Seitsemän lukuvinkkiä helmikuulta


Mitenkähän tässä näin pääsi käymään? Ennustelin tammikuun lopussa, että helmikuusta ei kovin kummoista lukukuukautta tule, koska opiskelun puolella pitää kiirettä. Ja sellainen olo olikin pitkin kuukautta, ettei vapaa-ajan lukemiselle ollut oikein aikaa, siitä piti huolen myös viikon verran kestänyt kevätmigreeni. Se on minulle joka helmikuinen vaiva, tosin nyt lisäbuustia antoivat jo jonkin aikaa jatkuneet silmäongelmat. Voin tässä paljastaa, että kävin viime viikolla silmälääkärissä ja monitehot lähtivät tilaukseen. Tervetuloa aikuisten kerhoon, sanoi optikko! Kiitos, kestän kyllä keski-ikäisyyteni, jos monitehot takaavat ongelmattomamman näkemisen.

Tätä taustaa vasten tuntuu aika yllättävältä, että laskeskelin lukeneeni viime kuussa peräti seitsemän kirjaa! Paljon on kyllä kiittäminen äänikirjoja, jotka pitivät seuraa silloin kun makasin pimeässä silmät kiinni.Viime päivinä on taas jaksettu kinastella siitä, onko äänikirja kirja ja onko sen kuunteleminen lukemista. Pliis. Äänikirjat ovat monelle, myös minulle pelastus ja toisaalta ne houkuttelevat lukemaan myös niitä, joista fyysiseen kirjaan tarttuminen tuntuu syystä tai toisesta hankalalta.

Keskustellaan mieluummin siitä, miksi kirjailijat saavat äänikirjoista niin naurettavan pienen korvauksen? Se on todellinen epäkohta ja vääryys. Näin kirjasomettajana sitä miettii, onko väärin puhua äänikirjoista tai esimerkiksi kannustaa ihmisiä niitä kuuntelemaan. Äänikirjan voi toki myös ostaa yksittäiskappaleena, jolloin kirjailija saa suuremman korvauksen, mutta ymmärrettävästi monet, varsinkin paljon äänikirjoja kuuntelevat, turvautuvat kuukausimaksullisiin palveluihin. Kuukausihinnat ovat kuulemani mukaan kovasti nousseet viime aikoina. Todellakin toivon, että tällä valmistaudutaan asianmukaisiin korvausten korotuksiin, mutta en pidättele hengitystäni.

Kaikesta tästä huolimatta, aluksi hieman asiaa kuuntelemistani äänikirjoista.

Kuuntelin äänikirjana esimerkiksi Joonatan Tolan Hullut ihanat linnut, jonka halusin nimenomaan kuunnella Ilkka Villin lukemana. Enkä joutunut pettymään! Tola jatkaa Punaisesta planeetasta tuttua liikuttavaa, mutta humoristista linjaa. Myös talven "kohukirja", Colleen Hooverin Se päättyy meihin sopi erinomaisesti äänikirjana kuunneltavaksi. Moni on moitiskellut Hooverin kieltä ja dialogia köykäiseksi, omasta mielestäni kieli toimi mainiosti, mikä saattoi nimenomaan johtua formaatista, joka antaa pienet lapsukset paremmin anteeksi.

Sen sijaan Teemu Keskisarjan Hattujen sota olisi kannattanut lukea printtin. Keskisarjan mainion elävä, silti lakoninen ja kuivalla huumorilla ryyditetty kieli oli toki kuultavissa myös äänikirjaversiossa, mutta olisi päässyt paremmin oikeuksiinsa luettuna. Hattujen sota on hyvä popularisoitu tietopaketti pikkuvihasta, joka monille meistä on vähän tuntemattomampi Suomen historian ajanjakso. Tässä vaiheessa lienee paikallaan todeta, että kirjoitin kirjasta ennen Keskisarjan ilmoittautumista kansanedustajaehdokkaaksi.

En toki kuunnellut pelkästään äänikirjoja. Kuukauden toinen tietokirja oli Ian Wrightin Erikoiset kartat -teos. Suositun karttasivuston ylläpitäjä on koonnut kirjaansa 100 mielenkiintoista karttaa maailmasta. Tiedättekö, missä maassa on väkilukuun suhteutettuna eniten heavy metal -bändejä? Kirjan luettuasi tiedät! Nuortenkirjoja edusti puolestaan kuun alkajaisiksi lukemani Tatu Kokon Rob McCool ja Lapponian vangit ja uppouduin sen vaihtoehtohistoriallisiin seikkailuihin ihan joka solullani.

Pari romanttisempaakin viihderomaania tuli luettua, molemmat kirjanystäville kuin räätälöityjä teoksia. Näistä enemmän mieleeni oli Annie Darlingin suloinen Ylpeyttä ja ennakkoluuloa Bloomsburyn kirjakaupassa. En ole lukenut sarjan ensimmäistä osaa, mutta eipä tuo tuntunut haittaavan, sen verran  hyvin kirjan parissa viihdyin. Jane Austen -viittauksilla ei ollut tässä ihan vähäinen rooli. Johanna Schreiberin Rivien välissä puolestaan sijoittuu tukholmalaiseen kustantamoon. Tässä vaiheessa aloin jo hieman väsyä kuukauden 'kirjoja ja romantiikkaa' -annokseeni, ja kirja tuntui paikoin turhankin laskelmoidulta. Mutta pidin tästäkin sen verran, että todennäköisesti tulen lukemaan seuraavankin osan.

Kun vielä lisätään listaan se, että pääsin Kotilieteen jakamaan kolme talven lukuvinkkiä upeassa kirjallisessa seurassa, sekä kirjoitin yhdestä teatteri-kantaesityksestä, voi hyvällä omatunnolla sanoa, että olipa kulttuurimielessä oikeastaan ihan huippukuukausi!

Maaliskuussa tarkoitukseni on ottaa kouluhommien kanssa kevyemmin, vähän lomailla ja reissatakin. Saapa nähdä, miten se lukemiseeni sitten vaikuttaa: tuleeko hyvä vai huono lukukuukausi, monitehoilla tai ilman? :D

Ainakin alkukuuhun pystyn lupaamaan teille dekkareita. Sellaiset ovat nimittäin menossa niin kirjakirjana kuin äänikirjanakin. 

MUTTA SITÄ ENNEN! On Blogistanian kirjapalkintojen aika. Äänestysaika alkoi tänään 5.3. ja jatkuu tulevaan lauantaihin 11.3. saakka. Joten sinä kirjabloggaaja, -tokkaaja, -grammaaja tai -tubettaja --> nyt on sinun vuorosi vaikuttaa. Äänestetään mahtavat voittajat Blogistanian Finlandiaan, Blogistanian Globaliaan, Blogistanian Kuopukseen ja Blogistanian Tietoon

Äänestämään pääset tällä lomakkeella!

Kommentit