Lori Nelson Spielman: Kymmenen unelmaani


Lori Nelson Spielmanin
Kymmenen unelmaani on kulkenut minulla mökkilaukussa jo puoli vuotta, mutta aina se on saanut jäädä odottamaan vuoroaan, muiden kirjojen kiilatessa edelle. Ja hyvä niin, sillä kun viimein kesälomareissulla luin kirjan, totesin, että se oli mitä parhainta lukemista auringon ja helteen hapertamille loma-aivoille. Muulloin olisin tuskin jaksanut lukea kirjaa loppuun.

”Kärsin” parasta aikaa täydellisestä rentoutumisen tilasta ja huomaan, että keskittymiseni ei riitä kovin monen sivun yhtäjaksoiseen lukemiseen ja henkiset aktiviteetit rajoittuvat lähinnä kesäsanaristikkojen täyttämiseen (erinomaista aivojumppaa). Kymmenen unelmaani oli kuitenkin riittävän a) kevyt b) koukuttava luettava ja lopulta se tuli jopa ahmittua loppuun.

Tarina on ainakin iskevä. Päähenkilö Brett Bohlingerin rakas äiti on kuollut syöpään ja surusta sekaisin oleva Brett olettaa, että hänestä tulee äitinsä kosmetiikkaimperiumin perijä ja toimitusjohtaja. Mutta äidilläpä on ollut toisenlaisia suunnitelmia. Hän nimittäin on säästänyt Brettin 14-vuotiaana tekemän listan elämänsä unelmista ja testamentissaan hän vaatii, että Brett toteuttaa listan 10 toteuttamatonta kohtaa. Vaatii niin painokkaasti, että koko perintö on vaakalaudalla!

Matkan varrella Brett saa huomata eläneensä varsin pinnallista ja etuoikeutettua elämää, toisaalta hän on kadottanut itsensä huonossa parisuhteessa, eikä koskaan ole päässyt yli isätraumastaan. Mutta kuinka ollakaan, äiti onnistuu haudan takaa junailemaan asiat niin, että kaikkiin ongelmiin löytyvät ratkaisut.

Minulla olisi paljonkin huomauttamista tästä kirjasta ja ylipäänsä koko kirjan lähtökohta tuntuu minusta monin paikoin ongelmalliselta. Jos äiti kerran oli näin taitava ja huolissaan tyttärensä elämän suunnasta, miksi hän ei paljastanut tiettyjä asioita ja antanut ohjeita jo eläessään? 

Mutta menköön. Kun tarina luistaa näin hyvin ja onnistuu kaappaamaan lukijan matkaansa, niin miksikäs ei? Tämä ei ole elämää suurempaa kirjallisuutta, mutta toisaalta jollekin se saattaa olla juuri sopivassa elämän pisteessä mullistava lukukokemus. 

Ja meille muille kirja on mukavaa lomaviihdettä, unelmankeveää hattaraa hyväsydämisten opetusten kera.

Lori Nelson Spielmann: Kymmenen unelmaani (The Life List 2013)
Otava 2017
381s.

Kommentit