Agnes - tyttöjen välisestä ystävyydestä

 

Agnesin (Roosa Söderholm) saapuminen kaupunkiin synnyttää kitkaa Liisin (Emma Castrén) ja Antin (Verneri Lilja) välille. Kuva Kuopion kaupunginteatteri, Karri Lämpsä.

 

Agnes ja Liisi, Liisi ja Agnes. He ovat parhaita ystäviä, ja sitä ystävyyttä ei mikään voi rikkoa. Paitsi sitten, kun Agnes muuttaa Helsinkiin ja unohtaa pian Kuopioon jääneen ystävänsä. 


Liisi jatkaa elämäänsä, menee naimisiin ja saa lapsia, mutta ei koskaan unohda tyttövuosien ihannettaan. Kun Kuopioon virtaa väkeä laulujuhlia viettämään, saapuu myös Agnes. Liisi tuntee itsensä harmaaksi ja mitättömäksi suuren maailman glamouria henkivän Agnesin edessä. Eikä yleensä niin vakaa aviomies Antti pysty hänkään vastustamaan Agnesin charmia.

Minna Canthin vuonna 1892 ilmestynyt novelli Agnes voisi kertoa myös tästä päivästä. Ajankohtaisuus on Canthin teksteille tyypillistä ja kaiken lisäksi Agnesia pidetään Canthin henkilöistä moderneimpana. Juha Hurmeen ohjaus ja sovitus tekee alkuperäisteokselle kunniaa. 

Tykkään Hurmeen huumorin vinoudesta ja sitä Agnesissa on tarjolla runsain mitoin. Hurme leikittelee paitsi tekstin myös katsojien sietokyvyn ja teatterin lainalaisuuksien kanssa. Jo teoksen alkupuoliskolla toiminta keskeytyy pitkäksi aikaa, kun kaikki näyttelijät muuntautuvat yhtä äkkiä lehmiksi. Ja millä tavalla!

Muuntautumiskykyä vaaditaan myös näyttelijöiltä. Kuopion kaupunginteatterin tutut kasvot Annukka Blomberg ja Seija Pitkänen tekevät hämmästyttäviä metamorfooseja vänkyröistä savolaisukoista Liisin ja Antin pieniksi pilteiksi ja takaisin. Pitkäsen tajunnanvirtamainen monologi uteliaana naapurin emäntänä oli kutkuttavan hyväja aitosavolainen.

Lavalla nähdään myös useita vierailijoita. Nimiroolissa esiintyy Roosa Söderholm ja Liisinä Emma Castrén. Parivaljakko muodostaa hyvän vastaparin siinä missä Liisi edustaa suomalaiskansallista perheenäidin ihannetta ja Agnes riikinkukkomaista ja salaperäistä tuulahdusta isosta maailmalta.

Mielenkiintoinen ratkaisu oli Liisin tunne-elämää toisintava Oliver Kollberg, joka toi näyttämölle vahvaa kehollista ilmaisua. Niin ikään vierailevana tähtenä Antin roolin tekevä Verneri Lilja oli roolissaan suorastaan kupliva.  
 
 
Kuva: Kuopion kaupunginteatteri, Karri Lämpsä


Juuri kehollinen ilmaisu on tärkeä osa esitystä ja sen toinen tärkeä skenografinen ratkaisu. Se toinen on Maria-näyttämön täyttävä valtava mutta yksinkertainen lavaste, jonka keskellä on trampoliini. Hyvä osoitus siitä hieman ilkikurisesta ja karnevalistisesta tunnelmasta, joka kantaa läpi esityksen. 

Myös musiikki kuuluu esitykseen elimellisesti. Olen itse teatterinkävijänä nuiva asian suhteen ja pitäisin teatterin ja musiikkiesitykset kaikista mieluiten erillään.Vaikka laulu soi komeasti Kuopio veisaa ja soi -tunnelmaan sopien, olisin itse pikakelannut musiikin yli. Seuralaiseni tosin nautti juuri lauluesityksistä eniten, joten olkoot minun puolestani paikoillaan. Jokaiselle jotakin. 

Joka tapauksessa Agnes on teatteritapaus, joka kannattaa ehdottomasti käydä näkemässä ja kokemassa. Onneksi esitys jatkaa myös kevätkaudella, joten tilaisuuksia riittää! 
 
 Esityksestä on kirjoittanut lukublogissaan myös Tuulevi.

Kuopion kaupunginteatteri: Agnes

Ohjaus ja sovitus                         Juha Hurme
Lavastus ja puvustus                 Sari Paljakka

Pukuassistentti                            Taina Natunen
Valosuunnittelu                           Juha Westman
Äänisuunnittelu                           Kati Koslonen
Musiikin sävellys ja sovitus      Mika Paasivaara
Laulujen harjoitus                       Anna Antikainen ja Mika Paasivaara

Rooleissa Annukka Blomberg, Emma Castrén (vier.), Oliver Kollberg (vier.), Verneri Lilja (vier.), Seija Pitkänen ja Roosa Söderholm (vier.).

Kesto 2h 5min, sis. väliajan 20 min





Kommentit

Lähetä kommentti