Kevään 36 odotetuinta uutuuskirjaa - lue ainakin nämä


Mitähän sitä keväällä lukisi? 

Kahlasin jälleen läpi kustantamoiden kirjakatalogien tarjontaa. Vaikuttaa siltä, ettei luettava lopu kesken - tälläkään kertaa. Pyrin kokoamaan omien lukumieltymysteni mukaisen tärppilistan lyhyiden perusteluiden kera. On sanomattakin selvää, että tämän listan ulkopuolellakin ilmestyy paljon mielenkiintoista kirjallisuutta. Mutta jos olet aiemmin pistänyt merkille, että lukumieltymyksemme mätsäävät, ainakin näiden kirjojen nimet ja ilmestymisajat kannattaa ottaa talteen! 


Kotimainen aikuisten kauno

Ilona Tuominen: Seurustelusalaliitto

Kirja aloittaa "hilpeän ja hyväntuulisen" Kortteli-sarjan. Yövyin syksyllä ihastuttavassa turkulaisessa puutalomiljöössä, joten tottakai sinne sijoittuva viihderomaanikin kiinnostaa. (Bazar/ Toukokuu)

Minna Rytisalo: Jenny Hill

Minnalta en mitään muuta odotakaan, kun jotakin todella ihanaa. Myös aihe: naiseus ja ikääntyminen kiinnostaa. Laatua luvassa. (WSOY/Toukokuu)

Joonatan Tola: Hullut ihanat linnut

Tämä on yksi eniten odottamistani kirjoista tänä keväänä! Omaelämäkerrallisen sarjan avausosa Punainen planeetta oli huikean hyvä, nyt Tola kertoo lapsuustarinansa äitinsä näkökulmasta. (Otava, Tammikuu)

Enni Mustonen: Kasvattitytär

Suosittu Syrjästäkatsojan tarinoita -sarja tuli päätökseensä, mutta Enni Mustosen vauhti ei hyydy. Tämä uusikin, naisten elämää seuraava sarja kiinnostaa. (Otava/Huhtikuu)

Satu Vasantola: Kun isä osti merenkurkun

Pidin Vasantolan esikoisromaanista En palaa takaisin koskaan, luulen todella paljon, joten tämäkin menee lukuun. Romaani tyttärestä ja laman runtelemasta isästä sekä tämän karkumatkasta. (Tammi/Huhtikuu)

Pekka Hiltunen: Susipiste

Lontooseen sijoittuvan Studio-sarjan päätösosan ilmestyminen on merkkitapaus. Tätä on odotettu. Sarjan ykkösosan olen näköjään lukenut melko tarkalleen kymmenen vuotta sitten! (WSOY/Kesäkuu)

Milla von Plato: Hyvää iltaa

Lama-ajan lapsuus 90-luvulla on teema, mikä kiinnostaa omaa ikäluokkaani paljon ja onneksi ikätoverit kirjoittavatkin eri tavoin aihetta ja aikakautta tutkivia, mielenkiintoisia romaaneja. Myös tämä esikoisromaani kiinnostaa. (WSOY/Toukokuu)

Kaisa Pylkkänen: Räjähdysvaara

TV-juontajan esiintyminen ei mene ihan putkeen, kun klassinen "mikrofoni ei ollutkaan päällä" -moka yllättää. Muutamakin ihminen on jo kertonut kieriskelleensä naurusta tätä lukiessaan. Ja minä kaipaan nyt naurua! (Tammi/Tammikuu)

Kirsi Pehkonen: Unikoita ja unelmia Jylhäsalmella

Jylhäsalmi-sarjan uusin osa, yes please! (Karisto/Huhtikuu)

Karin Collins: Säilyt sydämessäni

Kesä 1939 Hangossa. Tässä kiehtoo sekä miljöö että ajankohta ja lähestyvän sodan uhka. (S&S/Toukokuu)

