Anni Kytömäki: Mirabilis
Mirabilis on kerrassaan hämmästyttävä suurromaani. Kun on kyseessä Anni Kytömäen kirja, on aika vaikeaa tulla iloisesti yllätetyksi, koska odotukset hänen teostensa suhteen ovat jo valmiiksi korkealla. Mutta näköjään se on mahdollista. Iloinen yllätys siis.
Mirabilis tarkoittaa ihmettä ja on myös ihmekukkakasvien suku. Romaanin rakenteesta tuleekin mieleen ihmeellinen kukka, jonka keskustasta puhkeaa koko ajan uusia terälehtiä. Aina kun luulet päässeesi jyvälle siitä, mikä on tarinan ydin, sieltä pulpahtaakin esille uusi taso, uusi kysymys, uusi syvyys.
Sinänsä tarinaa voi myös lukea kronologisena historiallisena kertomuksena, joka alkaa 1800-luvun katovuosista ja jatkuu aina 1930-luvulle saakka. Kun halla vie viljan ja nälkä tuo mukanaan kulkutaudit ja kuoleman, jäljelle jääneille järjestetään hätäaputöitä rautatien rakennuksesta. Iso-Riikka on riuska ja vanttera nainen, yhtä iso ja vahva, ellei vahvempikin, kuin työmaan miehet. Hän hoitaa elolle kauniin miehen, keiju-Danielin. Pariskunta pitää hetken yhtä, mutta kun Riikalle tarjoutuu mahdollisuus lähteä rakentamaan uutta yhteiskuntaa Amurinmaalle Siperiaan, Riikka lähtee, mutta Daniel jää. Toiselle puolelle maailmaa saapuessaan Riikalla on mukana kaksoset Ella ja Artturi. Selviytyäkseen tiikerin, Amban, mahdollisesta hyökkäyksestä, kaksoset alkavat voimistella. Yhä hurjimmiksi käyvien temppujen ja täydellisen ruumiin hallinnan ansiosta heistä tulee myöhemmin esiintyviä taiteilijoita.
Riikan ja tämän perheen vaiheiden lisäksi seurataan norjalaisen tiedemiehen, Leonard Gess Stejnegerin vaiheita. Hänen elämänsä on katkolla moneen kertaan, mutta niin vain hän selviää aina elolle. Mies alkaa keskustella päänsä sisällä Stellerin merilehmät aikoinaan löytäneen Georg Wilhelm Stellerin kanssa. Pitkään mietin, mikä oikeastaan on Stejnegerin osuus tarinassa, mutta romaanin aikana yhteys päätarinaan löytyy. Tiedemiesten keskustelut ruotivat myös ihmisen ja luonnon - ja luonnontieteen ja luonnon - keskinäistä suhdetta.
Romaani on runsaudensarvi, joka pulppuaa erilaisia teemoja. Niistä yhden tai muutaman esille nostaminen tuntuu typistävältä ja epäreilulta. Kytömäelle tyypillisesti luonto ja lajien sukupuutto sekä ihmisen osuus siinä ovat toki keskeisessä asemassa. Niin ikään tyypillisesti, Margaritan tapaan, naiseutta, ruumiillisuutta, naisen oikeutta tai velvollisuutta olla maailmassa omana itsenään, olla äiti, olla "kunniallinen" käsitellään monipuolisesti. Myös elämän ja kuoleman teemat ovat romaanissa vahvasti läsnä. Riikka selviää nälkävuosista, Stejneger selviää sairauksista ja onnettomuuksista, samoin Ella. Silti he kantavat sisällään jonkinlaista pimeyttä ja kuolemaa. Läpi tarinan takana väijyy epämääräinen uhka, metsän varjoissa käyskentelevä ja vaaniva tiikeri. Ihminenkin voi olla saalis. Kenties ihmiset ovat saalistajia ja vangitsijoita myös toisiaan kohtaan.
Entä eläimet? Mitä tuntee sukupuuttoon kuoleva luontokappale, ainoa selvinnyt, lajinsa viimeinen? Kuten Stellerin merilehmät myös Pallasin kormorantit, merimetsot, metsästettiin sukupuuttoon. Romaanin alun ja lopun metsästyskohtaukset ovat hyvin vaikuttavia.
Mirabilisin kaltaiset romaanit ovat elämyksiä, jotka kestävät aikaa ja useita lukukertoja. Luonnon ja ihmisen suhteen lisäksi tarinaa voi lukea myös taiteen ja ruumiinkulttuurin näkökulmasta. Ellasta ja Artturista tulee sirkustaiteilijoita aikana, jolloin käsitettä ei ehkä sanan varsinaisessa merkityksessä edes tunnettu. Ella ja Artturi tekevät ihmeellisiä temppuja, kesyttävät ruumiinsa asentoihin ja tekoihin, joihin ihmiskehon ei pitäisi edes pystyä. Ihmeellistä vai luonnotonta? Ero suhtautumisessa menee usein esiintyjän sukupuolessa.
Mirabilisin ihmeille kannattaa antautua, vaikkei romaani heti lähtisikään vetämään. Lähes seitsemänsadan sivun tai 25 tunnin laajuisen tarinan käynnistyminen ottaa aikansa. Vauhtiin päästyään on kuitenkin selvää, että tällaisen kirjallisuuden lukeminen on suorastaan etuoikeutettua.
Kuten etuoikeutettua on sekin, että pääsen keskustelemaan Anni Kytömäen kanssa romaanista ja paljosta muustakin huomenna keskiviikkona 21.5. 2025 klo 17.30 Siilinjärven kunnankirjastolla. Haastattelen häntä noin tunnin verran kestävässä tilaisuudessa, ja kuulemani mukaan kahvia ja pullaakin (?) on tarjolla. Tulehan siis kuuntelemaan epäilemättä elähdyttävää keskustelua ja kyselemään kirjailijalta itsestään lisää.
Anni Kytömäki: Mirabilis
Gummerus 2024
688s/25h 14min
Äänikirjan lukija Sanna Majuri
Onnea haastatteluun. Kytömäki oli meillä Raumalla Naisten Pankin ja kirjaston kirjailijavieraana pari kuukautta sitten. Oli todella onnistunut tilaisuus.
VastaaPoistaKytömäki on loistava esiintyjä!
PoistaOnpahan taas hienosti kirjoitettu esittely! Kirja on luettu ja mahtavaksi havaittu. Anni Kytömäki on niitä kirjailijoita, joiden uusin teos menee kirjastoon varaukseen heti kun se on mahdollista. Arvostan myös Annin toimintaa Pentti Linkolan perustamassa Luonnon perintö säätiössä 👍
VastaaPoistaKiitos! Anni tosiaan elää kuten kirjoittaa.
Poista