Mart Sander: Naisten sota/ Petosten talo
Rouva Kukkin tytöt -sarja jatkuu! Ensimmäinen lomaviikko on pitänyt sisällään paljon autoilua ja talon maalaamista - molemmat siis erinomaisia tilaisuuksia kuunnella äänikirjaa. Innostuin kuun alussa Ilolinnuista niin mahdottomasti, että jatkoin samoin tein seuraaviin osiin. Ja kas, ennen kuin ehdin bloggaamaan Naisten sodasta, oli Petosten talokin jo kuunneltu. Siispä tällä kertaa minulle harvinainen yhteispostaus kahdesta kirjasta:
Eipä sillä, näiden kahden osan käsitteleminen yhdessä sopii erinomaisesti, sillä ne ovat samaa tarinaa kahteen kirjaan jaettuna. Toki molemmissa on oma teemansa. Naisten sota käsittelee neuvostomiehityksen aikaa 1940-41, jolloin muodostettiin Viron sosialistinen neuvostotasavalta. Aivan kirjan lopussa Saksan vapautus/miehitysjoukot saapuvat Tallinnan liepeille ja valtaavat pääkaupungin venäläisiltä. Petosten talossa eletään siis saksalaisvallan alla. Kirjojen yhteenkuuluuvuutta korostaa se, että Naisten sota päättyy melkoiseen cliffhangeriin, ja Petosten talo jatkuu suoraan siitä. Kannattaa siis varata kolmososa jo heti käden ulottuville, haluat kuitenkin jatkaa siihen välittömästi kakkosen jälkeen :)
Naisten sota on mielestäni sarjan kirjoista ahdistavin. Viron liukuessa tosiasiallisesti neuvostotasavallaksi yölliset kyyditykset yleistyvät ja ystävät, naapurit sekä sukulaiset alistuvat toistensa ilmiantajiksi pelätessäään itse kansanviholliseksi tuomitsemista. Ahdingossa rouva Kukkin naiset muodostavat yhä tiiviimmän yksikön turvautuessaan toisiinsa. Koska ilotalot ovat virallisesti kiellettyjä, tulee huvilastakin yksi teollisuustuotantolaitos, siellä nimittäin tuotetaan banderolleja ja muita vallankumoukselle niin tärkeitä viestintämateriaaleja. Vaikka tytöt ovat toisilleen lojaaleja, kohtelee vallankumous heitä eri tavoin. Toinen nousee arvoasteikossa ylöspäin ja silmien eteen avautuu uudenlaisia mahdollisuuksia, toiselle menneisyys muodostuu äkkiä hengenvaaralliseksi painolastiksi. Talon suojelija, lähetystöneuvos herra Metsla on melkoinen diplomaattijonglööri, ja hän tuokin talon asiakkaiksi myös korkea-arvoiset neuvostoupseerit, mutta koituuko se kohtaloksi vai pelastukseksi? Teemat ovat tuttuja esimerkiksi Sofi Oksasen Puhdistuksesta, siihen verrattuna Naisten talo on kuitenkin suoranaista feelgoodia.
Kenties kirjan ahdistavuutta vähentääkseen Mart Sander on kirjoittanut Naisten sotaan pitkän takauman, jonka pääosassa on, ei enempää, eikä vähempää kuin nuori John F. Kennedy! Aluksi hämmennyin käänteestä kovin, ja tarkistin jopa aluksi, ettei äänikirja ollut viallinen, kun näin palattiin jo tapahtuneisiin käänteisiin. Alkuhämmennyksen jälkeen osuus puolustaa kuitenkin paikkansa. Paluu sotaa edeltäviin kesäisiin päiviin ja "herrainklubin" vieraista hohdokkaimpiin tuo tarinaan kaivattua ilmavuutta. Lähes romantiikkaakin, mutta lukija saa kokea saman kuin Monikakin: ilotyttö voi vain haaveilla rakkaudesta.
Tässä ammatissa on kaksi vaaraa: rakastuminen ja kuppa, toteaa rouva Kukk ikonisesti.
Petosten talo on tunnelmaltaan aavistuksen edeltävää osaa vapautuneempi. Vaikka natsit tosiasiassa miehittivät Viron, merkitsi saksalaisten tulo kuitenkin vapautusta. Vaara ei kuitenkaan ollut ohi. Mitä lähemmäs rintamalinjat tulivat, sitä enemmän kiihtyi venäläisten terrori. Ja sitten kun valta oli natseilla, liikkui lähistöllä saksalaisia pakoilevia kommunisteja - pudotettiinpa Tallinnan lähistölle desanttejakin.
Uusi vallanpitäjäkään ei tunne armoa pettureina pitämiään kohtaan. Vallanpitäjien ja vakoilijoiden verkostoissa tasapainoillaan aivan veitsenterällä.
Rouva Kukkin elämään saapuu hahmoja menneisyydestä ja aluksi on epäselvää, onko se siunaus ja kirous. Kukkin menneisyys palaa kummittelemaan muutenkin. Mutta kuten hänellä on tapana, suhteet saksalaisten miehittäjien ylimpään johtoon saadaan solmittua, mikä takaa toiminnan jatkumisen, vaikkakin asiakkaita käy enää harvakseltaan. Muutenkin tyttöjen yhteishenki alkaa rakoilla ja Kukk saa huomata, että kaikilla - siis aivan kaikilla - on salaisuuksia, jotka paljastuvat pikku hiljaa.
Petosten talo kuvaa osuvasti ja koskettavasti sodan mielettömyyttä ja sitä, kuinka yksittäiset ihmiset ovat kuin lastuja laineilla suurvaltapolitiikan käänteissä. Vaikka rouva Kukk on mestari selvittelemään asioita, solmimaan suhteita ja liittolaisuuksia, ja hän on aina valmis menemään tyttöjensä vuoksi vaikka harmaan kiven läpi, saa hän huomata, että kaikki on lopulta sittenkin sattumasta kiinni. Ja onnea on kahdenlaista, hyvää ja huonoa. Vaikka kirja päättyy verrattain valoisiin tunnelmiin, on johtopäätös kuitenkin melko pessimistinen: ihminen ei lopulta pysty itse valitsemaan kohtaloaan. Tai ainakaan taidolla tai paremmuudella ei ole lopputuloksen kanssa mitään tekemistä.
Sander päättää sarjan oivalliseen kohtaan. Lukija jää miettimään, kuinka henkilöille mahtoi käydä, kun isäntä vaihtui jälleen kerran ja Viro joutui lopulta yli 40 vuodeksi neuvostovallan alle.
Kirjasarjasta on tehty Virossa myös palkittu televisiosarja. Olen tähän asti pitänyt näppini kurissa, enkä ole googlaillut sarjasta mitään tietoja, koska olen halunnut pitää kiinni itseluomistani mielikuvista siitä, miltä henkilöt ja tapahtumapaikat näyttävät. Nyt kun kaikki kolme kirjaa on luettu, löysin Youtubesta kirjailijan oman kanavan ja sarjan suomenkielisen esittelyn. Siinä tuodaan hyvin esille sitä, kuinka varsinkin sarjan alkupuolella Suomen kohtalo liittyy elimellisesti Viron kanssa yhteen.
Mart Sander: Naisten sota. (Litsid. Naiste sõda 2)
WSOY 2022
Suomentaja: Kaisu Lahikainen
Äänikirjan kesto: 8h 46min
Lukija: Ella Pyhältö
Mart Sander: Petosten talo (Litsid. Naiste sõda 3)
WSOY 2023
Suomentaja: Kaisu Lahikainen
Äänikirjan kesto: 8h 56min
Lukija: Ella Pyhältö
Kommentit
Lähetä kommentti