Leena Lehtolainen: Juhannustulet: Kertomuksia suviyöstä


 

Tarkoitukseni oli kirjoittaa tästä novellikokoelmasta jo viime viikolla, mutta loppujen lopuksi kuuntelin äänikirjan loppuun vasta juhannusviikonloppuna. Mikä tosin sopi hyvin, sillä kuten kirjan nimestäkin voi päätellä, kesäisiä juhannusyön(kin) tarinoita oli tarjolla 13 kappaletta.

Leena Lehtolaisen Juhannustulet: Kertomuksia suviyöstä kokoaa yhteen kaksi aivan uutta ja 11 ennen julkaistua kesätarinaa. Kirjan nimikkonovellissa Juhannustulet suku kokoontuu viettämään yhteen juhannusta. Tuirella vain on asian suhteen muutamakin ongelma: ensinnäkin hän inhoaa mökkeilyä, perhettään ja hän myös suunnittelee murhaa. Mutta missä vaiheessa juhannusta on paras hetki toteuttaa surmatyö ja millä tavalla?

Osa kirjan tarinoista on lyhkäisiä, osa pitempiä. Esimerkiksi osin armeijamaailmaan sijoittuva Ruusuja ja kivääreitä sekä kesäistäkin kesäisempi Viimeinen kesäyö, jossa pikkupaikkakunnan kesätoimittaja päätyy selvittämään murhaa, olisivat olleet laajennettavissa romaaniksikin. Viimeinen kesäyö on muuten ilmestynyt vuonna 2006 samannimisessä novelliteoksessa ja tuosta samaisesta teoksesta löytyy myös moni muu Juhannustuliin päätynyt kesätarina. 

Lehtolais-faneille kirjassa on siis paljon tuttua ja jo luettua. Mutta esimerkiksi tuon 2006 vuoden kokoelman lukemisesta on kyllä kulunut jo sen verran aikaa, ettei kertaus minua häirinnyt, vaikka jotain tuttuutta tarinoissa häivähtikin. Toisaalta, koska Lehtolainen kuvaa teksteissään yhteiskuntaa, tarjoavat tekstit myös mielenkiintoisia aikakapseleita ja kurkistusluukkuja vuosien ja vuosikymmenten taakse.

Juhannustulien tarinoissa seurataan sekä vain kuhunkin novelliin luotuja hahmoja että romaaneista tuttuja Maria Kalliota ja Hilja Ilveskeroa. Esimerkiksi lukija pääsee seuraamaan lukioikäisen Marian ensimmäisen rikosjutun selvittelyä sekä hänen poliisikouluaikoihinsa liittyvää ahdistelutapausta. 

Kesäisen teeman lisäksi novelleja yhdistäviä tekijöitä ovat Lehtolaiselle tyypillinen yhteiskunnallinen ote sekä oikean ja väärän tematiikalla leikittely: aina ei ole yksiselitteisen helppoa sanoa, mikä on oikein, mikä väärin, kuka on hyvä ja kuka paha. Tämän kokoelman perusteella tämä aihepiiri tuntuu kiinnostavan suosikkikirjailijaa kovastikin.

Erityisesti Lehtolaisen Maria Kallio -sarja on rakastettu ja tänä vuonna vietetäänkin sarjan 30v-juhlavuotta! Aivan pian ilmestyy uusi Maria Kallio -dekkari ja tiedän, että sitä odottaa laillani kuumeisesti moni muukin. Juhannustulet tarjoaa tähän odotukseen helpotusta. Ja vaikka keskikesän juhla menikin jo, aivan hyvin novellit voi ottaa lukuun myöhemminkin, sillä valoisia kesäöitä riittää!

Leena Lehtolainen: Juhannustulet: Kertomuksia suviyöstä
Tammi 2023
Äänikirjan kesto 10h 49min
Lukija Krista Putkonen-Örn


Kommentit

  1. Jos vain löytyy myös paperikirjana, niin voisin vaikka lukeakin. Luin viime joulun alla Joulupukin suudelman ja huomasin Lehtolaisen olevan varsin näppärä myös novellimuodon suhteen. Ei ole helpoin tyylilaji se.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Kokonaisen ja tasapainoisen tarinan luominen novellimuotoon ei ole ihan helppo tehtävä. Käsittääkseni tämä on myös painettuna kirjana.

      Poista

Lähetä kommentti