Max Seeck: Loukko


Täytyy sanoa, että arvostan kyllä suunnattomasti Max Seeckin kaltaista kirjailijaa. Hän on kirjoittanut erittäin menestyneitä dekkareita läkähdyttävällä vuosi/kirja -vauhdilla ja vähän vielä elokuvatuotantoja päälle. Kun menestystä on tullut, olisi helppoa putkauttaa maailmaan uusi kirja vanhoilla meriiteillä, mutta Seeck on onnistunut joka kerta kehittymään ja kirjoittamaan entistä valmiimman ja eheämmän teoksen.

Näin on kirjoista uusimman, Loukonkin, kohdalla. Jessica Niemi -sarjan neljäs osa eroaa edeltäjistään, sillä siinä tempoa ja toimintaa lasketaan likimain Neiti Marple -tasolle. Ahvenanmaan saaristoon sijoittuva suljetun paikan murhamysteeri mahdollistaa Seeckille taas uudenlaisen puolen esittelemisen kykyvalikoimastaan.

Niemi päätyy erinäisten tapahtumien jälkeen pakkolomalle ja lähtee viettämään sitä sellaiseen paikkaan, missä saa varmasti olla rauhassa. Syrjäinen ja tuulinen Smörregårdin saari ja siellä sijaitseva idyllinen majatalo tarjoavat hykerryttävän miljöön tarinalle. Saarella on nimittäin karmiva historia. Siellä sijaitsevaan lastenkotiin sijoitettiin Ruotsista tulleita, orvoksi jääneitä sotalapsia. Yksi lapsista odotti isäänsä joka yö laiturinkärjessä, kunnes eräänä yönä katosi. Merimiehet ovat vuosien varrella nähneet usein pienen sinitakkisen tytön lastenkodin laiturilla ja vuosikymmeniä myöhemmin samalla paikalla on tapahtunut kaksi salaperäistä, lastenkotiin liittyvää kuolemantapausta. Sanotaan, että se, joka uskaltaa lähestyä tyttöä laiturilla, kuolee.

Jessican vierailun aikana vielä elossaolevat sotalapset kokoontuvat vuosittaiseen tapaamiseensa majataloon. Kun vanha tarina näyttää jälleen heräävän eloon, tempautuu myös Jessica tapahtumien kulkuun mukaan ja alkaa selvittää tapausta. Jessican mielenterveysongelmat ja harhat lisäävät selkäpiitä karmivaa jännitystä. Vaikka tapahtumilla on psykologinen, ei yliluonnollinen tausta, on tarinassa paikoin suorastaan kauhuelementtejä. 

Taustalla etenee myös läpi kirjasarjan etenevä Jessican elämäntarina, tosin nyt aiempaa hienovireisemmin. Tutut poliisikollegat vilahtelevat mukana tässäkin kirjassa, mutta pysyvät taustalla. Kirjailija virittelee asetelmia tulevaa silmällä pitäen, joten toimintaa lienee luvassa jatkossa. Seeck on jo ilmoittanut, että tiivis julkaisutahti on alkanut vaatia veroaan, eikä dekkarisarja saa vielä tänä vuonna jatkoa. Se on just hyvä. Ennen kaikkea tietysti Seeckin itsensä, mutta myös lukijan kannalta. Tähän pisteeseen saakka hyvin rakennettua tarinaa olisi hullua pilata pakkopullana pinnistellyllä hutiloinnilla.

Karmivista olosuhteista huolimatta minulle Loukko viritti myös kaipuun Ahvenanmaalle. Vietimme siellä lomaviikon ympäärinsä ajellen lasten ollessa aivan pieniä, kuopus oli silloin vasta kolmen kuukauden ikäinen. Aloin taannoin puhua heille jostakin reissussa koetusta asiasta unohtaen kokonaan kuinka pieniä he silloin olivat. Lapset katsoivat kysymysmerkkeinä takaisin. Silloin päätin, että joskus taas on päästävä uudestaan Ahvenenmaalle koko porukalla. 

Mutta ehkä ei syksyisen myrskyisinä öinä.


Max Seeck: Loukko
Tammi 2022
Äänikirjan kesto 10h 26min
Lukija Satu Paavola

Kommentit

 1. Tämä kiinnostaa pitkälti mielenterveysteemojensa takia. Vie aikansa ennen kuin sen varmasti saa kirjastosta, mutta toivottavasti odotus palkitaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä ei mene vanhaksi, eikä itse asiassa haittaa tunnelmaa yhtään vaikka jäisi syksylle, päin vastoin!

   Poista
 2. Max Seeckiltä olen lukenut Jessica Niemi-sarjan pari ekaa osaa. Ensimmäinen osa jätti hämmentyneeseen tilaan ja sitten toinen oli vähän pettymys, kun tietyt elementit eivät selvinneetkään. Ehkä tässä neljännessä sitten päästään jo johonkin käsitykseen ?
  Pitäisi varmaan aloittaa alusta ja lukea putkeen, että taas muistaa, missä mennään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi ihan itsekin kerrata, mitä tapahtuu missäkin kirjassa, mutta mun mielestä tämä on selkeästi ns. välikirja sarjassa, vedetään vähän happea ja asetellaan palikoita seuraavaa steppiä varten. Eli ei sinänsä suurta edistymistä suuressa tarinalinjassa. Mutta toisaalta toimii minusta just hyvin.

   Poista
 3. Max Seeck on nimenä erittäin tuttu, mutta kirjoihinsa en ole tarttunut koska on epäilyttänyt mahdollinen runsas toiminnallisuus. Tämä sarjan neljäs kirja kuulostaa kyllä kiinnostavalta, mutta toimiiko itsenäisenä teoksena eli jos skippaisi sarjan aiemmat kirjat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joitakin viittauksia on toki Jessican henkilöhistoriaan, mutta kyllä minusta toimii itsenäisenäkin. Itse ainakaan en ole kovin herkkä sille, jos en ole jotakin aiempaa osaa lukenut, jos ko. romaanin pääjuoni kulkee hyvin. Ja siinä olet oikeassa, että tässä on sarjasta vähiten toiminnallisuutta, joten voisi hyvinkin toimia sinulle.

   Poista
 4. En ole lukenut Seeckiltä vielä mitään, mutta muistelen kokeilleeni jotain hänen aiempaa kirjaansa mutta se jäi kesken kun vaikutti liian tiivistempoiselta minun makuuni. Eli neiti Marple -tyylinen vauhdinmuutos kuulostaa oikein hyvältä! Samoin Ahvenanmaa-miljöö... pääsisiköhän tähän sarjaan kiinni, vaikka aloittaisi tästä uutukaisesta? Saatanpa kokeilla, kiitos hyvästä vinkistä!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti