Milly Johnson: Kirsikoita ja joulun taikaa

Jos haluat viipyillä vielä glögin ja mantelin tuoksuisissa tunnelmissa, en usko osaavani vinkata tämän jouluisempaa kirjaa. Milly Johnsonin Kirsikoita ja joulun taikaa ei ehkä olisi koskaan päätynyt lukulistalleni, lähinnä sokeristakin sokerisemman kantensa vuoksi, ellei sitä olisi minulle täsmävinkkinä suositeltu. Kyselin nimittäin muutama viikko sitten Instagramin puolella hyviä jouluisia äänikirjavinkkejä ja tästä sain useampiakin suosituksia.

Romaani sijoittuu syrjäiseen majataloon Englannin maaseudulla, jonne saapuu kuusi matkalaista lumimyrskyä pakoon. Kolme pariskuntaa; Skotlantiin matkalla olevat seniorit Charlie ja Robin, Mary yhdessä pomonsa (ja salaisen ihastuksensa) Jackin kanssa sekä viimeiset vuodet toistensa kanssa riitaisassa avioerossa tapelleet ja nyt avioeropaperit kirjoittamaan tulleet Bridge ja Luke eivät tunne entuudestaan toisiaan, mutta joutuvat pakon alla viettämään joulunpyhänsä muusta maailmasta eristyksessä.

Majatalon omistajaa, muista vieraista puhumattakaan, ei näy mailla eikä halmeilla, mutta onneksi keittiö suorastaan pursuilee jouluruokaa ja yläkerrasta löytyy huoneita ja liinavaatteita yöpymistä varten. Joulu kuluu siis lopulta varsin rattoisissa merkeissä toisiin tutustuen, jouluisia seurapelejä pelaten ja SYÖDEN. Tämä romaani nimittäin on oikeaa jouluruokailun juhlaa ja ylistystä. Brittiläisen joulupöydän herkut maalaillaan lukijan eteen niin elävästi ja herkullisesti, että nälkä tulee.  

Romaani etenee jouluisasti ja sopivan verkkaisesti eri henkilöiden näkökulmista tarkasteltuna. Sitä mukaa kun henkilöt tutustuvat toisiinsa, myös lukija pääsee paremmin perille heidän luonteistaan, ajatuksistaan, menneisyydestään ja toiveistaan. Lukijalle alkaa myös varmistua, ettei Figgy Hollow´n majatalo taida aivan tavallinen paikka ollakaan.

Kuuntelin kirjan äänikirjana Anna-Riikka Rajasen lukemana. Olisin kuunnellut kirjan nopeassakin tahdissa, niin paljon sen kuuntelemisesta pidin, mutta halusin välttämättä viivytellä ja venyttää kuuntelua jouluun asti. Itse asiassa luulen, että ainakin minulle kirja sopi parhaiten nimenomaan kuunneltavaksi. Sen verran viipyilevää kerronta on, että olisin saattanut lukiessani turhautua, mutta äänikirjassa taitava tunnelmanluominen ja jouluisten yksityiskohtien kuten esimerkiksi ruokien, musiikin ja seuraleikkien kuvailu pääsi erinomaisesti oikeuksiinsa.

Toki kirjassa on myös henkilöiden välisiä jännitteitä ja muutamia yllättäviä elementtejä. Yleisilmeeltään romaani on lämminhenkinen ja humaani, siis erinomaisesti jouluun ja vielä välipäiviinkin sopiva. Kaiken kaikkiaan teemat ovat sen verran yleismaailmallisia, että romaanissa on ainesta ihan jouluklassikoksi asti!

Tämä yleisesti, ja vielä erikseen on mainittava, että tänä jouluna, jolloin taas joudumme pikemminkin eristäytymään muusta maailmasta puhurin puhaltaessa ulkopuolella, tällainen suloinen joulutarina tarjosi juuri sopivaa hengähdystä ankeaan arkeen.

Sen verran paljon tästä pidin, että aion jossakin vaiheessa ilman muuta tutustua myös saman kirjailijan Teetä auringonkukkien kahvilassa -teokseen, joka vaikuttaa ihan yhtä sokeriselta ja suloiselta kuin tämäkin.

Laivat ovat turvassa satamassa, mutta ei niitä sitä varten ole tehty. -Charlie

 

Milly Johnson: Kirsikoita ja joulun taikaa (I Wish It Could Be Christmas Every Day 2020)
Bazar 2021 (Elisa Kirjan äänikirja)
Suomentaja Ullamarja Kankaanranta
Lukija Anna-Riikka Rajanen
Kesto 11h 65min

Kommentit

 1. Tämä oli mullakin harkinnassa, mutta missään kohtaa ei tullut huvitusta kuunnella suomeksi joulukirjaa. Olisi ollut ähkyksi asti sitä teemaa, kun kuitenkin on ollut koko ajan kesken enkkukirja jouluteemalla, nyt kai neljäs menossa tämän joulun seutuun. Merkkasin tämän talteen englanniksikin, mutta valikoima on niin monia kymmeniä, ettei osunut kohdalle.
  Ilmeisesti on just sellainen joulukirja mistä tykkään, eli ei pääse oikein missään kohtaa unohtamaan mitä aikaa eletään ja kyllä ne kaikki härpäkkeet, aktiviteetit ja just ruokakin on oleellista kunnon joulukirjassa 🎄🥰

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tässä on kyllä kaikki elementit kasassa! Ja ajaton tarina, joten ihan hyvin voi palata tämän pariin vaikka sitten ensi jouluna :) Hyvää uutta vuotta!

   Poista
 2. En normaalisti lue tämän tyylisiä kirjoja, mutta ehkä voisi vähän haastaa itseään ja kokeilla tätä. :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti