Tammikuussa luin nämä kuusi kirjaa - mitkä sinä haluaisit lukea?


Vuoden ensimmäinen kuukausi hujahti loppuvuoden lukupinoa pienentäessä. Ja vielä riittää lukemista edelleenkin viime vuoden kirjasadosta, vaikka kevään uutuudet polttelisivat jo kovasti...

Täytyy kyllä sanoa, että kuukausi oli hyvä lukukuukausi ja hyvä bloggauskuukausi. Niin kuin nykyään on muotia sanoa, tuli tehtyä aika hyvää "kontsuu" tänne blogiin :)

Listasin muun muassa viime vuonna lukemistani kirjoista niitä ihan parhaita,  ja toisaalta jaoin kiinnostavimmat vinkit nyt keväällä ilmestyvistä kirjoista. Otin myös kantaa lukemiseen liittyvään huolipuheeseen ja lukuilon levittämiseen.

Lukurintamalla vuosi alkoi kuuntelemalla äänikirjana Vilja-Tuulia Huotarisen Drive-inia. Islantiin sijoittuva, kieleltään kaunis romaani on vahvatunnelmainen. Vuoden ensimmäisestä viikosta kirkkaimpana onkin mielessä iltalenkit, joita kävelin pimeydessä tämä äänikirja korvissani.

Äänikirjoja tuli kuunneltua enemmänkin. Minulla on ollut viime aikoina taas samoja ongelmia silmien väsymisen kanssa, kuin mitä pari vuotta sitten oli. Epäilemättä silmälääkärikäynti ja lasien päivitys on taas tarpeen. Sitä odotellessa olen yrittänyt säästellä silmiä äänikirjojen parissa. Nick Hornbyn Olet tässä osoittautui hyväksi salikaveriksi. Iso-Britannian Brexit-äänestyksen aikaan sijoittuva romaani kertoo keski-ikäisen valkoisen naisen ja tummaihoisen nuoren miehen suhteesta. Ihmissuhdejuonikin oli ok, mutta erityisen kiinnostavaksi koin brittiläisen yhteiskunnan kuvauksen.

Tuomas Heikkilän Lalli taas oli riemastuttavan kiinnostava tietoteos yhdestä Suomen tunnetuimmasta legendasta. Heikkilä paneutuu legendan erilaisiin kerrostumiin ja tarinasta tehtyihin tulkintoihin laajentaen näkökulmaa mentaalihistorian puolelle. 

Toinen hyvä esimerkki hienosti toteutetusta populaarista historiateoksesta on Silja Koiviston Sataman kapakan Hilda, joka ehkä oli koko kuukauden paras lukuelämys. Koivisto lähtee selvittämään väkivaltaisesti kuolleen isoisotätinsä tarinaa ja päätyy tutkimaan naisen asemaa ja prostituutiota sotienvälisessä Kotkassa ja Suomessa yhteiskunnallisena ilmiönä.

Historiateosten lisäksi luin myös vahvasti nykypäivään sijoittuvia kirjoja. Suvi Vaarlan Kadonnut aika pohtii sitä, mitä elämämme lävistänyt teknologia, älylaitteet, sosiaalinen media ja kaiken sähköinen mittaaminen oikeastaan tekee aivoillemme ja elämällemme. Kieltämättä tämän romaanin lukemisen jälkeen itsekin olen pohtinut asiaa aiempaa enemmän.

Myös JS Meresmaan Kerberos on upeasti ajassa kiinni oleva teos. Trilogian päättävä säeromaani on taattua Meresmaa-laatua ja kuvaa nuorten elämää, monisuhteisuutta, mielenterveyden haasteita ja ystävyyttä koskettavalla tavalla. Innostuin kirjasta niin kovasti, että tulin kirjoittaneeksi arvion savonkielellä!

Helmikuuksi olen suunnitellut itselleni helppoa lukuohjelmaa. Mainitsinkin jo silmiin liittyvästä haasteesta, joten äänikirjoja tulee varmasti kuunneltua tavanomaista enemmän myös tässä kuussa. Toisaalta minulla on loppukuussa iso tentti tiedossa, joten senkin vuoksi ajattelin vapaa-ajan lukemisten suhteen olla kevyellä linjalla. Kuukauden kaksi ensimmäistä kirjaa ovatkin jo molemmat loppusuoralla, joten ensi viikolla esittelyvuoroon tulee yksi nuortenkirja sekä yksi historiateos.

Ihania helmikuisia, valaistuvia aamuja kaikille!

Kommentit

  1. Sataman kapakan Hildan poimin lukulistalleni, se vaikuttaa kiinnostavalta. Kadonneen ajan olen lukenut ja siitä pidin. Kirjailijan esikoinen odottelee hyllyssä, se pitäis lukea. Toisinkoisesta jäi sellainen tunne, että mielelläni luen Vaarlan kirjoittamaa enemmänkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Westend oli kyllä mielestäni jopa tätä Kadonnutta aikaa parempi. Voi toki olla, että johtuu omaankin lapsuuteen ja nuoruuteen sijoittuvasta ajankohdasta.

      Poista
  2. Sataman kapakan Hilda kuulostaa todella kiinnostavalta! :)

    VastaaPoista
  3. Kerberos on kelpo teos ja Sataman kapakan Hilda kiinnostaa täälläkin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyllä Hildaa sinullekin. Kerberos ja koko trilogia on ❤️

      Poista
  4. Kontsuu ? Taidan olla auttamattomasti ajastani (kielestäni) jäljessä :-)
    Sataman kapakan Hildan olen muuallakin maininnut kiinnostavaksi. Ehkä vielä jossain kohtaa saan aikaiseksi tarttua siihen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, kuuntelin tässä erästä podcastia, jossa puhuttiin (toki ironisesti) kontsun eli kontentin tekemisestä someen. Termi oli niin kamala, että otin sen heti käyttöön!

      Poista
    2. Onkin aika kamala (tähän huutonauruhymiö)

      Poista
  5. Kadonnut aika oli ihan hyvä, mutta Westendiin se ei ylittänyt ainakaan minulla. Hilda on edelleen kuuntelujonossa, samaten Drive-in.

    Hyvä että selitit kontsun jo Minnalle, ihan vieras sana mulle 😉

    VastaaPoista

Lähetä kommentti