Kaisa Pylkkänen: RäjähdysvaaraKirjan markkinointiteksti lupaili Kaisa Pylkkäsen Räjähdysvaara olevan räävittömän hauska teos. Ammattikäsikirjoittajan ja stand up -koomikon esikoisromaani onkin hauska, mutta samaan aikaan se oli minulle jopa aika tuskallinen kokemus.

Olen jo aiemmin todennut, että tunne, jota minun on ehkä kaikista vaikein kestää, on myötähäpeä. Minulla ei useinkaan ole mitään vaikeuksia nauraa omille mokailuille, mutta myötähäpeä on tunteena sietämätön. Ja Räjähdysvaaraa kuunnellessa tätä tunnetta riittää. Kirjan päähenkilö Miina Malvisto (Mähönen) on sietämätön ihminen. Kiusallista tunnetta lisäsi kirjan lukija Pirjo Heikkilä. Kerrottakoon, etten pysty myöskään katsomaan televisiosta sinänsä mainiota Pirjo-sarjaa, koska en kerta kaikkiaan kestä sitä kiemurtelemaan saavaa myötähäpeän määrää, mitä sen esittämät tilanteet aiheuttavat.

Miina on menestynyt TV-kasvo, joka menettää kaiken käytännössä yhdessä yössä. Klassinen ”mikki olikin auki” -moka ja kohta Miina huomaa olevansa työtön ja Suomen vihatuin ihminen. Joku saattaisi vilkaista peiliin ja mennä itseensä, mutta Miina valitsee toisenlaisen strategian. Mahdollisuuksia valita toisenlainen tie tarjoutuu matkan varrella useita, mutta Miina kietoutuu yhä syvemmälle valheiden verkkoon. Tuleepa siinä samalla varastaneensa myös naapurin papukaijan, Saatanan kommunistin. 

Pylkkänen kuvaa railakkaasti, millaista on elää ns. paskamyrskyn silmässä silloin kun sekä elanto että identiteetti on riippuvainen julkisuudesta. Vaikka Miinan hahmo oli minusta monessa suhteessa vastenmielinen, se ei ole varsinainen moite: ei kirjallisista hahmoista tarvitse pitää.

Toisaalta pidin siitä, miten kirjailija kuvaa keski-ikäistymistä, sen mukanaan tuomia vaivoja ja vastuksia suorapuheisesti ja ehkä sitten lopulta myös henkistä kasvua ja sitä, että tietyssä iässä ei enää tarvitse esittää yhtään mitään. 

Mitä mieltä te olette: pidättekö henkilöhahmoista, joista kerta kaikkiaan on mahdotonta pitää? 


Kaisa Pylkkänen: Räjähdysvaara
Tammi 2023
Kesto 8h 11min
Lukija Pirjo Heikkilä 
Kommentit

 1. Minusta tuntuu, että tähän pitäisi tutustua ihan vain sen vuoksi, että pääsisin mittaamaan myötähäpeän määrää. Pirjo-sarja on minullekin vaikea juuri sen herättämän myötähäpeän vuoksi, vaikka pidän Pirjo Heikkilästä ja hänen jutuistaan todella paljon. Ja lukijanakin hän on minusta verraton.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama! Pirjo Heikkilä on todella taitava ja lahjakas ja tykkään kovasti hänen töistään. Mutta Pirjossa menee raja, sitä en voi katsoa 😄

   Poista
 2. Minä taas tykkään Pirjo Heikkilästä, ja kun juuri alettiin katsomaan Suurmestarin uutta kautta niin ihan mieletöntä miten pokkana ilmeenkään värähtämättä Heikkilä voi selittää ihan mitä tahansa 😃

  Kirjasta sitten, stand up koomikkojen teokset ei nouse mulla lukulistalle kovin helpolla, myönnän että tulin lukemaan tämän sillä fiiliksellä, että jos yleistä maasta taivaaseen saatan kokeilla.
  Vastauksena kysymykseesi, jos hahmo on taitavasti rakennettu, pidän siitä vaikken pitäisi siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin kyllä tykkään Heikkilästä, esimerkiksi Siskonpedissä ja Rakkaissa lapsissa hän on loistava, kuten ko sarjat muutenkin. Mutta Pirjo-sarja on minulle jotenkin liikaa, iskee johonkin herkkään kohtaan.

   Poista

Lähetä kommentti