Mitä luetaan kesällä 2025? Poimi talteen 14 kirjavinkkiä


Siinteleekö loma mielessä, vai oletko peräti jo kirmannut kesälaitumille?

Onko rantakassi, matkalaukku tai laiturinnokka jo valmiina, lomalukeminen vain puuttuu?

Valintojasi helpottamaan kasasin 14 kirjan tärppilistan, sattuvat olemaan myös huhti-toukokuussa lukemani kirjat. Mikä/mitkä näistä kutsuvat sinua eniten?


Dekkarit

Satu Rämö: Rakel

Hildur-sarjan hype on saanut viime vuosina suomalaisittain ainutlaatuiset mittasuhteet. Suursuosio on poikinut vastareaktioitakin, ja toiset kurmottavat kirjojen tasoa armotta. Mitäpä jos testaat itse? Jos sarja on vielä kokonaan kokematta, kannattaa aloittaa alusta. Tai konkarina voit siirtyä suoraan Rakeliin, joka käsittelee muun muassa ihmiskauppaa ja kertoo Hildurin äidin, Rakelin tarinan.

Anna Jansson: Antakoon ikuisuus anteeksi

Ehtaa ruotsalaista nordic noiria - sieltä kepeämmästä päästä tosin. Kristoffer Bark -sarja on suosikkejani. Tällä kertaa Bark saa selvitettäväkseen suosta löytyvän vauvan ruumiin tarinan. Selvitystyön alkaessa alkaa syntyä myös tuoreempia ruumiita. Miten tapaukset liittyvät toisiinsa? Entä mitä vauvan kaulasta löytynyt erikoinen koru merkitsee?


Tietokirjat/elämäkerrat

Minna Silver: Sinuhe egyptiläisen maailma arkeologin silmin

Oletko Sinuhe egyptiläisen ystävä? Kiinnostaako muinainen egypti ja lähi-itä? Mika Waltarin suurromaanin historiallista paikkansapitävyyttä on pidetty hämmästyttävänä - nyt arkeologi Minna Silver valottaa tätä puolta arkeologisten löytöjen ja tutkimustulosten kautta. Jos Sinuhe olisi ollut historiallinen henkilö, millaisessa maailmassa ja yhteiskunnassa hän oikeastaan olisi elänyt?

Neil Hardwick: Poistetut kohtaukset

Muistatko vielä Tankki täyteen- ja Reinikainen-sarjat? Aika moni muistaa, kuten muistaa monta muutakin Neil Hardwickin ohjausta niin televisiosta kuin teatterista. Hardwick muutti Suomeen ja loi uran viihdealalla aikana, jolloin brittiläinen maahanmuuttaja oli vielä aika hämmästyttävä asia. Tiettyä ulkopuolisuuden tunnetta henkii myös Hardwickin elämäkerta hänen omin sanoin kertomana. Ulkopuolinen tai ei, jotakin äärimmäisen merkityksellistä hän on kyennyt suomalaisuudesta kaivamaan esille ja toisaalta töissään kuvaamaan.

Pauli Hanhiniemi: Paulin kolmas nainen

Kolmas nainen perustettiin 1980-luvun alussa Alavudella. Maalaispoikien yhteissoitanta muuttui asteittain ammattimaiseksi ja varsinainen läpimurto tapahtui rockin SM-kisoissa vuonna 1984. Pauli Hanhiniemi muistelee nuoruutensa merkityksellisiä vuosia ja biisien syntyä, kunnes kerronta leikkautuu vuoteen 2024 - menetysten vuoteen. Kaiken kattavana teemana on kolminaisuus kuolematon: sähkökitara, hyvää tahtoa ja kavereita.

