Henrik Karlsson, Tiina Nevala: Ihan niin kuin me


Jensin elämässä voisi mennä paremminkin, kun hän lähtee viettämään enonsa syntymäpäivää Kreikkaan. Liv taas tekee öisin salaa kustannustoimittajan töitään, vaikka hänen pitäisi viettää parisuhdelomaa puolisonsa Martinan kanssa. Yksi asia johtaa toiseen, ja Liv ja Jens päätyvät rannalle pussailemaan. Molemmat palaavat takaisin Ruotsiin ja arki jatkuu, kunnes he tapaavat yllättävissä merkeissä - he ovat ajautuneet kiihkeän kirjallisuusdebatin vastakkaisille puolille.

Ihan niin kuin me on viihdyttävä rakkausromaani ja nannaa luettavaa erityisesti kirjallisuuden suurkuluttajille, niin paljon kirjallisia viitteitä ja ylipäänsä rakkauspuhetta kirjoja kohtaan teos sisältää. Kurkistus kustannusmaailmaan ja kirjallisuuspiirejä kuohuttaviin kysymyksiin, kuten kuka saa esittää kritiikkiä, kenelle ja millä tavalla, ovat toki myrskyjä vesilasissa, mutta Henrik Karlsson ja Tiina Nevala kuljettavat tarinaa jouhevasti, uskottavasti ja konstailematta. Kirjailijapariskunta työskentelee itsekin kustannusalalla, joten he tietävät, mistä puhuvat. Menestyskirjailija Katja Simonssonin ja Livin työsuhteeseen pystynee moni kustannustoimittaja samaistumaan.

Tämä on kuitenkin ennen kaikkea rakkausromaani. Ja vaikka tapahtumien toimeenpanevana voimana on romanttinen kirja, joka on "loukkaus kaikkia kohtaan, jotka ovat astuneet jalallaan kirjakauppaan ja kirjastoon" ei Ihan niin kuin me ole suinkaan kliseistä vapaa itsekään.

Päin vastoin, tarina etenee varsin ennalta-arvattavalla tavalla. Samaa voi sanoa kirjan syvemmästä teemasta, yli 30-vuotiaiden hyväosaisten kaupunkilaisten pohdinnasta siitä, onko elämä nyt kuitenkaan riittävän tyydyttävää tällä valitulla tavalla. Eipä juurikaan käsitelty aihepiiri sekään! Mutta tässä ehkä piileekin kirjailijoiden suurin silmänisku lukijoille.

Sillä miksipä pyörää tarvitsisi keksiä täysin uudestaan, jos kokonaisuus toimii. Tarina on nokkelasti kerrottu ja kuten Katja Simonsson kirjassa sanoo: " Minkä takia ihmiset pitäisi pakottaa lukemaan onnettomasta rakkaudesta? Luuletko, ettei heillä ole tarpeeksi kestämistä omassa elämässään?"

Ja toden totta, Ihan niin kuin me on juuri sopiva kirja pakattavaksi mukaan rannalle uimakassiin tai kesälomareissulle matkalaukkuun. Hyvin kirjoitettu, ajanmukainen kertomus rakkaudesta, joka viihdyttää sopivasti, mutta ei järkytä elämää niin paljon, etteikö kannet suljettuaan voisi nautiskella kesäpäivistä hyvillä mielin.

Henrik Karlsson, Tiina Nevala: Ihan niin kuin me (För såna som oss 2018)
Otava 2019
400s.
Suomentanut Outi Menna

Kommentit

 1. Tämä kirja odottaa arvostelukappalepinossa, mutta en ollut ennen tekstiäsi kiinnittänyt siihen lyhyttä vilkaisua suurempaa huomiota. Nyt alkoi kyllä kiinnostaa! Kirjallisuusmaailma rakkaustarinan kulissina voisi hyvinkin olla jotain sellaista, mitä kaipaisin lomalukemiseksi. Neljä päivää kolmen viikon kesälomaan ja lomalukulistani alkaa olla jo ääriään myöten täynnä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on vajaa kaksi viikkoa lomaa jäljellä ja siinäkin aika paljon sovittua ohjelmaa, ja siitä huolimatta kannan melkein päivittäin kirjastosta kirjoja entisten lisäksi...😄 Tämä on kyllä just sopivaa lomalukemista.

   Poista
 2. Oot kyllä kirjoittanut sen verran kutkuttavasti, että tulee tunne, että tälle voisi olla paikka omallakin lukulistalla. Hyviä lomalukemisia sinne loman loppupuoliskollekin :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti