Mitä ja miten Amma luki alkuvuonna?


Lomaterkut mökiltä!

Kun kesä on kääntynyt jo heinäkuulle, on aika kääntää katse vuoden ensimmäiseen puoliskoon ja siihen, millaisia kirjoja viimeisen kuuden kuukauden aikana on tullut luettua. En ole lukijana erityisen järjestelmällinen, mutta tänä vuonna olen paikoitellen hahmotellut pääni sisälle summittaista teemoittelua. Välillä olen halunnut tietoisesti haastaa ja kehittää itseäni, välillä taas tarjota mielelle hyvällä omatunnolla viihdettä.

Siitäkö sitten johtuu, että olen pitkästä aikaa lukenut alkuvuonna selvästi viime vuosia enemmän, 37 kirjaa. Hieman harmittaa, että 40 kirjan rajapyykki ei olisi ollut temppu eikä mikään rikkoa, mutta kesäkuun monenlaiset menot ja toisaalta kuluneen kevään kiireet alkoivat tuntua ja hyydyttivät lukuvauhtini täysin. Ei sillä, että luvuilla olisi minulle sen kummempaa merkitystä. Panostan enemmän laadukkaiden ja nautinnollisten lukuhetkien kuin luettujen sivujen määrään.

Mutta jos kuitenkin vähän niitä lukuja :D

Kirjoja luin siis yhteensä 37 kappaletta. Näistä arvostelukappaleita, joko itse pyytämiäni tai minulle arvioitavaksi tarjottuja, oli 19 eli hieman yli puolet. Tästä on jo helposti pääteltävissä, että lukemiseni on keskittynyt uutuuskirjallisuuteen: vuoden 2019 uutuuksia luin 18 kappaletta, viime vuonna ilmestyneitä teoksia 12. Mutta toisaalta, löytyy joukosta muutama 1990-luvunkin teos!

Lasten ja nuorten kirjoja luin 6 kappaletta, tietokirjoja ilahduttavat 8 kpl. Ja mikä mukavinta, runoteoksiakin kolme.

Kustantamoittain hajontaa tuli mukavasti: luin kaikkiaan 16 eri kustantamon teoksia.

Eniten luin suurien tai suurehkojen kustantamoiden Otava (6kpl), Gummerus (5kpl) ja Tammi (4kpl) kirjoja, mutta mukaan mahtui myös Reunan, Tuumakustannuksen, Sitruunan, Aula&Co ja Annorlundan kaltaisia pienkustantamoja.

Miesten kirjoittamia teoksista oli 15, eli hieman alle puolet. Olen kotimaisen kirjallisuuden suurkuluttuja, mutta käännöskirjojakin luin sentään kahdeksan kappaletta.

Teatteriesityksistä kirjoitin neljä kertaa.

Entä mitä te lukijat olette käyneet eniten blogissani lukemassa?

Heti kärkeen on sanottava, että tilastoihin kannattaa suhtautua pienellä varauksella. Alkuvuosi on ollut varsin aktiivista bottihyökkäysten aikaa, joten täysin absoluuttisia totuuksia luvut eivät kerro, suuntaa antavia kuitenkin. Tässä kymmenen eniten luettua kirjaesittelyä (näistä muuten kolme olen lukenut äänikirjoina, ehkä äänikirjaesittelyt kiinnostavat keskimääräistä suurempaa joukkoa?):

1. Heidi Jaatinen: Koski
2. Miklu: Paras kirja ikinä
3. Antti Tuomainen: Pikku Siperia
4. Naomi Alderman: Voima
5. Arttu Tuomainen:Verivelka
6. Maarit Nurmi: Paras yllätys ikinä
7. Eve Hietamies: Teräsmiehen morsian
8. Minna Lindgren: Kaukorakkaus
9. Lassi Nummi: Sinun lävitsesi maailma
10. Robert Galbraight: Valkoinen kuolema

Kommentit