Tammikuun luetut kirjatVuoden ensimmäinen kuukausi on selätetty. 

Lukukuukautena se oli kahtalainen. Oli pakkaspäiviä, jolloin ahmin kirjoja tunnista toiseen, toisaalta on ollut hiljaisempiakin lukuviikkoja, jolloin olen ehkä jaksanut kuunnella hetken äänikirjaa ennen nukahtamista, mutta en juuri muuta. Ja se on ihan hyvä niin, sillä osaan jo aika hyvin olla ottamatta stressiä lukemisesta.

Mutta aloitaan niistä ahmittavista kirjoista.

Joël Dickerin kirjat iskevät minuun, eikä Alaska Sandersin tapaus muodosta poikkeusta. Romaani sijoittuu ajallisesti menestyskirjojen Totuus Harry Quebertin tapauksesta ja Baltimoren sukuhaaran tragedian väliin. Kirjailija Marcus Goldman, joka tuntuu tekevän ystäviensä vuoksi ihan mitä tahansa, alkaa selvitellä kymmenisen vuotta aiemmin tapahtunutta nuoren naisen murhaa, jota hänen poliisiystävänsä Perry Gahalawood on ollut tutkimassa. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että poliiseilta on jäänyt jotakin olennaista huomaamatta. Väärä mies saattaa siis olla vankilassa. Dicker osaa kertoa ja kieputtaa tarinaa, ja vaikka hänen romaaninsa ovat melkoisia tiiliskiviä, ovat ne maailmaltaan niin kiehtovia, ettei niiden soisi loppuvan.

Aika koukuttava oli myös Jill Mansellin Ja sitten tulit takaisin. Sinänsä varsin tavanomainen romanttinen juoni (häitään suunnitteleva nuori nainen tapaa ensimmäisen poikaystävänsä vuosien jälkeen) kohoaa ihan uudelle tasolle, kun sen osaa kertoa hyvin ja ennen kaikkea, kun henkilöhahmot ovat kiinnostavia. Tässä kirjassa niitä oli useampiakin. Elliscompi pikkupaikkakunnan maineikkaan perhehotellin johtajan Didin ja hänen deittisovelluksella rikastuneen ex-poikaystävän Shayn tarina ei edes ole se kirjan kiinnostavin.

Luin myös erinomaisen nuortenkirjan. Sen löytämisestä kiitos kuuluu tyttärelleni, joka on seurannut tubettaja Pinkku Pinskua eli Pinja Sanaksenahoa jo vuosia. Sanaksenaho on kirjoittanut yhdessä Sari Luhtasen kanssa jännitysromaanin Aurora, joka kertoo nuoresta sometähteydestä haaveilevasta Aurorasta. Hänen aamurutiininsa ja somefeediinsä tuottama sisältö on täydellistä, mutta kulissien takana on musertavaa yksinäisyyden, ulkopuolisuuden tunnetta ja mustasukkaisuutta toisten ystävyyssuhteista. Aitoa jännityskierrettäkin kirjasta löytyy, mutta enpä paljasta siitä sen enempää, kannattaa ehdottomasti lukea itse, aikuistenkin!

Pari äänikirjaakin kuuntelin. Heti vuoden alussa olin jouluisissa tunnelmissa edelleen ja oli hauskaa piipahtaa vaihteeksi talvisella Jylhäsalmella. Jylhäsalmellahan on tähän asti aina ollut kesä, mutta tässä talvitarinassa on toisin. Talven taikaa Jylhäsalmella kokee paikkakunnalta kotoisin oleva Eerika, joka saapuu Lontoosta jouluviettoon kotikotiin. Eerikalla on briteissä komea ura ja työpaikka, mutta silti hän epäröi. Veri vetäisi takaisin kotiin, mutta mitä ylpeydestä pakahtumaisillaan olevat vanhemmatkin siihen sanoisivat? Päätöksentekoa saapuu onneksi vauhdittamaan ex-poikaystävä, joka on paluumuuttanut Jylhäsalmelle.

Kuun lopussa kuuntelin Silja-Elisa Laitosen Haavat, joka on jatko-osa hänen sotaromaanilleen Valinta. Sota on viimein ohi, ja kukin yrittää rakentaa elämäänsä uudelleen, niin myös Raakel, johon sodan järkyttävät tapahtumat ovat vaikuttaneet voimakkaasti. Raakel yrittää löytää paikkaansa yhteiskunnassa, mikä ei ole helppoa. Sen enempää juonesta paljastamatta kerron, että hän päätyy lopulta töihin poliisiin. Työ avaa hänelle ihan toisenlaisen maailman ja todellisuuden syrjäisiltä kujilta ja öisistä kapakoista, mutta herättää myös uudenlaisia mahdollisuuksia oman elämän ja uran suhteen. Aivan kuten sarjan edellisessäkin osassa, Laitonen kuvaa myös tässä jälleenrakennusromaanissa ansiokkaasti sodan aiheuttamia traumoja ja mielenterveyden ongelmia.

Siinä oli tammikuun kirjat.

Helmikuu on alkanut lukemisen suhteen vähän laiskasti, olen lukenut hiljakseltaan runoja ja vuoden alussa aamupalakirjana aloittaamaani Järkeä ja tunteita. Nythän eletään sitä jännittävää aikaa, että monta viime vuonna ilmestynyttä kirjaa on odottamassa pinossa, mutta vastaavasti joka viikko ilmestyy jo uusia kiehtovia uutuuksia, joihin tekisi mieli tarttua. Ennustan, että helmikuun lukemistoon mahtuu molempia!


Kommentit