Miia Siitonen: Harri Henttinen - sieluni värit

Harri Henttinen ei mahdu perinteisen, stereotyyppisen kirkkoherran muottiin. Hän onkin Kirkko-Harri, joka työllään levittää paitsi kristinuskon myös suvaitsevaisuuden ja rohkean rajojen rikkomisen ilosanomaa. Elämäkerrassa kerrotaan, kuinka ujosta nuoresta miehestä kasvaa oma itsensä, kuinka hän tuo kaivattua herkkyyttä, moniäänisyyttä- ja -muotoisuutta keskusteluun. Erinomaista luettavaa juuri pride-kuukauden aikana!

Feelgood

Maija Kajanto: Pyykkipäivä

Maija Kajannon päätettyä supersuositun Kahvila Koivu -sarjansa, alettiin kuumeisesti odottaa, mitä kirjailija seuraavaksi kirjoittaa. Uusi sarja vie lukijan pikkukaupungin pesulaan ja tutustuttaa sen retrovaatteita rakastavaan yrittäjään, Inkaan. Hän on palannut vastikään Australiasta kipeissä olosuhteissa ja jostakin syystä levällään olevan elämän palaset alkavat kasaantua yhteen juuri Puistokadun pesulassa. Taattua Kajantoa ja täydellistä kesälukemista!

Kaisa Viitala: Klaanin suojeluksissa

Kiinnostaako romantiikka 1700-luvun Skotlannissa? Sarjan avaus Klaanin vieraana kannattaa ottaa lukuun ensiksi ja jatkaa heti saman tien seuraavaan osaan. Siinä kirjan päähenkilö, rampa Agnes, ottaa pikku hiljaa haltuun uutta rooliaan klaanipäällikön puolisona. Vaikka lempi kukoistaa, ihan helppoa se ei ole. Varsinkin kun liiketoimet Edinburghissa päättyvät yhä syvenevään skandaaliin, kiitos Agnesin sukulaisten ja vanhojen kaunojen. Kaisa Viitalan luoma päähenkilö on ehkä fyysisesti heikko, mutta henkisesti uskomattoman vahva. Voimaannuttavaa.

Nuoret ja nuoret aikuiset

Ulla Onerva: Hattaradilemma

Emma rakastaa romanttista kirjallisuutta ja on asiansa suhteen juuri niin omistautunut ja omasta mielestään oikeassa kuin vain lukioikäinen voi olla. Yhdessä kaveriporukan kanssa hän päättää nostaa viihdekirjat sille kuuluvaan arvostukseen ja perustaa Oikukkaiden romantikkojen piirin. Emman oikukkuus ja nuorten ihmisten keskinäiset ihmissuhdesäädöt vain uhkaavat hukuttaa hyvät pyrkimykset alleen. Yhtä aikaa suloisen vanhanaikainen, toisaalta arvopohjaltaan moderni tarina, joka varmasti iskee pääasialliseen kohderyhmäänsä, aikuisuuden kynnyksellä oleviin nuoriin.

Aino Leppänen: Luk(i)ossa tokalla

Lisää lukiolaiskirjallisuutta! Kyseessä on toinen osa Aino Leppäsen säeromaani-sarjaa, joka fiktiivisen tarinan lisäksi sisältää todellisia nuorten tekemiä kirjoitelmia. Tällä kertaa teemana on ennen kaikkea rakkaus, parisuhteet ja seksi. Aiheet ovat pinnalla myös päähenkilö Joosen elämässä. Vaalalaisten nuorten miesten elämää kuvaavassa sarjassa kaikista tärkein teema on kuitenkin ystävyys, toveruus ja yhteisöllisyys.

Romaanit yhtä luonnon kanssa

Frode Grytten: Päivä jona Nils Vik kuoli

Tämä upea kirja on tavallaan yhdenpäivän romaani, toisaalta se kattaa kokonaisen ihmiselämän. Kyytilaivan kuljettajana elämäntyönsä tehnyt Nils sulkee eräänä aamuna talonsa oven ja jättää ulkovalon palaamaan. Sitten hän astelee laivalleen ja lähtee ajamaan vuonoa pitkin kohti avomerta, kuten hän on tehnyt lukemattomina aamuina sitä ennen. Matkan varrella kyytiin astuvat hänen koko elämänsä  tapahtumat ja tärkeät ihmiset. Nils sulautuu osaksi tarinaa ja osaksi upeaa norjalaista vuonomaisemaa.

