Kirjabloggaajien joulukalenterin 24. luukku: joulunpyhien kirjalliset katseluvinkit

 

Kuva Niina Tolonen/Yöpöydän kirjat


Tunnelmallista jouluaaton aamua!

Kirjabloggaajien joulukalenterin viimeinen, 24. luukku avautuu täällä Amman lukuhetkessä.
Kaikki edeltävät luukut löytyvät kätevästi Kirjamiehen blogista, josta kalenteri kuun ensimmäisenä päivänä alkoi.

Jouluvalmistelut alkavat varmasti itse kullakin olla tehty ja rauhoittuminen joulunviettoon alkaa. Ehkäpä monella muullakin kuin minulla yksi tapa viettää joulua on katsella jouluisia elokuvia. 

Sen vuoksi muutama täsmävinkki joulunpyhille jouluelokuvista ja -sarjoista, jotka soveltuvat erityisen hyvin kirjan ystäville!


Poika nimeltä Joulu (Netflix 2021)


Elokuva perustuu Matt Haigin samannimiseen kirjaan (olen kirjoittanut kirjasta täällä vuonna 2016). Nuori Nikolas on kuullut pienestä pitäen tarinoita kaukana pohjoisessa sijaitsevasta Tonttuvaarasta. Hän lähtee vaaralliselle matkalle halki Pohjolan etsimään paitsi Tonttuvaaraan matkalla olevaa isäänsä, myös toivoa, jota kuningas on katsonut valtakuntansa kaipaavan. Perille päästyään hän kuitenkin saa huomata, että Tonttuvaara ei ole entisellään, vaan sekin on kadottanut ilon ja toivon elämästään. Tarina sijoittuu Suomeen, ja osia elokuvasta on myös kuvattu täällä. Elokuva on visuaalisesti upea ja mielestäni se on säilyttänyt alkuperäiskirjan sanoman hyvin. Ja mitäpä muuta me tosiaan tänä jouluna kaipaammekaan enemmän kuin iloa ja toivoa?

 

 Linna jouluksi (Netflix 2021)

 

Romanttista jouluelokuvaa kaipaavat voivat tarttua vaikka tähän Brooke Shieldsin tähdittämään ja tuottamaan leffaan, josta löytyvät oikeastaan kaikki mahdolliset jouluelokuvakliseet. Shieldsin esittämä menestyskirjailija joutuu skandaalin pyörteisiin tapettuaan viimeisimmässä romaanissaan fanien intohimon kohteena olleen miessankarin. Katastrofiin päätyneen tv-esiintymisen jälkeen hän päättää lähteä vetämään happea isiensä maille Skotlantiin. Sielä löytyy rauhaa, ystäviä, upea, myytävänä oleva linna sekä sen äreä, mutta kohtuullisen komea isäntä. No, tiedätte varmaan mitä sitten tapahtuu. Seuraavan romaanin kirjoittamisesta ei ainakaan tule yhtään mitään!


The Grinch (2000, katsottavissa ainakin Netflixissä ja Viaplayssa)

 

Aina on aikaa klassikolle! Dr. Seussin How the Grinch Stole Christmas! -lastenkirja julkaistiin 50-luvulla ja sen jälkeen elokuvaversioita on tehty ainakin kolme. Minulle ja varmastikin monelle ikäiselleni "se oikea" versio on Jim Carreyn tähdittämä, vuonna 2000 tehty elokuva. Paitsi huikean puku- ja lavastesuunnittelun juhlaa, on Carreyn roolityö ilkeänä, mutta pehmeäsydämisenä Grinchinä pakahduttavan ihana. Jo vuosikymmenet olen katsonut tämän elokuvan kerran vuodessa ja suosittelen samaa muillekin. Tarina on varmastikin useimmille tuttu, mutta lyhyesti: Whovillen kylä suhtautuu jouluun intohimoisen innokkaasti, mutta Grinch ei ole koskaan sopeutunut joukkoon. Ainoastaan pieni ja suloinen Cindy Lou yrittää ymmärtää tuota vihreää karvaista otusta ja kutsuu tämän vuoreltaan muun kylän kanssa joulun viettoon. Mutta kaikki menee karmivalla tavalla pieleen.

 

Dash & Lily (Netflix 2020)

 

 Joulun aika, New York ja vanhoja kirjoja täynnä oleva kirjakauppa. Tässä Netflix-sarjassa on ainakin elementit kohdallaan kaikille lukutoukille. Ja yhä paranee: nuoret aikuiset, kyyninen Dash ja pirskahteleva Lily, tutustuvat toisiinsa muistikirjan välityksellä, kirjoitellen toisilleen viestejä ja vieden kirjan sitten sovittuun paikkaan toisen noudettavaksi. Kahdeksanosainen sarja on nopea katsottava ja se perustuu David Levithanin ja Rachel Cohnin vuonna 2010 ilmestyneeseen nuorten aikuisten kirjaan Dash & Lily´s Book of Dares. 


Extra: Gilmoren tytöt (2000-2007)


Gilmoren tytöt ei varsinaisesti ole joulusarja, mutta sellaista ajankohtaa ei olekaan, mihin tämä ei sopisi! Aloimme tässä kuussa katsoa sarjaa yhdessä tyttäreni kanssa ja se on todella hauskaa. Äiti-tytär-aikaa katselemalla toisen äidin ja tyttären elämää. Ja, vietetäänhän Stars Hollowssa toisinaan jouluakin, lukuisten muiden juhlien lisäksi. I smell snow!


Näiden vinkkien myötä oikein mukavaa joulua! Muistakaa myös lukea kirjoja: kun vaihtelee sopivasti herkuttelun, ulkoilun, lukemisen ja elokuvien/sarjojen katselun välillä, on elo ja olo tasapainossa. :)

T.Amma

 

 

 

Kommentit

  1. Kiitos näistä vinkeistä ja kivasta luukusta! Meillä katsotaan Viirun ja Pesosen jouluelokuva ja Raskasta joulua -konsertti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viirun ja Pesosen jouluelokuva onkin ihana :) Katsoimme sitä silloin kun lapset olivat pienempiä useaankin otteeseen! Hyvää joulunjatkoa sinulle, Anki!

      Poista

Lähetä kommentti