Anneli Kanto: Haihtuneet

Minä luen ihan kaiken, mitä Anneli Kanto vaan keksii ja ehtii kirjoittaa. Tällä kertaa vuorossa on dekkari. Outoja katoamisia, salaperäinen uskonnollinen yhteisö sekä paikkakunnalle saapuva näkijä... kuulostaa lupaavalta! (Crime Time/Helmikuu)

Satu Rämö: Rósa & Björk

Islantiin sijoittuva Hildur oli yksi viime vuoden dekkari-ilmiöistä. Jatko-osakin on kyllä otettava lukuun. (WSOY/Maaliskuu)

Anu Kaaja: Rusetti

Katie-Kate oli niin häiriintyneellä tavalla hyvä romaani, että luen myös Kaajalta ihan mitä hän vain ikinä kirjoittaakaan. Ainakin kuumia renessanssipoikia ja kahvipöydän esineiden kanssa keskustelua tiedossa. (S&S/Helmikuu)




Käännetty aikuisten kauno

Anna Larsson: Etusivun aineksia

En muista missä ja kenen kanssa olen pohtinut (täysin mahdollista) skenaariota, että päätyisi ihan tavallisena keski-ikäisenä äiti-ihmisenä deittailemaan jotakin maailmankuulua julkkista. Siis ihan hirveää! En tiedä, onko tämän kirjan päähenkilö Sara keski-ikäinen äiti, mutta muilta osin kirjan tarina vastannee edellä kuvattua katastrofiharjoitusta. Olen kiinnostunut! (Bazar/Helmikuu)

Leigh Bardugo: Salatun tiedon seura

Salaseuroja ja yliopistoelämää Yalessa. Tämä herätti Donna Tartt - ja Dan Brown -vibat. Uhka vai mahdollisuus? (Aula&Co/Huhtikuu)

Cormac McCarthy: Matkustaja 

En ole ihan varma, onko tämä minun kirjani, mutta ajattelin silti kokeilla. Tässä on jotakin kovin amerikkalaista, Hiroshiman pommin rakentamista sukusalaisuutena jne. Sekä sukeltaja, joka pelkää syvyyksiä. (WSOY/Toukokuu)

Colleen Hoover: Se päättyy meihin

TikTokin kirjallisuusalahaaran, eli BookTokin kautta sensaatioksi noussut kirjailija kirjoittaa käsittääkseni suoraviivaista, jopa sensaatiohakuista viihdekirjallisuutta, joka kuitenkin herättää lukijoissa suuria tunteita. Ihan pakko selvittää, mistä on kyse. (WSOY/Tammikuu)

Valèrie Perrin: Vettä kukille

Minun ei tarvinnut lukea kirjan esittelytekstiä sen pidemmälle, kuin että se kertoo bourgognelaisen kylän hautausmaanhoitajasta, joka tuntee kaikki hautausmaalla kävijät, kun tiesin jo olevani ihan myyty tälle kirjalle. Käsittääkseni tässä selvitetään vanhaa, hautoihin liittyvää rakkaustarinaa. (WSOY/Toukokuu)

Johanna Schreiber: Rivien välissä

Suhtaudun vähän kaksijakoisesti kustannusmaailmaan sijoittuviin viihderomaaneihin. Niin kuin myös kirjailijoista kertoviin tai kirjakauppoihin sijoittuviin. Mutta tämä vaikuttaa kuitenkin hauskalta kesäkirjalta chick litin nälkään. (S&S/Tammikuu)

Amanda Romare: Puolet kaupungin miehistä on jättänyt minut

En kiellä, etteikö jo otsikko herättäisi kiinnostuksen. Aseistariisuvan itseironinen ja hauska tyyli sekä deittailumaailma tuo mieleeni Henriikka Rönkkösen. (Johnny Kniga/Huhtikuu)





Tietokirjat:

