Nämä kirjat luin toukokuussa
Ounastelin etukäteen, etten ehtisi kaikenlaisten lukemaan toukokuussa paljoakaan. Minulla oli nimittäin melkoisia kiireitä opiskelujen kanssa, olinhan aloittamassa loppukuusta uuden työn! Niinpä tein alkukuukauden heikkopäisenä Kuluttajakäyttäytymisen tehtäviä ja selvittelin työnaloitukseen liittyviä käytännön asioita. Välissä pidin muutaman päivän saunanmaalausloman mökillä ja sitten aloitinkin töissä. Uuden työn aloitus on sellaista kuin se aina on: pää on pyörällä uusien ihmisten nimistä, uusista salasanoista, pitkistä käytävistä, joihin eksyy ja ylipäänsä kaikesta mahdollisesta uudesta datasta, jota aivot yrittävät käsitellä ja yhdistellä toisiinsa.
Siksipä olenkin aika yllättynyt siitä, että voin esitellä teillä peräti seitsemän toukokuussa lukemaani kirjaa. Luku selittyy aika pitkälti sillä, että kuuntelin paljon äänikirjoja ja luin pari nopealukuista lasten- ja nuortenkirjaa.
Aloitetaan kuukauden ensimmäisestä kirjasta, mistä sukeutui koko kuukauden suosikkini. Olen lukenut Portugalin maisemiin sijoittuvia dekkareita kirjoittavalta Anu Patrakalta aikaisemmin yhden kirjan, josta pidin. Siitä huolimatta vähän yllätyin, kuinka paljon tykkäsin kirjailijan uutuudesta, Arvottomasta. Vaikka olen dekkarin kuluttajana enemmänkin cosy crime -tyyppiä, toinen rikoskirjallisuudessa arvostamani piirre on yhteiskunnallisuus. Patrakka saattaa taitavasti yhteen Portugaliin Aasiasta tulleen siirtotyöläisen ja Suomesta saapuneen valkokaulustyöntekijän. Sama maa, kaksi aivan erilaista todellisuutta. Itse dekkarijuoni rakentuu kiinnostavasti rannalta löytyneen irtonaisen pään myötä ja yhdistyy kuin nakutettuna teoksen yhteiskunnalliseen antiin. Kun vielä seokseen lisätään vähän poliisiyksikön työorganisaation kitkaa (ammatillisesti kiinnostavaa) ja kaikki tämä tapahtuu Portugalin auringon alla, olin lopputuloksesta ihan myyty!
Kun yhteiskunnallisuus tuli mainituksi, on luontevaa siirtyä viime kuukauden tietokirjan pariin. Auli Viitala on monelle tuttu Ylelle kirjoittamistaan köyhyyttä, syrjäytymistä ja yhteiskuntaluokkia käsittelevistä kolumneista. Esikoiskirjassaan Elämäni kansalaisena Viitala käsittelee suomalaista yhteiskuntaa, luokkia (erityisesti keskiluokan ja työväenluokan eroja), köyhyyttä ja oikeudenmukaisuutta yhtä aikaa viiltävästi, mutta lempeästi ja hauskastikin. Erikoissuositus äänikirjalle, jonka kirjailija lukee itse.
Ehkä myös yhtä kevään odotetuinta teosta, Minna Rytisalon Jenny Hilliä, voisi lähestyä yhteiskunnallisen kautta. Ja voihan sitä, vaikka toki on huomautettava, että kaunokirjallisesti ja kieleltään teos on todella ansiokas. Vaikka teoksessa näennäisesti seurataan yksittäisen henkilön muuttumista Mäen Jennistä Jenny Hilliksi, vie yksityinen yleiseen. Millaisia ovat naisiin kohdistuvat odotukset ja paineet yhteiskunnassa? Millaista naiskuvaa prinsessasadut toisintavat? Kuinka näistä kahleista voi pyristäytyä irti ja kannattaako se?
Ei toukokuu kuitenkaan ollut pelkkää yhteiskunnallista ränttäämistä. Esimerkiksi luin lasten- ja nuortenkirjoja, eikä mitä tahansa kirjoja, vaan pojille suunnattuja teoksia, voitteko kuvitella? Sellaisiakin tehdään! Tässä siis kaksi täsmävinkkiä ikäryhmän mukaan. Alakouluikäisille suosittelen Jyri Paretskoin Metallinetsijät ja aarre maan alla -kirjaa. Kesällähän on aikaa paitsi lukea myös aloittaa vaikka uusi harrastus. Kenties Paretskoin kirja saa jonkun innostumaan metallinpaljastimista!
Yläkouluikäisille taas sopii Mikko Within Saakelin sieppaus, joka kertoo 17-vuotiaasta Uunosta. Kesätöihin Ouluun lähtevä nuori mies majoittuu tätinsä luokse, mutta täti käyttäytyy vähän oudosti. Onneksi Uuno löytää kaupassa kesätöiden myötä uusia kavereita. Mutta kun täti vaan sekoilee ja sitten katoaa, täytyy Uunon kavereineen tehdä jotakin. Eli vähän sellaista modernia Viisikko-meininkiä sopivalla huumorilla ryyditettynä.
Minä en olisi minä, jos en saisi kuukauden kirjoihin ujutettua myös vähän feelgoodia. Tällä kertaa genreä edustaa Aino Leppäsen Tujuin terkuin ope. Huomio nyt siis kaikki eilen kesäseisaukselle heittäytyneet opettajat: puhdistautumisretriittinä tämä kirja toimii mainiosti lomamoodiin laskeutumiseen! Leppänen sanailee tapansa mukaan sukkelasti ja junailee äidinkielenopettaja-Aiskun mitä erikoisempiin tilanteisiin.
Toinen mieligenreni on tietenkin historiallinen romaani. Ann-Christin Antellin Puuvillatehtaan kilpailija päättää suositun Puuvillatehdas-sarjan. Tällä kertaa eletään kiihkeää 1920-lukua ja kieltolain aikaa. Päähenkilö Paula Barker on nuori uuden ajan nainen ja Barkerin puuvillatehtaan reklaamipäällikkö. Pystyykö Paula pelastamaan vaikeuksiin ajautuneen tehtaan? Entä oman sydämensä, joka sykähtelee ihan väärään suuntaan?
Siinä siis yllättävänkin kirjarikas toukokuu. Entä mitä on odotettavissa kesäkuulle?
Ensimmäisenä luvassa on ainakin fanikirja, niitä en olekaan esitellyt aikoihin! Huomenna alkavat myös dekkariviikot, joihin havahduin tapani mukaan myöhässä. Olen nyt kuitenkin kuunnellut yhtä dekkaria äänikirjana ja minulla olisi vaikka kuinka monta arvostelukappalepinossa odottamassa, joten ehkä tartun seuraavaksi joihinkin niistä. Sitä ennen kuitenkin vähän feelgoodia luvassa.
Hyvää kesäkuuta kaikille ja ihanaa lomaa kaikille sellaisen aloittaneille!
Kommentit
Lähetä kommentti