Historiallisia romaaneja, taiteilijaelämäkertoja, lasten- ja nuortenkirjallisuutta ... 9 kirjavinkkiä tammikuulta


Tammikuu oli minun mittapuullani ahkera lukukuukausi. Osansa lienee ennätyspitkällä joululomalla - palasin töihin vasta loppiaisen jälkeen. Mutta kovin hyvin on lukeminen maistunut töihinpaluun jälkeenkin. Kuukauden kirjoja tarkastellessa niistä paljastuu kolme selkeää teemaa, käydään ne siis läpi sen mukaisessa järjestyksessä.


Historialliset romaanit

Olen jo monta viikkoa puhunut Asko Sahlbergin Pompeiuksesta kaikille, jotka ovat halunneet kuunnella, ja totta puhuen ehkä myös muutamalle, joka ei olisi halunnut kuunnella! Pidän Sahlbergin romaaneista aina, mutta Pompeius on hänenkin mittapuullaan häikäisevä. Ensimmäisen eea. vuosisadan roomalaiset valtajuonittelut muuntuvat kirjailijan käsissä ikiaikaisiksi. Itse asiassa ne ovat harvinaisen samankaltaisia kuin mitä saamme päivittäin uutisista lukea.

Häikäisevä oli myös Miina Supisen Kultainen peura. 1800-luvun lopun Sortavalaan ja sen opettajaseminaariin sijoittuva romaani kertoo rakkaudesta ja nuoren naisen kasvusta aikuiseksi naiseksi. Realistisen tason rinnalla on maaginen ja mytologinen, karjalaisesta kansanperinteestä kumpuava rikas kerronta. Ripaus jännitystä ja rikosromaaniakin tässä persoonallisessa ja omaäänisessä tarinassa on!

Marja-Leena Lempisen kirjoittama, kanadansuomalaisista naisista kertova historiallinen romaanisarja on ollut yksi viime vuosien valopilkkuja. Kolmas osa, Siivet ja juuret, päättää ainakin toistaiseksi Jennyn tarinan: tällä kertaa eletään 1930- ja 40-lukuja - siis kerrassaan poikkeuksellista aikaa. Mutta miten se Jennyn elämässä näyttäytyy? Tämä romaani muuten juhlistaa Lempisen 50-vuotista kirjailijauraa!

Lyhkäisempi historiallinen kertomus on Joulu Falken linnassa. Ann-Christin Antellin Puuvillatehdas-sarjaan kuuluva joulutarina sijoittuu talvisodan jouluun vuonna 1939. Vaikka ajat ovat kovat, on tässä tarinassa kuitenkin myös lämpöä, yhteisöllisyyttä ja turvan tuntua.

Taiteilijaelämäkerrat

Jokainen, tai ainakin useimmat 90-luvun lapsista lienevät katsoneet telkkarista Megavisaa, jota juonsi näyttelijä Jukka-Pekka Palo. Liisa Talvitien kirjoittama Palo kertoo taiteilijan elämästä aina kaikkien ihaileman, mutta pahasti alkoholisoituneen Tauno Palon kuopuksen lapsuudesta nuoreksi näyttelijäopiskelijaksi ja pikku hiljaa omaääniseksi taiteilijaksi. Kiinnostavia tarinoita ja anekdootteja riittää, mutta ehkä kaikkein mielenkiintoisinta on lukea Palon ajatuksia taiteesta, teatterista ja elämästä yleensäkin.

Jos kasvoi Jukka-Pekka Palo kuuluisan isän varjossa/valokeilassa, samaa voi sanoa myös Heta Tuppuraisesta, näyttelijä Allu Tuppuraisen tyttärestä. Isäni, Rölli kertoo isän ja tyttären herkästä suhteesta. Samalla teos on myös Allu Tuppuraisen elämäkerta, sillä hänen elämäänsä kuvataan aina haastavasta lapsuudesta alkaen. Vaikka Tuppurainen tunnetaan ennen kaikkea koko kansan Röllinä, on hän ehtinyt tekemään myös komean teatteriuran.

Lapset ja nuoret

Leena Paasion Meren koskettamat on tuore Blogistanian Kuopus -voittaja! Eikä syyttä, sen verran hieno tämä Finlandia-ehdokkaaksikin yltänyt teos on. Nuoren lukiolaisen, Lounan, ja hänen ystäviensä lisäksi keskeinen hahmo kirjassa on meri ja saaristo. Utö ympäristöineen piirtyy lukijan mieleen niin ehtymättömästi, että pakkohan sinne on vielä joskus päästä itsekin.

Leena Ståhlbergin Nirppu ja hyvän mielen resepti on veikeä tarina, jolla on tunnetaitojen harjoittelun kannalta tärkeä opetus. Nirpun jalka pitää kipsata ja se harmittaa - mutta onneksi lääkäri jakaa hänen kanssaan hyvän mielen reseptin. Valloittava Venla Malkin ja Jenni Pääkkösen kuvitus täydentää hienosti tarinaa.

Hienot kuvat ja pedagoginen ote on myös Jukka Korven kaksikielisessä lastenkirjassa Månen sover - Kuu nukkuu. Kullakin aukealla on sama loru ruotsiksi ja suomeksi. Nukkumisaiheisten runojen yksi tarkoitus on vaivuttaa pienokainen uneen. Ja siinä samalla myöskin tukea kaksikielistä kasvatusta ja kielen oppimista. 

Tammikuun lopussa äänestettiin myös perinteisessä Kirjasomen Blogistanian kirjallisuuspalkinto -äänestyksessä. Se, mille kaikille viime vuonna ilmestyneille kirjoille annoin ääneni, selviää täältä. Ja puolestaan se, mitkä kirjat menestyivät parhaan tietokirjan Blogistanian Tieto -äänestyksessä, paljastuu täällä. Jos olet Helsingissä 27.2.2025, mene ihmeessä Rikhardinkadun kirjastolle klo 17. Siellä voittajat saavat kunniakirjansa!

Kommentit

  1. Onpas mainio ja ihanan monipuolinen kattaus. Nuo mainitsemasi elämäkerrat vaikuttavat molemmat kiinnostavilta mutta jostain syystä Tuppuraisen teos houkuttaa puoleensa erityisesti. Ja onpas oiva idea tuossa Korven lastenkirjassa. Pitänee tutustua siihen jossain vaiheessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Molemmat elämäkerrat ovat ihan erilaisia toteutustavaltaan, mutta niissä on myös paljon yhteistä, isäsuhde ja henkilökohtainen ote erityisesti. Suosittelen!

      Poista

Lähetä kommentti