Anni Kytömäki: Mirabilis

Finlandia-voitollakin palkittu Anni Kytömäki on modernin kotimaisen kirjallisuuden luottokirjailijoita, jonka tuotannon voi odottaa aina olevan korkeatasoista. Näin on myös Mirabiliksen kohdalla. Kyseessä on suurromaani, hämmästyttävä runsaudensarvi, joka kertoo niin Siperiasta, tiikereistä, rautateistä, sirkustaiteilijuudesta, rakkaudesta, alistumisesta, hyväksikäytöstä... ja metsästä. Luonto, olipa se sitten Amurinmaassa tai Suomessa, elää ja hengittää lukijan mukana kirjan jokaisella sivulla.

Ulrika Lagerlöf: Lakkasuo

Tässä kirjassa on suomalaiselle paljon tuttua samaistumispintaa, vaikka se sijoittuukin Ruotsiin. Tarina etenee kahdella aikatasolla. Kirjan nykypäivässä metsäyhtiötä edustava Eva palaa kotiseudulleen selvittelemään potentiaalista mainehaittaa. Nuoret luonnonsuojelijat osoittavat mieltä ja estävät metsähakkuiden käynnistämisen. Menneisyydessä puolestaan Evan isoäiti joutuu nuorena emännäksi tukkilaiskämpälle. Kuinka nuori tyttö selviää raavaiden miesten keskellä ja onnistuu ruokkimaan raskasta työtä tekevät miehet monta kertaa päivässä? Kuinka rakkaus liittyy kuvioon ja johtaa nykyhetkeen?

Emmi Maaranen: Vedenmorsian

Elsa ja Ada saapuvat piikomaan helsinkiläiselle huvilalle 1920-luvulla. Vaikka herrasväen palvelijattaren status on työväestön keskuudessa hyvä, on työtä paljon ja se on rankkaa. Onneksi kaupunki tarjoaa nuorille naisille myös huvituksia ja polttoainetta unelmille. Kaikkien unelmat vain eivät toteudu. Heti kirjan alussa tapahtuu rikos: mies hukuttaa naisen merenrantaan. Kuka on vedenmorsian? Miksi hänen piti kuolla? Tässä kirjassa merellinen Helsinki valtaa lukijan mielen kauneudellaan ja toisaalta armottomuudellaan.

Toivottavasti näistä vinkeistä löytyy Sinulle mieleistä luettavaa. Jos haluat vastavuoroisesti jättää omat vinkkisi kommenttikenttään, ilahdun kovasti. Ihanaa kirjallista kesää! 

Kommentit

  1. Kivoja kirjavinkkejä, kiitos näistä. Aika moni on tullut jo luettua, tuo Miia Siitonen kiinnostaa. Hyvää lukukesää!

    VastaaPoista
  2. Pachinko-kuulat (Elisa Shua Dusapin ) antoi mahdollisuuden kurkistaa moneen eri kulttuuriin ja ikäpolveen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Täytyypä tutustua, minulle ihan vieras entuudestaan.

      Poista
  3. Kiitos vinkeistä! Olen lukenut Viitalan teoksen ja Lakkasuon sekä Nils Vikin, ja oikeastaan kaikki muu listaltasi kiinnostaa myös. Nuo kolme luettuakin siis oikein hyviä lukukokemuksia. Vedenmorsian kuulostaa varsin kiehtovalta.
    Nyt en muista, oletko lukenut Milla Ollikaisen Mathildan. Sitä suosittelen!

    VastaaPoista
  4. Kesäkirjaksi suosittelisin vielä Sanni Ylimartimon Erokuuta. Moderni versio Häräntappoaseesta!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti