Leffa+sarjavinkit sadepäiviä varten

Säätiedotus näyttää sadetta ja kylmää tuulta, joten lähipäivinä on ihan täysi oikeus käpertyä sohvan nurkkaan katsomaan leffoja tai lähteä vaikka elokuviin. Tässäpä muutama vinkki: neljä elokuvaa ja kaksi sarjaa, joita katsellessa ei harmita ollenkaan, vaikka ulkona sataisi lunta!


                                                                   SARJAT

                                                                Rantahotelli(Yle Teema&Fem/Yle Areena)

Nopein matkalippu kauniiseen kesään on tanskalainen Rantahotelli-sarja, johon moni varmaan jo onkin tutustunut, onhan sarjaa näytetty Ylellä jo aiemmin ja tänä kesänä uusitaan kaikki viisi aiemmin näytettyä kautta. Kuudes näytetään syyskuussa.

Itse aloitin kuitenkin sarjan katsomisen vasta pari viikkoa sitten. Ja olen ihan koukussa! 1920-luvun loppuun (näin alussa) sijoittuva sarja sijoittuu jyllantilaiseen rantahotelliin, jonne Kööpinhaminan kerma kerääntyy viettämään kesälomaansa. Paitsi heidän ihmissuhde- ja bisnessotkujaan, sarjassa seurataan myös palvelusväen, erityisesti hotellissa sisäkkönä työskentelevän Fien elämää.


Rantahotelli on taattua tavaraa keveän epookin ystäville. Loistavat näyttelijäsuoritukset, ja ihastuttava lavastus/puvustus vievät aidontuntuiselle aikamatkalle. Vahva suositus!


Chernobyl


(HBO)

Jos kepeys ei kiinnosta, sitten kannattaa ehdottomasti lähteä toisenlaiselle aikamatkalle: nimittäin 1980-luvulle ja Ukrainaan. Todellisiin ihmiskohtaloihin ja tapahtumiin perustuva viisiosainen sarja kuvaa paitsi itse ydinvoimalaonnettomuutta, myös ennen kaikkea sitä, mitä onnettomuuden jälkeen tapahtui. 

Toisaalta neuvostoliittolainen itsepetos ja totuuden itsepintainen kieltäminen valtion ja puolueen taholta pöyristyttää, toisaalta tuhansien yksittäisten ihmisten uhrautuminen vielä suuremman katastrofin estämiseksi koskettaa. Puhumattakaan niistä tavallisista ihmisistä, jotka kiipesivät näköalapaikalle seuraamaan reaktorin paloa ymmärtämättä, että ilmassa leijaili käsittämättömät, tappavat määrät radioaktiivista säteilyä.


Pääosaa esittää loistava Jared Harris, jonka moni muistaa The Crown -sarjan kuningas Yrjö kuudentena. Muutenkin näyttelijäkaarti on vakuuttava, samoin ajankuva. Sarja on toisaalta saanut osakseen myös kritiikkiä, muun muassa siksi, että se esittää tietyt henkilöt hyvin epäedullisessa valossa.


ELOKUVAT

Darkest Hour


(Viaplay)

Jatketaan historiallisella teemalla, jostakin syystä se tuntuu nyt itseäni erityisesti puhuttelevan. Gary Oldman tekee upean roolityön parin vuoden takaisessa Darkest Hour -elokuvassa. Elokuva kertoo lyhyestä ajanjaksosta toisen maailmansodan aikana, jolloin Winston Churchill nousee Iso-Britannian pääministeriksi. Saksan armeija etenee vahvasti manner-Euroopassa ja briteissä on paljon poliitikkoja, jotka kannattavat rauhanneuvotteluja Hitlerin kanssa. Churchill ei ole kuitenkaan valmis antamaan periksi.

Minua yllätti, kuinka hiuskarvan varassa historian aivan erilainen toteutuminen on ollut. Olkoonkin, että elokuvassa on varmasti otettu draamallisia vapauksia, siitä huolimatta yllätyin siitä, kuinka suuri rooli Churchillilla on ollut brittien taistelutahdon syntymisessä. Näinhän toki kaikissa historiankirjoissa sanotaan, mutta nyt vasta ymmärsin, ettei kyseessä ole pelkkä fraasi. Jos sodan loputulos olisi ollut toisenlainen, Chuchill tunnettaisiin nyt konnana, ei sankarina. Historia on aina voittajien historiaa.


