Viikonlopun leffavinkki: Veljekset


Viikko sitten meille avautui mieheni kanssa harvinainen tilaisuus lähteä elokuviin kahdestaan. Valikoima oli hieman suppea, joten päädyimme lievää epäilystä tuntien Mika Kaurismäen Veljekset -ensi-iltaan. Mika Kaurismäki on minulle tuttu lähinnä arvostettuna dokumentaristina ja suomalaisten road trip-elokuvafanien (onko sellaisia?) kulttiohjaajana. Koska kuitenkin elokuvan esiintyjäkaarti oli vakuuttavista vakuuttavin: Esko Salminen, Kari Heiskanen, Timo Torikka, Pertti Sveholm, Mari Perankoski, Vesa Vierikko ja Liisa Mustonen, totesimme, ettei elokuva ihan huono voi olla. Lopulta elämys osoittautui viihdyttäväksi ja huumoriltaan mustaakin mustemmaksi perjantai-illan elokuvapläjäykseksi.

Kaurismäki on ohjannut saman porukan kanssa improvisaatioon perustuvan Kolme viisasta miestä -elokuvan vuonna 2008. Veljekset on löyhä jatko-osa sille ja ilmeisesti trilogiankin mahdollisuus on olemassa. Veljeksissä Esko Salminen esittää elähtänyttä ja despoottista elostelija-Paavoa, jolla on kolme poikaa kolmelle eri naiselle. Tapahtumat sijoittuvat yhteen päivään ja yöhön, kun Torsti, Mitja ja Ivar kokoontuvat viettämään isänsä 70-vuotispäiviä. Perintöä kärkkyvien miesten juhlatunnelmassa on kuitenkin toivomisen varaa, kun isä ilmoittaa naivansa nuoren ja kauniin baarineidin.  Jos asetelmat tuntuvat teistä tutulta, johtuu se siitä, että elokuva on ottanut inspiraationsa Dostojevskin Karamazovin veljeksistä.

Veljekset on näkemistäni improvisaatiometodilla tehdyistä elokuvista ehdottomasti kaikista aidoin, niin hyvässä kuin pahassa. Kaurismäki näyttää jättäneen näyttämön taiteilijoiden vapaaseen käyttöön. Parhaimmillaan se näyttäytyy kohtauksissa, jonka tilannekomiikkaa ja hersyvää ajoitusta ei harjoittelemalla saa aikaiseksi. Pahimmillaan dialogi mynnähtää mitäänsanomattomaksi tankkaamiseksi. Toisaalta sekin on vain aitoutta: Hollywood on uskotellut meille, että todellisessa elämässä keskustelumme ovat nokkelia ja eteneviä. Kaurismäki on enemmän naturalistisella linjalla sallimalla myös "Mit..mit..siis..mithmää..aargh!"-tyyppiset repliikit.

Kaiken kaikkiaan Veljekset on mainiota kotimaista elokuvaviihdettä ja ennen kaikkea näyttelijätyön juhlaa. Hienoista suorituksista ehkä eniten ylitse muiden nousi Pertti Sveholm, joka tuntuu iän myötä aina vain paranevan. Plussaa myös komeasta visuaalisuudesta. Suomalaista kesäyötä kuvatessa on tietysti helppo olla tunnelmallinen, mutta kyllä tässä elokuvassa päästiin kuvien puolesta jo Ihmisiä suviyössä -osastolle.

Kommentit

Lähetä kommentti