Auli Viitala: Elämäni kansalaisena

Luokkatarinat kiinnostavat aina. Mitä tapahtuu, kun mukavasta keskiluokkaisesta elämästä humpsahtaa sairastumisen ja eron jälkeen kohti syrjäytymistä? Kuka ottaa kopin? (Kirjapaja/Maaliskuu)

Eero Ojanen: Metsän filosofia

Metsä tuntuu olevan nyt kaiken keskiössä. Siitä puhutaan enemmän kuin aikoihin, ja moniäänisemmin kuin aikoihin. Mitä kaikkea metsä meille merkitsee? Filosofi pohtii teoksessaan "miksi metsä on meille niin paljon ja niin syvästi." (Kirjapaja/Maaliskuu)

Jenna Kostet: Kuuden Katariinan jäljellä

Tietokirja kuudesta Turun linnaan liittyvästä Katariinasta ja heidän elämänkohtaloistaan. Joistakin heistä olen aiemmin lukenutkin. Luulen, että valittu näkökulma ja kirjailijan osallistuva/osallistava ote sopivat hyvin aiheeseen. (Aula & Co/Tammikuu)

Antti Heikkinen: Eila Roine

Sekä Eila Roine että Antti Heikkinen kuuluvat lempi-ihmisiini (vaikken Roinetta itse tunnekaan). Elämäkerrankin on pakko olla hyvä. (Otava/Huhtikuu)

Anna Pölkki: Kakkuja salaisesta puutarhasta

Kirjabloggaajanakin tutun Annan kakku- ja kirjaprojektia on ollut hauska seurata somesta jo ihan alkuvaiheista lähtien. Upeat kuvat ja herkulliset kakut, klassikkokirjoja unohtamatta, houkuttelevat! (Avain/Toukokuu)

Karolina Kouvola: Pohjolan noituus

Tämä tietokirja käsittelee Suomen ja muun Pohjolan vahvaa magiaperinnettä. Aihe on alkanut kiinnostaa esimerkiksi Mikko Kamulan Metsän kansa -kirjasarjan myötä. (Atena/Maaliskuu)

Pentti Juntti, Anna Ruohonen: Muuttuva metsä

Metsänomistaja joutuu nykypäivänä miettimään omistuksiaan ja omaisuuden käsittelyä melkoisen ristiriitaisessa mielipideilmastossa. Jatkuvasta kasvatuksesta puhutaan paljon, mutta käytännönläheistä tietoa olen aiheesta löytänyt vähemmän. Tämä voisi olla sellainen teos. (Like/Huhtikuu)

Johanna Vierros, Sylvie Daoud: Tytöt jotka nostavat toisiaan

Meidänkin perheessä on yksi cheerleadingin harrastaja. Laji on tällä hetkellä tavattoman suosittu ja suomalaiset edustavat sen terävintä kärkeä. Mutta mistä lajissa on oikein kysymys? (Teos/Huhtikuu)



Lapset ja nuoret

Marketta Pyysalo: Matka yli aikojen

Junalla aikamatkalle Euroopan historiaan, aina eurooppalaisen rautatien lähtöpisteeseen. Kuulostaa hauskalta ja myös sanomaltaan syvälliseltä ja ajankohtaiselta lastenkirjalta. (Lasten keskus/Huhtikuu)

Dess Terentjeva: Freestyle

Finlandia-ehdokkaaksikin yltänyt Ihana on upea säeromaani. Tanssin maailmaan sijoittuva Freestyle menee myös lukulistalle. (WSOY/Helmikuu)

Magdalena Hai: Sarvijumala

Tätä arkajalkaa kauhuromaani arveluttaa, mutta muilta osin juoni kuulostaa hyvältä ja koukuttavalta. Jostakin syystä mieleeni tulee Max Seeckin Uskollinen lukija! (Otava/Maaliskuu)

