Matkaopas kirjalliselle seuramatkalle maailman ympäri 2: Jylhäsalmelta Intiaan, Portugalin kautta Chicagoon ja sieltä Ouluun
Mieleeni tuli tämä humputus vuoden takaa!
Koostin nimittäin tasan vuosi sitten kesäkuun luetut kirjan matkaoppaan muotoon, sen verran moneen eri paikkaan lukemani kirjat tuolloin hajautuivat (mm. Japani, Katalonia, Islanti, Iso-Britannia... käypä kurkkaamassa). Koska myös tämän vuoden kesäkuussa olin lukutuolissani kovasti liikekannalla, on matkaoppaan uuden osan aika!
Miksi mennä lähelle, kun voi mennä kauas?
Epäpyhä ajatus, mutta kirjan kanssa ei edes ollenkaan epäekologinen. Jos olet miettinyt, millaista olisi reppureissata Intiassa, kannattaa ottaa lukuun tai kuunteluun Tunna Milonoffin Liekki. Mies on nimittäin kiertänyt maailman ympäri varmaan useampaankin otteeseen, mutta Aasia ja erityisesti Intia tuntuu olevan hänen sielunmaisemaansa. Niin ihastuttavalta kuin palmut, punainen hiekka ja ylösalaisin roikkuva kuunsirppi kuulostavatkin, mieleeni jäi myös turistiripuli, denguekuume ja korruptoitunut poliisi. Minulle sopi siis mainiosti nautiskella reppureissaamisesta näin edustajan välityksellä.
Tekeekö kuitenkin mieli lämpimään, mutta länsimaisempiin olosuhteisiin? Miltä kuulostaisi Lissabon? Anu Patrakan Ihailijassa nimittäin vietetään viikonloppulomaa juuri siellä. Lämpimiä kesäiltoja ravintoloissa, upeita fadolaulajattaria kuunnellen - eikö vaikutakin hyvältä? Miinuspuolena muutama matkan varrella syntyvä ruumis, mutta ei hätää, Nelson Monteiro hoitaa!
Vai ovatko kulttuurilomat enemmän heiniäsi? Nyt olisi tarjolla oopperaa muun muassa Milanossa ja muissa Euroopan metropoleissa, kaikki merkittävimmät suurteokset kuunnellen. Bonuksena useita viivähdyksiä Romaniassa, tosin Ceausescun aikaan, mutta eksoottinen elämys varmasti sekin. Marjo Heiskasen Magdan aaria tarjoilee matkaoppaaksi mukaan todellisen asiantuntijan, nimittäin oopperadiiva Magda Backin. Hän saattaa olla välillä vähän raskasta seuraa, mutta tarinat eivät ainakaan lopu kesken.
Jenkkimeno on nykyisin niin sakeaa, ettei Trumppilaan tee mieli lähteä, mutta Leslie Wolfe tarjoaa extremelomaa Chicagossa. Extremeä siinä mielessä, että chicagolaiseen sairaalaan, ainakaan sen sydänosastolle, tuskin kukaan haluaa joutua oikeassa elämässä. Mutta jos Teho-osastolla tai Greyn anatomialla on erityinen paikka sydämessäsi, Kirurgi-trilleri saattaisi sopia juuri sinun makuusi.
Älkäämme unohtako kotimaan kohteita! Olen itsekin suuri kotimaan matkailun ystävä. Arkirealismia pääkaupunkiseudulla kaipailevalle sopii luettavaksi Eve Hietamiehen Hupparizombi. Nyt on ihan pakko sanoa, etten muista, asuvatko Pasaset Helsingin, Espoon vai Vantaan puolella. Paikalliset ehkä osaavat yhdistää nukkumalähiön kartalle helpostikin. Mutta ei kai tuolla niin väliä ole, keskiluokkaista lähiöelämää kaihoavat pääsevät tässä varmasti tunnelmaan.
Ei kuitenkaan jäädä pyörimään pelkästään pääkaupunkiseudulle ja kukapa sinne haluaisikaan kesällä jäädä. Aluepoliittisesti suuntaamme katseemme ja matkamme pohjoista kohti. Oulun seutu tulee tutuksi Mikko Within Banaani -dekkarissa. Kirjan sivuilla näemme jopa ihan mallisuorituksen paikallisen airbnb:n vuokraamisesta. Mutta kysymys kuuluu, uskallatko asioida paikallisessa elintarvikeliikkeessä?
Toki, jos arkirealismi ahdistaa, aina voi jäädä matkan varrelle. Suomen maalaisromantiikkapääkaupungin Jylhäsalmen tarkkaa sijaintia ei tosin tiedä oikein kukaan, mutta kehotamme suuntaamaan kohti itäistä Suomea, Savon seutua ja lossiliikennettä. Kuten Kirsi Pehkonen tietää, Kesävieraita Jylhäsalmella jo odotellaan.
Mikä suunta näistä sinua houkuttelee eniten? Kiinnostavatko eniten kotimaan matkat, reppureissut Intiassa vai kenties ooppera-aariat? Olen muuten jatkanut kesäkuun jälkeenkin kirjamatkustelua, on tullut käytyä muun muassa Japanissa ja Tallinnassa. Miten ihana ja vaivaton tapa matkustella kirjallisuus onkaan! Mutta palataan näihin reissuihin sitten heinäkuun jälkeen.
Iloisia matkoja kaikille, minne ikinä tie ja kirjat teitä sitten vievätkään!
Kommentit
Lähetä kommentti