Idän pikajunan arvoitus


(CMore)

Jatketaan epookissa ja brittiläisyydessä, tällä kertaa ei tosin todellisissa tapahtumissa. Darkest Hourin tapaan vuonna 2017 ensi-iltansa saanut elokuva on uusi versio Agatha Christien klassikkotarinasta. Elokuvaa katsoessa muistin, että minulla on pikajunan kokoinen aukko yleissivistyksessä, sillä en ole kyseistä Christietä lukenut. Sitten muistin, että taisin jopa saada tämän kirjan viime jouluna lahjaksi! Täytynee siis ottaa pikapuoliin myös kirjaversio käsittelyyn.

Elokuva vilisee supertähtiä: Johnny Depp, Penélope Cruz, Judi Dench, Michelle Pfeiffer, muutamia mainitakseni. Unohtamatta tietenkään pääosan esittäjää ja elokuvan ohjaajaa Kenneth Branaghia, joka tuo Poirotiin uutta eloa, siitäkin huolimatta, että viikset ovat, hmmm, sanoisinko jopa liioittelevat.


Lady Bird


(Viaplay)

Lady Bird on juuri sentyyppinen elokuva, josta pidän: tapahtumia on toisaalta vähän ja ne ovat pieniä, toisaalta yhden ihmisen tasolla valtavia. Lady Bird on sacramentolainen nuori, joka haaveilee college-opinnoista New Yorkissa. Se vaatisi kuitenkin paitsi maantieteellistä muuttoa mantereen toiselle puolelle myös melkoista luokkahyppyä. Lady Bird tulee alempaan keskiluokkaan kuuluvasta kodista, jossa vanhemmat tekevät kaikkensa mahdollistaakseen lapsilleen turvatun tulevaisuuden. Kaikista suurin muuton este on kuitenkin vaikea äitisuhde. Lady Birdin äiti on rakastava, mutta myös erittäin vaativa ja ankara.

Lady Bird käy koulua, ihastuu, rakastuu, riitelee bestiksen kanssa, vetää pilveä, rakastuu pahaan poikaan, käy koulutansseissa, jännittää college-tuloksia, eli tekee juuri samoja asioita kuin monissa muissakin amerikkalaissa teinielokuvissa. Siitä huolimatta tai juuri siksi tämä kannattaa katsoa, jos ei muuten, niin Saoirse Ronanin hienon roolityön vuoksi.


Lemmikkien salainen elämä 2


(Nyt elokuvateattereissa)

Lopuksi vielä koko perheen elokuva. Jos pidit Lemmikkien salainen elämä -elokuvasta, pidät tästä kakkososastakin. Tyttären mukaan tämä oli paras elokuva ikinä! Ja onhan tämä kieltämättä hauska. Elokuvassa kuvataan lemmikkien oletettua elämää tavalla, joka toimii niin lapsi- kuin aikuiskatsojilla. Jokainen kissan- ja koiranomistaja tai edes karvakavereita tunteva henkilö löytää samaistumispintaa.

Tällä kertaa elokuvassa käsitellään kivasti lasten ja eläinten ystävyyttä. Päähenkilö tai pääkoira Maxista on tullut isoveli, kun perheessä on myös ihmistaapero. Mutta voimakasta hoiva- ja paimenviettiä tunteva Max ahdistuu, kun lapsen reviiri kasvaa - ulkona on niin paljon vaaroja! Samalla kun Max löytää itsellensä lisää reippautta maalla, myös kaupungissa sattuu ja tapahtuu.ANTOISIA KATSELUHETKIÄ!

PS. Elokuvien yhteydessä mainitut suoratoistopalvelut ovat niitä, joiden kautta itse olen kyseiset elokuvat/sarjat katsonut. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö näitä saattaisi löytyisi myös muista palveluista. Kannattaa siis tsekata, mikä tilanne on käyttämässäsi palvelussa. Tilanne voi myös muuttua, näistä palveluista vinkattavat filmit olivat katseltavissa kesä-heinäkuussa 2019.

Kommentit