudesta. Kaikille henkilöille luksusmerkkeihin pukeutuminen, hotellisviitit ja ylelliset, päiviä kestävät ja kaupungin merkkipaikoilla vietettävät hääjuhlallisuudet ovat tavanomaista arkea. Eikä sitä problematisoida sen enempää kuin toteamalla, että olipa kamalaa kun hetken aikaa piti majoittua airbnb-asunnossa ja jakaa vessa toisten ihmisten kanssa.

Moniin tällainen aikuisten satu varmasti vetoaa, mutta itse olen sen verran maalainen, että aloin haikeasti muistella kotimaisia feelgood-kirjoja, joissa suurinta luksusta on tuore pulla tai löylyt vastapestyssä saunassa!

Näistä nipotuksista huolimatta Sylvian toinen näytös on lajityypissään kerrassaan mainiota luettavaa. Henkilöhahmojen kemiat toimivat, ja vaikka tutuntuntuisia juonikuvioita nähdäänkin, ei tarina kuitenkaan ole sieltä ihan kliseisimmästä päästä. Jatkoakin ystävysten seikkailuille vaikuttaisi olevan tulossa, vieläpä sellaisessa miljöössä, että tuskinpa maltan jättää seuraavaa kirjaa lukematta.

Lue myös, mitä Kirsin Book Clubin Kirsi kirjoittaa!

Hillary Yablon: Sylvian toinen näytös (Sylvia's Second Act)
Otava 2024
368s.

Kommentit

  1. En ole feedgoodin suurkuluttaja, mutta tartuin tähän ehkä ihan ikäni vuoksi. Sylvian tarina oli pääsääntöisesti ihan viihdyttävää kuunneltavaa, mutta ärsyynnyin täsmälleen samoista asioista kuin sinäkin - etenkin henkilöiden ällistyttävästä varakkuudesta sekä todella omituisesta suhtautumisesta ihan tavalliseen elintasoon.

    Viime aikoina lukemistani feedgoodeista, joissa on itseäni vanhempi päähenkilö, Annie Lyonsin Eleanor Honeysett voi hyvin, kiitos on paljon paljon parempi - ei ihan yhtä kevyt kylläkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ” etenkin henkilöiden ällistyttävästä varakkuudesta sekä todella omituisesta suhtautumisesta ihan tavalliseen elintasoon.” Erinomaisen hyvin kiteytetty tämä!

      Lyonsin kirja odottaa minulla vielä pinossa. Odotukset ovat korkealla.

      Poista
  2. Minusta on ihanaa, miten ikääntymisen kuva rikastuu myös kirjallisuudessa. Näin itse 50 rajapyykin ohittaneena, ottaa välillä oikeasti päähän, kun suurin piirtein odotetaan keinutuolin suuntaan vetäytymistä. Ei tulisi mieleenikään! Vaikka kudin käsissä pysyykin ja myös sukkia syntyy.

    Työelämässäkin keskustelu on erittäin tervetullutta. Suomessa on jokin kummallinen ajatusvääristymä siitä, että iän myötä tipahtaisi kelkasta. Näinhän ei suinkaan ole ja kokemuksella on suuri arvo myös organisaation tasapainottajana (nimim. herranjestas, että nuoremmat välillä juoksevat turhaan) - Kaikkia tarvitaan !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä pointteja. Ehkä vuosikymmeniä sitten kuusi-seitsemänkymppisyys merkitsikin keinutuolia ja hiljaista kuoleman odottelua, mutta ajat ovat elinajan pidentyessä toiset. Tämä tuntuu usein unohtuvan. Tuntuu hullulta, miten keskustelussa ollaan huolissaan työvoimapulasta ja samalla ikääntyneillä on vaikeuksia työllistyä. Mitä resurssien tuhlausta! Olisi kammottava ajatus, jos työyhteisössä ei olisi ollenkaan kokeneempaa väkeä, pelkkää nuoruuden intoa vain. Ihanteellinen kombinaatio kai on, että on sopivassa suhteessa molempia.

      Poista
    2. Näin juuri. Ihan käsittämätöntä resurssien hukkaamista ja myös turhan paineen luomista työpaikoille. Diversiteetti on tarpeen monessakin mielessä.

      Poista
  3. No jopas. Toisaalta tässä kiinnostaa tuo Minnan mainitsema ikääntymisen kuvauksen rikastuminen mutta toisaalta tuo varakkuusjuttu tuntuu etäännyttävältä – en nyt haluaisi ärsyyntyä lukemastani 😄 Katsotaan, mutta en löisi vetoa sen puolesta, että tämä tulee luettua.

    VastaaPoista
  4. Himoshippaaja-sarja olikin aikoinaan hauska sillä, kun päähenkilö eli jatkuvasti yli varojensa ja aina oli niitä luottokorttifirmojen kirjeitä ym seassa 😀 Miksi nämä trendien aallonharjalla ratsastavat iäkkäät naiset on tehty rikkaiksi, varmaan vain siksi, ettei heillä olisi muuten varaa siihen muutokseen.... Jos olet elänyt jossain trailer parkissa niin siellä vanhenet ellei jotain ihmettä tapahdu... Olihan Sinkkuelämää -sarjan naisillakin rahaa vaikka vain yhdellä ökysti. Miten se Carriekin yhdestä kolumnista niin paljon tienasi, että oli varaa siihen elämäntyyliin ja omaan asuntoon yhdessä maailman kalleimmista kaupungeista 🙊
    Tämä alkoi kiinnostaa enemmän nyt, sitten joskus kun kunnon chicklitiä kaipaa 😀

    VastaaPoista

Lähetä kommentti