Mikko With: Saakelin sieppaus

Mikko Within Saakelin sieppauksen päähenkilö on 17-vuotias Uuno. Uuno on tuttu jo Within edellisen kirjan, Saakelin satasen, lukijoille. Minulla se on vielä lukematta, mutta kieltämättä kiinnostus heräsi, sen verran lahjakkaasti Uuno näyttää hankkiutuvan erikoisiin tilanteisiin.

Saakelin sieppauksessa Uuno hankkii itselleen kesätyöpaikan Oulusta ja muuttaa väliaikaisesti tätinsä luokse asumaan. Yhteiselo sujuu muuten sopuisasti, mutta täti käyttäytyy välillä todella oudosti ja asunnossa tapahtuu kummallisia asioita. Kärsiiköhän täti burnoutista vai onko hänellä stalkkeri?

Onneksi vapaa-aikaa voi viettää muuallakin kuin kämpillä. Uuno tutustuu työpaikalla toiseen kesätyöläiseen Tuiskuun ja hänen mukanaan muihinkin kiinnostaviin ihmisiin. Varsinkin Iiris aiheuttaa ylimääräisiä sydämentykytyksiä. Myös Uunon paras kaveri, Heikkinen, on omaan poissaolevaan tyyliinsä hengessä mukana.

Kun kirjan nimessä mainitaan sieppaus, ei liene liian suuri juonipaljastus paljastaa, että kidnappaustakin kirjassa käsitellään. Mutta kuka tai ketkä joutuvat uhriksi? Kuinka kimurantti tilanne ratkeaa?

Kirjan alkusivuilla ajattelin, ettei keski-ikäistyvän naisen mielenkiintoni taida nyt riittää nuoren miehen isäpuoli-angstiin ja kesätyöromansseihin, mutta sitä mukaa kun kirjan jännitysjuoni tiivistyi, aloin innostua kirjasta. With rakentaa jännitettä taitavasti, lukijan mielenkiintoa ylläpitäen. Loppuratkaisun uskottavuudesta voi kenties olla montaa mieltä, mutta toisaalta arvostin sitä, että koko sieppaus-pakohässäkkä oli kuvattu juuri niin johdonmukaisena ja onnistuneena (not) tapahtumaketjuna kuin millaiseksi amatöörietsivien pelastusoperaatio todennäköisesti muodostuisikin. 

Takakansiteksti tiivistää hyvin kirjan keskeisimmät piirteet: jännitys, huumori, tunteet ja helppolukuisuus yhdistyvät tässä tarinassa oivallisesti. Kun vielä vuodenaikakin natsaa tällä hetkellä ihan täydellisesti, tätä nuortenromaania kannattaa suositella omalle nuorisolle luettavaksi kesäloman alkamisen kunniaksi!

Mikko With: Saakelin sieppaus
Myllylahti 2023
204s.

Kommentit

  1. Kirjastontätinä laitan tän korvan taakse vinkkauksia ajatellen! Mutta toisaalta - voisihan nämä Saakelit kyllä itsekin lukea... 😁

    VastaaPoista

Lähetä kommentti