JS Meresmaa: Kunnes tapamme taas

Tämä 17-vuotiaasta vampyyripojasta kertova tarina on jatko-osa Kenties tapan sinut vielä -jännityskirjalle. Kirja päätyi aikoinaan tyttärelle luettavaksi, enkä ole nähnyt sitä sen koommin. Mutta jos saan ekan osan vielä joskus käsiini, jatkan sitten tähän. (Karisto/Helmikuu)

Jyri Paretskoi: Metallinetsijät ja aarre maan alla

Kun poikien lukemisesta puhutaan, sellaistakin huolta on esitetty, ettei nuortenkirjoissa käsitellä tarpeeksi poikia kiinnostavia aiheita. Vaikken suoranaisesti uskokaan "poikien" ja "tyttöjen" juttuihin, poikalapsen äitinä on kyllä pakko olla myös osittain samaa mieltä. Metallinetsintä-teema vaikuttaa kivalta lähtökohdalta nuorten kirjalle. (Karisto/Maaliskuu)

Marja-Leena Tiainen: Gangsterin poika

Marja-Leena Tiainen on paitsi erinomainen kirjailija, myös tehnyt uraauurtavaa työtä selkokirjailijana ja kirjailijoiden selkokieliseksi mukauttajana. Millaista on olla 15-vuotias poika, jonka isä on vankilassa? (Avain/Toukokuu)

Minna Mikkanen: Naimalupa

Huomaan lähestyväni aikoja, jolloin meidänkin perheessämme ripari muuttuu ajankohtaiseksi. Itselleni ripari oli mahtava kokemus, joten sen käsittely nuortenkirjassa kiinnostaa. (Reuna)

David Walliams: Gangsterimummi iskee jälleen

Nostalgiapläjäys! Luimme aikoinaan Gangsterimummia yhdessä lasten kanssa iltasaduksi. Suostuisivatkohan vielä kuuntelemaan, jos lukisin tämänkin heille? (Tammi/Kesäkuu)

Kommentit

  1. Kiitos vinkeistä! Muutama oli jo luku-/kuuntelulistoillani, mutta tämän myötä niille ilmaantui jokunen teos lisää.

    VastaaPoista
  2. Äh, miten ihmeessä sitä oikein ehtii lukemaan kaikki kiinnostavat ? (Ei ehdi)

    Rusettiin jo törmäsin jossain ja samantien lisäsin lukulistalle ja monta muutakin tuosta taitaa löytää tiensä luettavaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ehdi niin! Tässä olen yrittänyt lukea viime vuodenkin kirjoja ja samalla tekisi mieli aloittaa monta uutuutta!

      Poista
  3. Onpa hyvä kooste, paljon kiinnostavaa! Osan olen jo merkannut lukulistalleni (esim. Kostet kiinnostaa suuresti) mutta osan kanssa taidan ensin odottaa, mitä sinä lukemastasi tuumailet. ☺️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli nyt vaan pitäisi sitten päästä näitä uutuuksia lukemaan 😃

      Poista
  4. Kiitos hienosta vinkkikoosteesta! En ole itse vielä ehtinyt tutkimaan katalogeja, joten tämä oli oikein tervetullut listaus. :) Fanitan Hiltusen Studio-sarjaa, joten onpa kivaa, että siihen tulee jatko-osa. Bardugon Salatun tiedon seura on todellakin uhka vai mahdollisuus -tyylinen kirja. :D Aion ainakin kokeilla, mutta hieman hirvittää, kun rakastan Donna Tarttia mutta Dan Brown taas ei oikein mene alas. :D Tietokirjoista Pohjolan noituus saattaa päätyä lukupinooni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Da Vinci -koodin luin silloin kuin kaikki muutkin, suurimman hypen aikaan, mutta totta en puhuen en muista, olenko lukenut muuta.
      Tuo Pohjolan noidat vaikuttaa kyllä kiinnostavalta. Ja upeaa, että Studio-sarja tekee paluun!

      Poista

Lähetä kommentti