Maaliskuun luetut
Blogin puolella on eletty viime aikoina hiljaiseloa, vaikka kirjallisissakin asioissa ajatukset ovat liikkuneet. Syystä tai toisesta koneen äärelle ei ole tullut istahdettua. Vastaavanlaisia tilanteita varten kehotankin liittymään instan seuraajiin. Tilini löytyy amman_lukuhetki -nimellä ja vaikka olen ollut sielläkin tavanomaista hiljaisempi, jotakin äksöniä on kuitenkin ollut siellä tarjolla.
Mutta ei blogi ole katoamassa mihinkään. Pääsääntöisesti parin viikon bloggaustauko on johtunut siitä, ettei minulla ole ollut blogattavaa. Lukeminen edistyy nyt hitaasti, vaikka luettavassa kirjassa vika ei ole. Mutta ei hätää! Kyllä niitä blogattaviakin teoksia alkaa pikku hiljaa valmistua.
Tässä vaiheessa on kuitenkin aika katsahtaa taaksepäin maaliskuuhun. Kuukauden teemani oli sota. Ja kuinka ajankohtainen teema se olikaan! Enpä arvannut vielä tammikuussa sitä, vaikka maailmanpoliittisesti kiristyvä tilanne saikin minut lukuteeman tuolloin valitsemaan.
Luin maaliskuussa kaksi aivan erinomaisen upeaa sotakirjaa. Merja Mäen Ennen lintuja ja Lauri Mäkisen Lopun alkua D-mollissa. Ymmärrän hyvin, että moni ei tällaisina aikoina halua lukea sotakirjoja, koska mieli kaipaa jotakin ihan muuta ajattelemista sotauutisten välillä. Mutta nämä molemmat kirjat ovat sellaisia, jotka auttoivat ainakin minua jäsentelemään ajatuksia ja ehkä myös käsittelemään monia ristiriitaisia tuntemuksia.
Mäen kirjassa seurataan Laatokalta evakkona Pohjanmaalle tulevan Allin tarinaa. Kun uutisissa seurataan ukrainalaisten pakolaisten virtaa Euroopassa ja omien lastenkin koulussa opiskelunsa aloittavat pakolaislapset, on Allin ja hänen perheensä kohtaloon helppo samaistua. Se ei kuitenkaan suinkaan ole kirjan ainoa ansio. Upean kaunis kieli imaisee mukanaan ja erityisesti luontokuvaus tulee lähelle. Rakastin myös Allin reipasta, itsepäistä ja voimakasta hahmoa, joka oli herkästä mimosasta kaukana.
Lopun alkua D-mollissa oli puolestaan jonkin sortin tajunnanräjäyttävä kokemus, ainakin siinä mielessä, että kirjoittaessaan 1930-luvun lopusta ja toisesta maailmansodasta Mäkinen tulee samalla kirjoittaneeksi paitsi omasta ajastamme myös kaikista ajoista. Vakoojamaailmaan sijoittuva tiiliskivi ei ole seikkailuromaani, vaan syvästi humaani ja kirjallisesti ansiokas teos, jossa on suurromaanin tuntua.
Tämän enempää sotakirjoja en ehtinytkään lukea ennen kuukauden päättymistä. Alkukuukauden pyörittelin nimittäin ihan erilaisia teemoja. Beth O'Learyn Törmäyskurssi toki liittyy asiaan siinä mielessä, että tuskin olisin kuunnellut kirjaa loppuun, ellen olisi kaivannut jotakin kevyttä kuuntelemista viemään ajatuksia pois maailman tapahtumista. Painajaismainen automatka häihin eksän kanssa eteni aluksi yhtä piinaavan hitaasti kuin itse matkakin, mutta kahdessa aikatasossa kulkeva tarina parani loppua kohti, kun se pääsi kunnolla vauhtiin. Tykkäsin kuitenkin huomattavasti enemmän O'Learyn Vaihtokaupasta.
Maaliskuun alussa perehdyin horoskooppien maailmaan. Janica Branderin Astrologiaopas epäilijöille soveltui minulle luettavaksi hyvin. Brander kertoo astrologian historiasta ja siitä, mitä horoskoopit voivat nykyihmiselle antaa, vaikka niihin ei uskoisikaan. Toki kirjassa myös esiteltiin eri tähtimerkkejä ja niiden ominaisuuksia, sekä taivaankappaleiden vaikutuksia omaan syntymäaikaan ja sitä kautta omaan persoonallisuuteen.
Kuten huomaatte, hitaasti lukeminen vaivasi minua jo maaliskuussa ja tässä kuussa olen jatkanut vieläkin hitaammalla tahdilla. Mutta ei kai tässä mikää hätä ole, paitsi se, että lukuisat hyvät kirjat odottavat lukemista kirjapinossa. Huhtikuun lukuteemani on Stadi vs. Lande ja luulen, että se jatkuu vielä toukokuussakin.
Parin viikon päästä on odotettavissa myös mahtava kirjallinen tapahtuma, kun Blogistanian kirjapalkinnot jaetaan 23.4. klo 12 ja 14 Rosebud Sivullisessa Helsingissä. Jos vain korona ja muut pöpöt suostuvat edelleen kiertämään minut, olen haastattelemassa palkittuja. Toivottavasti mahdollisimman moni pääsee paikalle, sillä voittajateoksia myydään kirjakaupassa erikoishinnalla ja samalla on tietenkin loistava mahdollisuus pyytää niihin omistuskirjoitukset!
Minulla taas viime kuukausi oli hurja lukukuukausi. Nyt kyllä huhtikuun alku on ollut tahmaisempi.
VastaaPoistaKiva kun sinulla on lukeminen sujunut hyvin. Niin se vaan menee, välillä tahmoo ja välillä tuntuu, ettei ehdi blogata kaikesta mitä lukee.
PoistaMulla on ollut nyt aika tasaisia, runsaita kirjakuukausia. Enemmän kyllä äänikirjojen parissa edelleen.
VastaaPoistaTuo Merja Mäen Ennen lintuja oli niin ihana ❤️ Oma juttu siitä vielä kesken. Joskus on vähän vaikeaa kirjoittaa sellaisesta hurjan hienosta ja koskettavasta. Tuntuu ettei osaa, että kaikki sanat vaan latistaa kirjaa.
Totta. Jotkut lukukokemukset haluaisi pitää itsekkäästi ihan itsellään. <3
Poista